Αρχική Videos Βιολογικά Προϊόντα

Βιολογικά Προϊόντα

Διατροφικά σκάνδαλα, μεταλλαγμένα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ορμόνες, αντιβιοτικά. Οι μηχανισμοί ελέγχου στην πρωτογενή και μεταποιημένη παραγωγή είναι ανεπαρκείς. Ένα κοκτέιλ τοξικών ουσιών, φτάνει τελικά στο πιάτο μας και συσσωρεύεται σταδιακά στον οργανισμό μας. Η εντατική γεωργία έχει θυσιάσει την ποιότητα για την ποσότητα, βλάπτει τα οικοσυστήματα, απειλεί τη δημόσια υγεία.
Πολλοί προτείνουν την εφαρμογή ενός αυστηρού μοντέλου ποιότητας, όπως τη βιολογική γεωργία σαν απάντηση στο πρόβλημα

Δείτε το βίντεο της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου:

Η Βιολογική Γεωργία είναι φιλοσοφία
Η βιολογική γεωργία δεν είναι απλά ένα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής και διαχείρισης αγροτικών προϊόντων αλλά μια διαφορετική φιλοσοφία παραγωγής, η οποία προϋποθέτει σεβασμό και κατανόηση της φύσης και των αναγκών της, παραγωγή χωρίς εξάντληση των φυσικών πόρων και σεβασμό στην υγεία και ασφάλεια του καταναλωτή.Άνθρωποι με μεράκι για το αντικείμενο τους παράγουν υγιεινά, φυσικά προϊόντα.
Ο τομέας της βιολογικής γεωργίας  αναπτύσσεται κατά 30% περίπου ετησίως
 
Φυσική μέθοδος
Η καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων στηρίζεται στις γνώσεις του παραδοσιακού αγρότη και στην αναζήτηση της επιστήμης για υγιεινές λύσεις. Οι βιοκαλλιεργητές επιτρέπουν την φυσική ωρίμανση των καρπών χωρίς να εντατικοποιούν ή να επιταχύνουν την παραγωγή με τεχνητές μεθόδους. Η καταπολέμηση των ασθενειών των φυτών καθώς και η λίπανση του εδάφους γίνονται με φυσικές μεθόδους και οργανικά εφόδια, με την ανακύκλωση φυτικών και ζωικών υπολειμμάτων.     

Αειφορία
  
Αντιμετωπίζει τις αρνητικές επιπτώσεις της εξάντλησης των εδαφών, με τη αναβάθμιση της γονιμότητας του εδάφους, την ανάπτυξη της βιοποικιλότητας την εναλλαγή των καλλιεργειών, την αμειψισπορά, τη χρήση ιθαγενών φυλών ζώων, παραδοσιακών ποικιλιών σπόρωνκαι τη συνολική προστασία των φυσικών πόρων, του εδάφους, της ατμόσφαιρας και των αποθεμάτων νερού.

Βιολογική κτηνοτροφία
Τα ζώα βιολογικής εκτροφής, αναπτύσσονται σε συνθήκες που έχουν στόχο να μεγιστοποιήσουν την υγεία των ζώων με τη χρησιμοποίηση φυσικών ζωοτροφών με την ελεύθερη και υγιεινή βόσκηση σε ένα περιβάλλον που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Απαγορεύεται η γενετική τροποποίηση, η χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών, η χρήση αντιβιοτικών, ορμονών για πάχυνση και άλλων ουσιών.
Έτσι παράγεται κρέας υγιεινό, νόστιμο, χωρίς περιττό λίπος, γαλακτοκομικά και  τυροκομικά προϊόντα αγνά, απαλλαγμένα από χημικά κατάλοιπα.  

Τι παραπάνω προσφέρουν σε όλους μας τα Βιολογικά Προϊόντα;

Προάσπιση της Υγείας
Δεν χρησιμοποιούν χημικά λιπάσματα, εντομοκτόνα, παρασιτοκτόνα, αντιβιοτικά, ορμόνες και άλλες τοξικές ουσίες οι οποίες συγκεντρώνονται και παραμένουν μέσα από την τροφική αλυσίδα στον οργανισμό μας και μπορεί να προκαλέσουν σωρεία προβλημάτων υγείας, κυρίως στα παιδιά

Έχουν ανώτερη διατροφική αξία
Περιέχουν 20-30% λιγότερο νερό στην σύνθεση τους με αποτέλεσμα τα θρεπτικά στοιχεία να βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση, έχουν μεγαλύτερα ποσοστά ιχνοστοιχείων, αντιοξειδωτικών, πρωτεϊνών, μεταλλικών αλάτων, ενζύμων, βιταμινών και μεταβολιτών οι οποίοι προστατεύουν από τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες.  Έχουν πολύ καλύτερη γεύση και άρωμα, ενώ συμβάλουν στη σταδιακή αποτοξίνωση  του οργανισμού και την αποκατάσταση της διατροφικής ισορροπίας.
Είναι πιο αγνά
Η ακτινοβόληση καθώς και άλλες διεργασίες δεν επιτρέπονται, ενώ δεν περιέχουν συντηρητικά, βελτιωτικά γεύσης, τεχνητά χρώματα και αρώματα.  Δεν επιτρέπεται επίσης, η χρήση συστατικών από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (μεταλλαγμένα).

Πώς είμαστε σίγουροι ότι τα προϊόντα που αγοράσαμε είναι βιολογικά Υπάρχει αυστηρό σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης που περιγράφεται στο νόμο 2092/91 και 1804/99 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Ανεξάρτητοι φορείς, διαπιστευμένοι από το κράτος, ελέγχουν όλη τη διαδικασία της καλλιέργειας, της ζωής και της μεταποίησης των προϊόντων.      
Τα βιολογικά προϊόντα, είναι το αποτέλεσμα βιολογικής καλλιέργειας τουλάχιστον για τρία χρόνια, φέρουν την ένδειξη ” βιολογικό προϊόν”, το σήμα του οργανισμού που τα πιστοποιεί και τον ειδικό αριθμό πιστοποίησης.

Γιατί τα βιολογικά προϊόντα δεν βρίσκονται  παντού σε ικανοποιητικές ποσότητες και ποικιλία;
Οι Βιολογικές καλλιέργειες στην Ελλάδα, δεν αναπτύχθηκαν σημαντικά, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στη Ευρώπη . Ανυπαρξία συντονισμού, ερασιτεχνική προσέγγιση του θέματος,  μη ικανοποιητική στήριξη από το κράτος. Για τους λόγους αυτούς, κάποια Βιολογικά Προϊόντα δεν παράγονται στη χώρα μας, ή δεν καλύπτουν την ποικιλία και τις ποσότητες που απαιτούνται.

Γιατί τα Βιολογικά Προϊόντα είναι πιο ακριβά από τα συμβατικά;
Τα βιολογικά προϊόντα χρησιμοποιούν καλλιεργητικές μεθόδους που δεν βοηθούν στην ποσοτική ανάπτυξη της παραγωγής. Η έλλειψη χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, μειώνει τις παραγωγές. Το σκάλισμα με το χέρι  για την αντιμετώπιση των ζιζανίων, ανεβάζει το κόστος παραγωγής. Στην κτηνοτροφία οι φυσικές τροφές και όχι τα κάθε είδους «συνθετικά πρόσθετα», δεν προσφέρουν τους όγκους παραγωγής των συμβατικών μεθόδων. Παρ’ όλα αυτά, εάν οι Βιολογικές καλλιέργειες αναπτυχθούν σημαντικά, το κόστος και οι τιμές θα πέσουν σε ανταγωνιστικά επίπεδα.  

Μπορούν τα Βιολογικά Προϊόντα να καλύψουν  το σύνολο των αναγκών του σημερινού καταναλωτή;
Ασφαλώς. Εκτός από λαχανικά, φρούτα, βότανα, γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας, τα Βιολογικά Προϊόντα καλύπτουν μια ποικιλία από προϊόντα καθημερινής χρήσης όπως ψωμί και προϊόντα αρτοποιείου, χυμούς, μπύρες και αλκοολούχα ποτά, λάδια, μεταποιημένα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζια, σνακ, γλυκά, σάλτσες, έτοιμα φαγητά κ.λπ.), παιδικές τροφές, καλλυντικά, χαρτικά, απορρυπαντικά κ.α.  

Πράσινη ανάπτυξη
Η βιολογική γεωργία αποτελεί κομμάτι ενός αειφόρου μοντέλου οικονομίας, που συνδυάζει με επιτυχία την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών απασχόλησης
Στη χώρα μας, με το μικρό κλήρο και το ημιορεινό έδαφος μπορεί να έχει εφαρμογή με σημαντικά οφέλη τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνική συνοχή των αγροτικών περιοχών. Πρέπει να γίνουν χρηματοδοτικά προγράμματα και άλλα κίνητρα για να στραφούν οι γεωργοί στη βιολογική παραγωγή και για να στηρίξουν τις συνδεόμενες επιχειρήσεις σε όλη την τροφική αλυσίδα.  


Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε βιολογικά τρόφιμα

– Όλα τα βιολογικά προϊόντα πρέπει να είναι συσκευασμένα και να διαθέτουν την ένδειξη ότι αποτελούν προϊόντα βιολογικής γεωργίας.
– Μπορούν να πωλούνται χύμα, είτε στις ειδικές λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων, είτε στο κτήμα του παραγωγού, εφόσον επιδεικνύονται τα πιστοποιητικά του οργανισμού πιστοποίησης. Επίσης χύμα μπορούν να διατίθενται και στα καταστήματα αμιγώς βιολογικών προϊόντων, με ετικέτες που αναφέρουν την προέλευση και την πιστοποίησή τους.  
– Προϊόντα που εμφανίζονται στην αγορά ως «παραδοσιακά», «οικολογικά», «υγιεινά»,  κ.λ.π. δεν έχουν καμία σχέση με τα πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα.

Βάζοντας  στο καθημερινό μας τραπέζι πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα, κάνουμε το πρώτο βήμα για μια καλύτερη ζωή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ