Αρχική Συνεντεύξεις Πιέσεις στο εισόδημα των νοικοκυριών από αυξήσεις σε σειρά προϊόντων. ...

Πιέσεις στο εισόδημα των νοικοκυριών από αυξήσεις σε σειρά προϊόντων. Συνέντευξη του Α. Κουτσελίνη στην εφημερίδα “Ταχυδρόμος”

«Πιέσεις» δέχεται το πετσοκομμένο, λόγω των αναστολών, εισόδημα των Βολιωτών. Μία σειρά από προϊόντα παρουσιάζουν αυξήσεις στις τιμές σε μία χρονική στιγμή που τα νοικοκυριά παλεύουν να σταθούν όρθια στα πόδια τους εν μέσω πανδημίας. Μάλιστα, υπάρχουν φόβοι ότι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια το επόμενο διάστημα.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου, Αλέκος Κουτσελίνης, χαρακτηρίζει τις αυξήσεις αυτές παράλογες.

Οπως εξηγεί, τα τελευταία χρόνια υπήρχε μια στασιμότητα στον πληθωρισμό, λόγω μείωσης της ζήτησης σε πολλά προϊόντα την περίοδο της πανδημίας αφενός, αλλά και λόγω των περιορισμών και της οικονομικής ύφεσης σε πολλούς κλάδους εργαζομένων.

«Συμβαίνει όμως το παράδοξο ότι εφόσον έχει μειωθεί η ζήτηση, έπρεπε να μειώνονται οι τιμές των προϊόντων. Ολο αυτό το διάστημα έμειναν σταθερές, ενώ υπήρχαν κάποιες μικρές αυξήσεις, κρυφές ή φανερές.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία μείωση των αποδοχών και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, που συνθέτουν τα χαρακτηριστικά σύγχρονου δουλεμπορίου», τονίζει.

Περιγράφοντας τις σημερινές συνθήκες εργασίες, αναφέρει: «Πολλοί δουλεύουν εξαντλητικά σε διάφορες επιχειρήσεις, κάποιοι πληρώνονται κανονικά, κάποιοι «μαύρα», κάποιοι για λιγότερες ώρες απ’ ότι εργάζονται, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αγοραστική τους δύναμη, κάτι που ισοδυναμεί με αύξηση του πληθωρισμού».

Το επόμενο διάστημα θα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια

Ο κ. Κουτσελίνης διαπιστώνει πράγματι ότι υπάρχουν αυξήσεις σε μια σειρά από μια ευρεία γκάμα καταναλωτικών αγαθών και εκτιμά ότι το χειρότερο είναι, ότι αναμένονται ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις.

«Η αιτιολογία είναι ότι υπάρχουν ανατιμήσεις διεθνώς στις πρώτες ύλες των καταναλωτικών αγαθών και αύξηση στις τιμές των καυσίμων.

Ενώ η μείωση στις τιμές των καυσίμων ελάχιστα επηρέασε τις τιμές των προϊόντων, η αύξηση τους, θα προκαλέσει νέες αλυσιδωτές αυξήσεις λόγω μεταφορικού κόστους.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει πραγματικός έλεγχος από την Πολιτεία στο πως διαμορφώνονται οι τιμές.

Φαίνεται ότι έχουμε αφήσει την ελεύθερη αγορά να βρει τις ισορροπίες της, κάτι που ισχύει μόνο για χώρες που έχουν προχωρήσει αυτά τα θέματα και που έχουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς οι οποίοι μπορούν να εξασφαλίσουν ότι η ελεύθερη αγορά και ο ανταγωνισμός θα λειτουργήσει πραγματικά.

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν υπάρχουν επαρκείς κοστολογικοί έλεγχοι, υπάρχουν στρεβλώσεις στην οικονομία και στην ελεύθερη αγορά, που εκφράζονται με υπερτιμολογήσεις, τριγωνικές συναλλαγές, τιμολογήσεις κάτω από το τραπέζι και διάφορους άλλους τρόπους που ανεβάζουν τις τιμές», προσθέτει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ