Αρχική Ειδήσεις Πώς θα εξοινομήσετε χρήματα από κάθε οικιακή ηλεκτρική συσκευή;

Πώς θα εξοινομήσετε χρήματα από κάθε οικιακή ηλεκτρική συσκευή;

Όλοι  έχουμε δει  αυτή την εικόνα…είναι οι  ετικέτες που υπάρχουν στις διάφορες ηλεκτρικές συσκευές, πάνω στις οποίες απεικονίζεται μία κλίμακα με γράμματα από Α+++ έως G  που  μας ενημερώνουν για την ενέργεια, το νερό που καταναλώνουν, τον θόρυβο που κάνουν όταν λειτουργούν κλπ. Η ένδειξη  Α+++ δείχνει την πιο αποδοτική συσκευή ενώ η ένδειξη G την λιγότερο αποδοτική. 

Πόσοι όμως την κατανοούν;  Όχι πολλοί είναι η αλήθεια,  ενώ δημιουργεί σύγχυση όχι μόνο στους καταναλωτές αλλά και στους επαγγελματίες.

Για αυτό τον λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε και βελτιστοποίησε την ενεργειακή ετικέτα, η οποία στην διάρκεια το 2020 και 2021 θα εμφανιστεί  στα προϊόντα διαδοχικά, όπως θα δείτε πιο κάτω.

Έτσι, για να διευκολυνθούμε όλοι, υλοποιούνται αυτή την χρονιά 2 καμπάνιες ενημέρωσης, μέσω των προγραμμάτων BELT και  LABEL2020, που χρηματοδότησε η Ε. Ένωση.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο BELT στο οποίο συμμετέχει και η ΕΚΠΟΙΖΩ, έχει τους εξής τρεις στόχους:

 1. Παροχή ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε καταναλωτές, κατασκευαστές, διανομείς και λιανοπωλητές, σε αυτήν την μεταβατική περίοδο,
 2. Ενθάρρυνση των καταναλωτών να επιλέγουν προϊόντα που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, νερό, εξοικονομώντας έτσι χρήματα από τους λογαριασμούς τους και ταυτόχρονα φροντίζοντας το περιβάλλον
 3. Ενθάρρυνση των κατασκευαστών να ερευνήσουν και να κατασκευάσουν αποδοτικότερα προϊόντα, προωθώντας έτσι την καινοτομία και τις επενδύσεις.

Βέβαια ο απώτερος στόχος, που απορρέει από την Στρατηγική της Ε. Ένωσης για το περιβάλλον, είναι η μείωση της ενέργειας, του εκλυόμενου διοξειδίου του άνθρακα και οι μηδενικές εκπομπές του μέχρι το 2050.

Αρχικά, λοιπόν, η νέα ετικέτα θα εφαρμοστεί στις ακόλουθες πέντε ομάδες προϊόντων:

 1. Ψυγεία οικιακής χρήσης, καταψύκτες και ψυγεία αποθήκευσης κρασιού: Θα την δούμε από την 1η Μαρτίου 2021.
 2. Πλυντήρια πιάτων: Θα την δούμε από την 1η  Μαρτιου 2021.
 3. Πλυντήρια ρούχων και στεγνωτήρια: Θα την δούμε από την 1η Μαρτίου 2021.
 4. Οθόνες τηλεοράσεων: Θα την δούμε από την 1η Μαρτίου 2021.
 5. Πηγές φωτός (λαμπτήρες): Θα την δούμε από την 1η  Σεπτεμβρίου 2021.

Η νέα ετικέτα, που θα παρέχει ακριβείς, εύκολα αναγνωρίσιμες και συγκρίσιμες πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας, τις επιδόσεις και άλλα βασικά χαρακτηριστικά των οικιακών συσκευών, θα έχει την μορφή που βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα   :

 • Η χρωματική κλίμακα της ετικέτας δεν θα αλλάξει, καθώς αποτελεί κεντρικό στοιχείο της, που την καθιστά εύκολα αναγνωρίσιμη και εύχρηστη. Η κλίμακα Α+++ έως G θα αλλάξει σε A έως  G και τα προϊόντα που ανήκουν ήδη στην κλάση Α+++ θα μπουν στην κλάση Β, έτσι ώστε η πρώτη κατηγορία Α (πιο αποτελεσματική) να παραμείνει κενή μέχρι να δημιουργηθούν νέα, βελτιστοποιημένα προϊόντα.
 • Θα υπάρχει κωδικός QR(πάνω δεξιά γωνία της ετικέτας) όπου οι καταναλωτές, σκανάροντας την  με το κινητό τους, θα μπορούν εύκολα να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για το προϊόν.
 • Θα υπάρχουν και εικονογράμματα σχετικά με την συσκευή. Τα εικονογράμματα μπορείτε να τα βρείτε αναλυτικά για κάθε ηλεκτρική συσκευή στο ενημερωτικό δελτίο

1. Kωδικός QR που επιτρέπει τη σύνδεση με τη βάση δεδομένων της ΕΕ μέσω κινητών που έχουν κατεβάσει δωρεάν την κατάλληλη εφαρμογή.

Μερικά νέα εικονογράμματα και η σημασία τους:

2. Ετήσια κατανάλωση ενέργειας σε κιλοβατώρες

3.  Συνολική χωρητικότητα όλων των θαλάμων ψύξης (L).

4. H ένταση θορύβου που παράγεται κατά την λειτουργία της συσκευής μετριέται σε ντεσιμπελ (dB) και με βάση την έντασή του κατατάσσεται σε μια από τις κατηγορίες Α, Β, C, D. Η εικονιζόμενη συσκευή ανήκει στην κατηγορία Β

5. Χωρητικότητα του θαλάμου της κατάψυξης (L).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ