Αρχική Συνεντεύξεις Ποιες «παγίδες» να αποφύγετε στα νέα τιμολόγια ρεύματος

Ποιες «παγίδες» να αποφύγετε στα νέα τιμολόγια ρεύματος

Αναμονή μέχρι και τον Φεβρουάριο συστήνει ο αντιπρόεδρος της ΕΝ. ΚΑ. Βόλου Αλ. Κουτσελίνης
Τη διαπίστωση ότι οι εταιρίες ρεύματος αύξησαν τα πάγια στα τιμολόγια κατά 5 €, έκανε μεταξύ άλλων, μετά από έρευνα που πραγματοποίησε ο Αλέκος Κουτσελίνης αντιπρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας, ο οποίος συστήνει στους καταναλωτές να τηρήσουν στάση αναμονής μέχρι και τον επόμενο μήνα, για να σταθεροποιηθούν όσο είναι δυνατόν οι τιμές.
Ο κ. Κουτσελίνης μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή και είπε ότι επαληθεύτηκε η Ένωση Καταναλωτών, που έλεγε ότι δεν θα μας προσφέρει κάτι η αναστάτωση με τα χρωματιστά τιμολόγια και αυτό που υποκρύπτουν είναι να θολώσουν το τοπίο και να μην ξέρει ο κόσμος τι πρέπει να επιλέξει.
Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη: https://soundcloud.com/radioenavolos/o-a-koytselinis-sto-789371347 utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing&fbclid=IwAR2-xk_y_NO2_B2Z47kCLmuGs2Y8ZshqiRgz7flbO4NMv1GxZ4wUF1-37_I

Προσθέτουν κέρδη οι εταιρείες
«Από όλη αυτή τη διαδικασία βρίσκουν ξανά οι εταιρίες με διάφορους τρόπους να προσθέτουν κέρδη σ’ αυτό το σημαντικό αγαθό, που είναι η ηλεκτρική ενέργεια και κάνει επίκαιρο όσο ποτέ, την πρόταση της Ένωσης Καταναλωτών για ένα τιμολόγιο καθαρό και σαφές, ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση, κάτι που θα μπορούσε να γίνει εάν λειτουργούσε σωστά η αγορά και να υπήρχε μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας από τις εταιρίες», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης.
Κάνοντας διαπιστώσεις για τα χρωματιστά τιμολόγια, ο κ. Κουτσελίνης τόνισε ότι σχεδόν όλες οι εταιρίες έχουν αυξήσει κατά πολύ τα πάγια, η κυβέρνηση τους δίνει περιθώριο μέχρι 5 €, ανά μήνα και οι περισσότερες πήγαν εκεί. Και σε μικρές καταναλώσεις ή κλειστά σπίτια, είναι πολύ σημαντικό να πληρώνει κανείς τέτοιο πάγιο, τόνισε.

Τι αναφέρουν στα… ψιλά γράμματα

Από τις τιμολογήσεις στα σταθερά τιμολόγια (μπλε), ο αντιπρόεδρος της ΕΝΚΑ διαπιστώνει ότι οι εταιρίες εκτιμούν ότι φέτος δεν θα έχουμε σοβαρές διακυμάνσεις στην τιμή του ρεύματος – κάτι που είναι θετικό για τους καταναλωτές – γι’ αυτό και προσφέρουν τιμές που είναι σχετικά χαμηλές, με αυτές που αναμένονταν, αν και στα … ψιλά γράμματα διαφαίνεται ότι σε έκτακτες περιπτώσεις και για διάφορους λόγους, μπορεί το τιμολόγιο να μην είναι τόσο… σταθερό και να υπάρξουν αυξήσεις, τύπου ρήτρας αναπροσαρμογής, όπως παλιότερα.
Για τα πράσινα τιμολόγια που αφορούν στους περισσότερους καταναλωτές, υπάρχουν στοιχεία των εταιριών και μπορεί να γίνει σύγκριση τιμών, δεν υπάρχουν σοβαρές διακυμάνσεις για εταιρίες που έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς (0,14 ως 0,17 €/KWh), ενώ «σκοτεινά» σημεία είναι οι εκπτώσεις με κάποιες εταιρίες να προσφέρουν ως και 20%, αλλά δεν διευκρινίζεται αν θα διατηρηθεί η έκπτωση τον επόμενο μήνα.

Δεν είναι εύκολη, η αλλαγή της εταιρείας

«Μας προβληματίζει μήπως τον Γενάρη που ήταν στραμμένα όλα τα βλέμματα στα τιμολόγια, παίχτηκαν παιχνίδια ώστε οι εταιρίες να προσελκύσουν πελάτες και από τον Φλεβάρη θα δούμε τις τιμές να ανεβαίνουν», ανέφερε ο κ. Κουτσελίνης.
Ο ίδιος είπε ότι αν και ο καταναλωτής δεν είναι υποχρεωμένος να παραμείνει σε μια εταιρία, δεν είναι εύκολο να αλλάζει εταιρίες, καθώς εκτός από τα περίπου 15 δικαιολογητικά που χρειάζονται, είναι και το θέμα της εγγύησης που είναι διαφορετικό για κάθε εταιρία.
«Εγώ θα συνιστούσα, με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις τιμές, να περιμένουμε και τον Φλεβάρη πριν κάνουμε κάποια κίνηση, γιατί αν αλλάξουν εταιρία τα νοικοκυριά, θα την κάνουν μια φορά τον χρόνο περίπου, εκτός από τους μεγάλους καταναλωτές, που έχουν διοικητική υποστήριξη και μπορούν να το κάνουν όποτε θέλουν», ανέφερε ο κ. Κουτσελίνης.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΝΚΑ είπε ότι πρέπει να μας προβληματίσουν κάποιες εταιρίες που έχουν αυξημένες τιμές σε σχέση με τους άλλους, αλλά και κάποιες εταιρίες που προσφέρουν εκπτώσεις και δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρχουν και τον επόμενο μήνα, για να κατασταλάξουν κάπως οι τιμές και να δούμε αν η εταιρία μας έχει λογικές ή αυξημένες τιμές, ώστε να σκεφτούμε να αλλάξουν εταιρία.

Οι τιμές των εταιρειών

Όσον αφορά στην επιλογή χρώματος του τιμολογίου, είπε ότι φαίνεται ότι το μπλε (σταθερό) είναι λίγο πιο αυξημένο (από 0,17 €/KWh), στο πράσινο (ενδιάμεσο) οι τιμές ξεκινούν από 0,14 €/KWh, ενώ για το κίτρινο τιμολόγιο (κυμαινόμενο) είπε ότι έβγαλαν μόλις δύο εταιρίες τιμές και συνήθως θα βγαίνει στο τέλος του μήνα (εκκαθάριση), όπου φαίνεται ότι οι τιμές των δύο εταιριών είναι πιο χαμηλές από το πράσινο, κάτι που αναμενόταν, γιατί βασίζεται στη χονδρική τιμή και ίσως κάποιος πρέπει να το εξετάσει για μεσαίες και μεγάλες καταναλώσεις, γιατί μπορεί να φέρει χαμηλότερες τιμές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ