Αρχική Videos Το φαρμακείο της φύσης. Μέλι

Το φαρμακείο της φύσης. Μέλι

Τι είναι το μέλι
Το μέλι είναι ένα προϊόν μιας φυσικής διαδικασίας, που παρασκευάζεται από τις μέλισσες με φυσικές πρώτες ύλες (νέκταρ, γύρη κτλ.). Η πρώτη ύλη επεξεργάζεται και εμπλουτίζεται με άλλες ουσίες και ένζυμα από τις μέλισσες που την συλλέγουν. Από την αρχαιότητα θεωρείται μια μακροβιοτική τροφή με εξαιρετικές θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο.  

Δείτε το βίντεο της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου:Φυσικές ιδιότητες του μελιού
Το χρώμα του μελιού σχετίζεται με την περιεκτικότητα του σε μέταλλα. Η γεύση του ποικίλει ανάλογα με το φυτά της περιοχής. Η κρυστάλλωση του είναι φυσιολογικό φαινόμενο, και δεν δημιουργεί προβλήματα στην ποιότητα του.  

Χημική σύσταση του μελιού
Έχουν ανιχνευθεί σε αυτό περίπου 180 στοιχεία υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητα στον άνθρωπο, ενώ περιέχει μόνο 23 θερμίδες σε ένα κουταλάκι του γλυκού. Η συνύπαρξη όλων αυτών των ουσιών και ο τρόπος με τον οποίο δρουν στον ανθρώπινο οργανισμό είναι εντυπωσιακός. Το μέλι υπό κανονικές συνθήκες αποτελείται από 17% υγρασία, 77% διαφόρων τύπων σάκχαρα (φρουκτόζη 35%, γλυκόζη 32%, σακχαρόζη) και 6% άλλες διάφορες ουσίες (οργανικά οξέα, μεταλλικά στοιχεία και ένζυμα)

Θεραπευτικές δράσεις και ιδιότητες
Το μέλι αποτελεί εκτός από το ιδανικό φυσικό γλυκαντικό και μια εξαιρετική φαρμακευτική ουσία. Μπορεί κανείς να το απολαύσει σκέτο, στη μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική και τα αφεψήματα.

Αντιβακτηριακή δράση: Εμποδίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών και βοηθά στην επούλωση πληγών εγκαυμάτων κ.α. με τις αντιβιοτικές ουσίες που περιέχει.  Το ένζυμο οξειδάση της γλυκόζης προάγει την παραγωγή υπεροξειδίου του υδρογόνου, μιας ουσίας με ήπιες αντισηπτικές ιδιότητες.

Στομαχοεντερικές παθήσεις: το μέλι είναι βασικά αλκαλική τροφή, καταπολεμά τα εντερικά παράσιτα
και προστατεύει από τα έλκη του στομάχου και δώδεκα- δακτύλου. Βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση των τροφών.  Η φρουκτόζη που περιέχει απορροφάται δυσκολότερα και σε συνδυασμό με τη χολίνη διεγείρει τα έντερα και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα.

Συκώτι: η γλυκόζη συμπληρώνει τις εφεδρείες του γλυκογόνου στο συκώτι και συντελεί στην αύξηση της αντίστασης του οργανισμού στις μολύνσεις. Τονώνει το συκώτι και τη χολή.

Νεφρά: Έχει ενισχυτική, τονωτική δράση στα νεφρά. Η γλυκόζη βοηθάει στη γρήγορη αποβολή από το αίμα και τους ιστούς άχρηστων υλικών. Εχει διουρητική δράση και οι αντισηπτικές του ιδιότητες προστατεύουν την ουροδόχο κύστη από μολύνσεις.

Καρδιά-Κυκλοφορικό:  Τα ζάχαρα του μελιού, ιδίως η γλυκόζη είναι απαραίτητα την ενίσχυση του καρδιακού μυ, και αποτελούν πηγή ενέργειας για την καρδιά. Ακόμη το μέλι με τη βοήθεια των ζαχάρων του και της ακετυλοχολίνης διαστέλλει τα αγγεία και μειώνει την υπέρταση.  Το αντιοξειδωτικό πολυφαινόλη συμβάλλει επίσης στην καρδιακή υγεία

Αναπνευστικό: Βοηθάει την αποσυμφόρηση των αναπνευστικών οδών και στην αποκατάσταση των βλεννογόνων του λαιμού και του ρινολάρυγγα. O Ιπποκράτης συνιστούσε διάλυμα μελιού για το βήχα και τον ερεθισμό του φάρυγγα και του λάρυγγα.

Νευρικό σύστημα: Η θαυματουργή γλυκόζη, και όχι μόνο, κατευνάζει και ηρεμεί όλο τον οργανισμό. Για την αϋπνία διαλύουμε μια κουταλιά μέλι σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό ή γάλα.    

Μεταβολισμός: Συνιστάται κατά της παχυσαρκίας που οφείλεται στον ελαττωματικό μεταβολισμό, υπερινσουλινισμό και στην συγκράτηση νερού στους ιστούς.

Αναιμία: το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης, ιδίως σε παιδιά αυξάνει με την κατανάλωση μελιού κυρίως λόγω του σιδήρου και του χαλκού που περιέχει.
Καρκίνος: Τα αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή συστατικά του έχουν σημαντική αντικαρκινική δράση. Η πολυφαινόλη είναι αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες και το καρκίνο. Μειώνει τις επιβλαβείς συνέπειες της χημειοθεραπείας.

Μέθη: Το υψηλό ποσοστό φρουκτόζης, σε συνδυασμό με τα ένζυμα που περιέχει, βοηθά τον οργανισμό να μεταβολίσει το αλκοόλ πιο γρήγορα, ιδίως αν συνδυαστεί με χυμό λεμονιού.

Δέρμα: Χρησιμοποιείται ευρέως στην αισθητική για την περιποίηση του δέρματος, ενώ με τις αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του βοηθάει σε παθήσεις του δέρματος και εχει επουλωτικές επιδράσεις σε εγκαύματα, εκδορές, κοψίματα, τσιμπήματα κ.α.

Αποτοξίνωση: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λεμφικό μασάζ  στην πλάτη ενος ασθενή. Το μέλι απορροφά τοξίνες από το σώμα του ασθενή και αλλάζει χρώμα.

Παιδί: Μετά το μητρικό γάλα, το μέλι είναι εκείνο που επιδρά ευεργετικά στην ανάπτυξη του παιδιού. Απολυμαίνει τη στοματική κοιλότητα, αυξάνει τα αιμοσφαίρια και το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης, βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου, στην καλή λειτουργία του στομάχου και του εντέρου, κάνει τα παιδιά δυνατά. Μαθαίνουμε στο παιδί μας να τρώει μέλι και όχι ζάχαρη.

Πηγή ενέργειας:  Αποτελεί πηγή απλών και σύνθετων υδατανθράκων και προσφέρει ενέργεια ειδικά για όσους κάνουν δύσκολη εργασία ή  αθλούνται.

Μακροζωία: Οι μελετητές και οι γιατροί, τόσο της αρχαιότητας όσο και σήμερα, συμφωνούν ότι το μέλι αποτελεί συντελεστή της μακροζωίας γι’ αυτό το μέλι αποτελούσε και αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της διατροφής τους.

Μέλι με κανέλα
Έχει διαπιστωθεί ότι μείγμαμελιού και κανέλας θεραπεύει πολλές ασθένειες.
Κυστίτιδα: Δύο κουταλιές της σούπας σκόνηκανέλας και ένα κουταλάκι του γλυκούμέλι σε ένα ποτήρι χλιαρό καταστρέφει τα μικρόβια στην ουροδόχο κύστη.
Χοληστερόλη: Δύο κουταλιές της σούπαςμέλι και τρία κουταλάκια του γλυκούκανέλα σε σκόνη, αναμειγμένα σε 456 γραμμάρια νερού,  μειώνουν το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα.
Διαταραχές στομάχου: Όταν τομέλι λαμβάνεται με σκόνηκανέλας θεραπεύει τον πόνο στο στομάχι, καθαρίζει τα έλκη του στομάχου από τη ρίζα και το απαλλάσσει από τα αέρια (φουσκώματα).
Αρθρίτιδα: Ασθενείς με αρθρίτιδα, μπορούν να λαμβάνουν καθημερινά, πρωί και βράδυ, ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με δύο κουταλιές μέλι και ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας
Ακμή: Εφαρμόστε για δύο εβδομάδες πάστα από τρεις κουταλιές της σούπας μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη στα σπυράκια πριν από τον ύπνο και πλυθείτε το επόμενο πρωί με χλιαρό νερό. 


Στην αγορά θα βρείτε μέλι σε διάφορα χρώματα ανάλογα με την «καταγωγή» του, αν είναι δηλαδή, ανθέων, πεύκου, θυμαρίσιο, ελάτης, ερείκης ή ακόμη ηλίανθου, καστανιάς, πορτοκαλιάς. Τα σκουρόχρωμα μέλια έχουν μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών στοιχείων.


Άλλα προϊόντα της κυψέλης με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία:
 
Βασιλικός πολτός. Η αμβροσία των αθανάτων
Ενδείκνυται κατά της κατάθλιψης, άγχους, στρες, της δυσκοιλιότητας, της ανικανότητας και της στειρότητας, συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης, αθηροσκλήρωσης, κόπωσης, νευρικής ανορεξίας, ασθένειας του Parkinson, ασθένειας του Alzheimer, υπέρτασης, σακχαρώδη διαβήτη, πονοκεφάλου, ενδοκρινικών διαταραχών, ορμονικών ανισορροπιών, στεφανιαίας νόσου, φλεγμονών, αρθριτικών, ελκών, εκζεμάτων κ.α.

Γύρη. Δια πάσαν νόσον

Ενδείκνυται ιδιαίτερα για ανθρώπους με σωματική και πνευματική κόπωση, για αθλητές, για διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος, εντερικές διαταραχές, εξασθενημένους οργανισμούς που αναρρώνουν από ίωση, τραύμα ή ακτινοβολίες, για λιπόσαρκους, ανορεξία, ψυχολογική κατάπτωση, αυπνίες, εποχικές αλλεργίες κ.α.

Πρόπολη. Το ισχυρότερο αντιβιοτικό της φύσης
Έχει αντιβακτηριακή, αντιιοική, αντιμυκητιακή, επουλωτική, αντικαρκινική, αναισθητική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Βοηθάει στην ίαση εγκαυμάτων, αλλεργιών, φλεγμονών των ματιών, ουλίτιδας, λοιμώξεων του αναπνευστικού, του άσματος, χρόνιας πνευμονίας, φαρυγγίτιδας, γρίπης, ωτίτιδας, προστάτη, παγκρεατίτιδας, κολπίτιδας, ιώσεων, μυκητιάσεων, ελκών, πληγών, εκζεμάτων και δερματικών παθήσεων

Μελισσοκέρι. Ο χρυσός της μέλισσας
Έχει αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις, μαλακτικές, επουλωτικές ιδιότητες. Βοηθά το δέρμα να αποκτήσει    απαλή και ελαστική δομή. Xρησιμοποιείται στη θεραπεία της αρθρίτιδας, στις ωτίτιδες, στις φλεγμονές   της ρινικής περιοχής, στις δερματοπάθειες και στο βρογχικό άσθμα. Συνιστάται για την επούλωση πληγών και ελκών και χρησιμοποιείται ως έμπλαστρο στις ρευματοπάθειες και στις νευραλγίες και ως αντιφλεγμονώδες.  

Ζαχαρη ή μέλι;
Η παρασκευή ζάχαρης χρειάζεται μεγάλη χημική επεξεργασία,  αφομοιώνεται δύσκολα παράγοντας δυσάρεστα αποτελέσματα όπως διαταραχές επιπέδου του σακχάρου στο αίμα,   πτώση του ανοσοποιητικού (ανοσοκαταστολή), άνοδο σωματικού πάχους, καούρες, δυσπεψία, τοξίνωση και εξασθένιση ολόκληρου του πεπτικού συστήματος, βλάβες στο πάγκρεας.    
Το μέλι πρέπει να αντικαταστήσει τη ζάχαρη στη διατροφή μας

Νοθεία και μέλι
Το μέλι μπορεί να νοθευτεί με προσθήκη ζάχαρης ή σιροπιού γλυκόζης
Ο συνηθέστερος τρόπος νοθείας είναι η πρόσμιξη του μελιού με άλλο κατώτερης ποιότητας και το βάπτισμα μελιού εισαγωγής ως Ελληνικό
Μην αγοράζετε μέλι σε δοχείο που το καπάκι του είναι διογκωμένο, μέλι με φυσαλίδες στη μάζα του
με αφρό στην επιφάνεια του ή με ξινή γεύση
Προμηθευθείτε μέλι βιολογικό ή επώνυμο ή από μελισσοκόμο που εμπιστεύεστε.
Στην ετικέτα πρέπει να αναγράφονται η λέξη ΜΕΛΙ ,το είδος του, η χώρα προέλευσης και το όνομα του παραγωγού ή του διακινητή με πλήρη στοιχεία.

Πόσο μέλι μπορεί να τρώει κάποιος;
Η συνιστώμενη δόση ποιοτικού μελιού είναι 1-3 κουταλιές της σούπας ημερησίως (μια κουταλιά μέλι σε μια κούπα ζεστό νερό).
Είναι το μόνο τρόφιμο που δεν θα χαλάσει ποτέ. Αν στερεοποιηθεί βάζουμε το δοχείο με το μέλι σε ζεστό (όχι βραστό) νερό, αφού χαλαρώσουμε το καπάκι. Ποτέ να μην βράσετε το μέλι ή να το βάλετε σε φούρνο μικροκυμάτων γιατί έτσι θα καταστραφούν τα ένζυμά του.

Δεν χρειάζεται να αναζητάμε πανάκριβα «θαυματουργά» βότανα από την άλλη άκρη της γης. Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες για την ανάπτυξη πολυάριθμων βοτάνων και αρωματικών φυτών και παράγει χαρακτηριστικές ελληνικές ποιότητες μελιού που ξεχωρίζουν για τις ευεργετικές ιδιότητες τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ