ΑρχικήΕνημέρωσηΑγορέςΠαξιμάδια με κριθάρι: Λιγότερα υλικά, μεγαλύτερη τιμή. Γιατί;

Παξιμάδια με κριθάρι: Λιγότερα υλικά, μεγαλύτερη τιμή. Γιατί;

Στην πρόσφατη διερεύνηση των ραφιών των σούπερ μάρκετ, προέκυψε μια περίεργη ανακάλυψη: δύο φαινομενικά πανομοιότυπα προϊόντα είχαν διαφορετική τιμή. Τα παξιμάδια με κριθάρι, ένα τρόφιμο που αγαπούν πολλοί, εμφανίστηκαν σε δύο εκδοχές: αλατισμένα στα 8,30 € το κιλό και ανάλατα στα 8,60 € το κιλό.

Κατά τον έλεγχο της συσκευασίας, παρατηρήσαμε την ίδια μάζα, ίδιο μέγεθος και ίδιο σχήμα, από την ίδια εταιρεία. Ωστόσο, η διαφορά τιμής, βρισκόταν στις λεπτομέρειες. Η φθηνότερη παραλλαγή είχε 70% κριθάρι, ενώ η ακριβότερη είχε 50% κριθάρι. Αλλά ποιοι παράγοντες συμβάλλουν σε τέτοιες «περίεργες» διαφοροποιήσεις στην τιμολόγηση;

1) Θέση στην αγορά: Οι παραγωγοί συχνά τοποθετούν τα ανάλατα προϊόντα ως πιο υγιεινά, στοχεύοντας σε καταναλωτές που έχουν επίγνωση της υγείας και είναι πρόθυμοι να πληρώσουν κάτι παραπάνω, για τέτοιες επιλογές.

2) Δυναμική της προσφοράς και ζήτησης: Εάν η ανάλατη έκδοση παρουσιάζει υψηλότερη ζήτηση, οι παραγωγοί ενδέχεται να επωφεληθούν από αυτή τη δημοτικότητα και να ορίσουν υψηλότερη τιμή, ευθυγραμμισμένη με τις βασικές αρχές της προσφοράς και της ζήτησης.

Η κατανόηση αυτών των λεπτών διαφοροποιήσεων δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν ορθές επιλογές. Είναι μια υπενθύμιση ότι ακόμη και οι μικρές διακυμάνσεις στα συστατικά και η εκάστοτε τοποθέτηση στην αγορά μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το κόστος.

Για τους αγοραστές που έχουν επίγνωση της υγιεινών τροφίμων, είναι σημαντικό να ισορροπήσουν τα οφέλη έναντι του πορτοφολιού τους και σε περίπτωση αμφιβολίας, να απευθυνθούν κατευθείαν στους παραγωγούς για διαφάνεια.

Από την Ομάδα Εργασίας για την Ασφάλεια Τροφίμων και τη Διατροφή της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ