Αρχική Συνεντεύξεις Θα είμαστε μάρτυρες αρκετών επεισοδίων αιθαλομίχλης. Συνέντευξη στο "Ράδιο ΕΝΑ"

Θα είμαστε μάρτυρες αρκετών επεισοδίων αιθαλομίχλης. Συνέντευξη στο “Ράδιο ΕΝΑ”

Τους φόβους του ότι θα γίνουμε μάρτυρες αρκετών επεισοδίων αιθαλομίχλης φέτος εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας Αλέκος Κουτσελίνης μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή. Ο ίδιος τόνισε πως η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου θα οδηγήσει πολλούς στην καύση ξύλου και πέλλετ. Αν μάλιστα δεν προσεχθεί η ποιότητά τους και δεν υπάρξει και αυτοσυγκράτηση από τους πολίτες ιδίως τις ημέρες με άπνοια, τότε η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Βέβαια ο κ. Κουτσελίνης κάλεσε και τις αρμόδιες αρχές να λάβουν τα μέτρα τους και να πραγματοποιούν ελέγχους όπου χρειάζεται.

Η θερμοκρασία «έπεσε», τα βράδυ το κρύο είναι εμφανές, όπως εμφανές στην ατμόσφαιρα της πόλης είναι και πως πολλά νοικοκυριά ξεκίνησαν να καίνε τζάκια, σόμπες και να θέτουν σε λειτουργίες καυστήρες πετρελαίου και φυσικού αερίου για να ζεσταθούν. Τις τελευταίες ημέρες όμως η κάπνα, η έντονη μυρωδιά καμένου και μια δυσάρεστη ατμόσφαιρα έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε πολλές περιοχές της πόλης, στη Ν. Δημητριάδα αλλά και αλλού με κατοίκους να έχουν επικοινωνήσει σχετικά με το Ράδιο ΕΝΑ και τη ΜΑΓΝΗΣΙΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσελίνη το θέμα είναι μεγάλο και παλιό και ξεκίνησε με την έναρξη της οικονομικής κρίσης, ενώ επιδεινώθηκε με την εξομοίωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, οπότε και αυξήθηκε δραματικά η τιμή του πετρελαίου. «Φοβάμαι ότι φέτος με την αύξηση του φυσικού αερίου, που ήταν ένα πιο φθηνό καταφύγιο για τη θέρμανση, θα έχουμε έξαρση στην αιθαλομίχλη, η οποία προκαλείται από διάφορους παράγοντες , αλλά σημαντικό κομμάτι πέρα από τα αυτοκίνητα, τη βιομηχανία, ειδικά τον χειμώνα έχουν τα τζάκια, οι ξυλόσομπες και η καύση ξύλου ή πέλλετ», τόνισε ο ίδιος.

Σημείωσε πως ο Βόλος λόγω της περίκλειστης γεωγραφικής του θέσης, ειδικά όταν υπάρχει άπνοια εγκλωβίζει στην ατμόσφαιρά του πάνω από τον ιστό της πόλης την αιθαλομίχλη κι αυτό διαπιστώνεται από τις μετρήσεις των μικροσωματιδίων.

Όπως τόνισε ο κ. Κουτσελίνης, έχουν θεσπιστεί όρια για τα μικροσωματίδια, τα οποία ξεπερνώνται πολλές ημέρες τον χρόνο.»Ενώ υπάρχει κάποια σχετική νομοθεσία, ότι πρέπει να λαμβάνονται μέτρα, υπάρχουν μέτρα συναγερμού, για διακοπή κάποιων βιομηχανιών ή διακοπή κυκλοφορίας αυτοκινήτων, μπορούν να ελεγχθούν οι καυστήρες που καίνε αντίστοιχα υλικά ή και πετρέλαιο. Για να γίνουν πρέπει να κινητοποιηθεί κάποια αρμόδια αρχή, πράγμα που δυστυχώς ποτέ δεν έχει γίνει. Φοβούμαστε ότι θα είμαστε μάρτυρες επεισοδίων αιθαλομίχλης φέτος με πολλές ημέρες υπέρβασης των ορίων αυτών», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών σχετικά και τόνισε πως το αέριο περιβάλλον στην πόλη μας είναι επιβαρυμένο από διάφορες πηγές φανερές και κρυφές, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο κάποιες έχουν εντοπιστεί κι άλλες τις φανταζόμαστε αλλά δεν είμαστε σίγουροι.

Ανέφερε πως το πρόβλημα είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού σε περιοχές της πόλης και ιδίως πάνω από την Αναλήψεως και υποστήριξε χαρακτηριστικά πως» δεν μπορούμε  να κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε».

Οι πολίτες , είπε, πρέπει να πάρουν κάποια μέτρα αυτοπεριορισμού και αυτοπειθαρχίας. Συμβούλευσε να μην καίμε επεξεργασμένα ξύλα και να έχουμε αυτοσυγκράτηση στη λειτουργία των ανοιχτών τζακιών και εν γένει των θερμάνσεων τις ημέρες που έχει άπνοια.

Την ίδια στιγμή να είμαστε προσεκτικοί στην αγορά ξύλων, λέγοντας πως τα ξύλα πρέπει να αγοράζονται και να πωλούνται 18 μήνες μετά την κοπή τους για να στραγγίζονται, καθώς τα νωπά ξύλα επιδεινώνουν αιθαλομίχλη. Τέλος, εκτός από την ευθύνη που πρέπει να επιδείξουν οι πολίτες και η πολιτεία θα πρέπει να λάβει μέτρα ελέγχου για να μειώσει την αέρια ρύπανση.

Στη σελίδα της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας παρατίθεται σχετικό κείμενο και συμβουλές προς τους πολίτες.

Αναλυτικά το κείμενο:

Τζάκια. Ξυλόσομπες. Επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία.

Στη πόλη μας με το πρώτο κρύο, αρχίζει να γίνεται αισθητή με την οσμή, τον ερεθισμό των ματιών αλλά και δια γυμνού οφθαλμού, η αιθαλομίχλη, η οποία έρχεται να προστεθεί στις άλλες φανερές και κρυφές πηγές ρύπανσης της περιοχής μας.

Τα τελευταία χρόνια η στροφή στη φθηνότερη θέρμανση με καυσόξυλα και πέλλετ που καίγονται στα τζάκια, στις σόμπες και στους καυστήρες, προκαλεί σοβαρή αύξηση στις τιμές της αέριας ρύπανσης και τη δημιουργία νέφους αιθαλομίχλης.

Η αέρια ρύπανση προκαλεί τα τελευταία χρόνια αναπνευστικά, νευρολογικά, αναπαραγωγικά και αναπτυξιακά προβλήματα ιδιαίτερα στον ευάλωτο πληθυσμό, όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες, καθώς και αυτοί που πάσχουν από αναπνευστικά – καρδιαγγειακά προβλήματα. Ακόμα και οι υγιείς άνθρωποι που ζουν για μεγάλα διαστήματα σε τέτοιο περιβάλλον θα έχουν επιβάρυνση της υγείας τους, ακόμη και καρκίνο.

Ουδείς αρμόδιος ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τις καθημερινές υπερβάσεις των ορίων των PM10, PM2,5 και των άλλων καρκινογόνων ουσιών.

Οι πολίτες πρέπει να κινητοποιηθούν, αλλά και να πάρουν μέτρα αυτοπροστασίας.

Ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια (PM10 και PM2) από ότι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας μεγάλης πολυκατοικίας.

Η θερμαντική απόδοση του αστικού (ανοικτού) τζακιού, είναι 15% – 25%, ενώ η ζέστη που παρέχει είναι μόνο τοπική και συνεισφέρει ελάχιστα στη συνολική θέρμανση ενός σπιτιού.

Μεγάλο είναι το πρόβλημα και της εσωτερικής ρύπανσης, καθώς μεγάλο μέρος του καπνού παραμένει μέσα στο σπίτι.

Απαγορεύεται ρητά η καύση βαμμένων ή βερνικωμένων ξύλων, κομματιών από έπιπλα και κάθε είδους πλαστικού, καθώς οδηγούν σε εκπομπή τοξικών αερίων μέσα και έξω από το σπίτι.

Απαγορεύεται επίσης η χρήση χημικών προσαναμμάτων. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται φυσικά προσανάμματα. Αποφεύγετε επίσης την αγορά ξυλείας εμποτισμένης με χημικά, που αποσκοπούν σε αργή καύση, εύκολο άναμμα κλπ.

Αποφεύγετε το άναμμα του τζακιού όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη δημιουργία αιθαλομίχλης (άπνοια).

Οδηγίες για την αγορά καυσόξυλων

Η λιανική πώληση των καυσόξυλων γίνεται με μονάδα μέτρησης όγκου το κυβικό μέτρο και όχι το βάρος. Οι λιανοπωλητές πρέπει να αναγράφουν άλλη τιμή για τα καυσόξυλα που πωλούνται τακτικά στοιβαγμένα και άλλη τιμή για τα καυσόξυλα που πωλούνται χύδην. Για να υπολογιστεί ο όγκος των καυσόξυλων που δεν είναι στοιβαγμένα (χύδην) πρέπει να τοποθετηθούν πρόχειρα σε ένα πλαίσιο και να μετρηθεί ο όγκος του πλαισίου.

Ο όγκος των καυσόξυλων υπολογίζεται αν πολλαπλασιαστούν οι τρεις διαστάσεις της στοίβας που έχει σχηματιστεί ή του πλαισίου μέσα στο οποίο είναι τοποθετημένα. Παράδειγμα: Μήκος: 1 μέτρο. Πλάτος: 1 μέτρο. Ύψος: 1 μέτρο. Όγκος: 1 κυβικό μέτρο

Να κάνουν έρευνα αγοράς όσον αφορά τις τιμές διάθεσης των καυσόξυλων

Να γνωρίζουν ότι οι λιανοπωλητές καυσόξυλων οφείλουν να αναγράφουν τις τιμές ανά κυβικό μέτρο, σε εμφανές σημείο, ανάλογα με το είδος του ξύλου και αν είναι στοιβαγμένα ή χύδην.

Να ελέγχουν ότι τα ξύλα είναι στοιβαγμένα με τα μικρότερα δυνατά κενά μεταξύ τους και είναι στεγνά προστατευμένα από τη βροχή (υγρασία μέχρι 20%), δηλ. να έχουν κοπεί πριν από 12 -18 μήνες.

Να ζητούν πάντοτε απόδειξη. Η λαθροϋλοτομία εκτός από τη στέρηση φορολογικών εσόδων, προκαλεί και ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ