ΑρχικήΣυνεντεύξειςΝέος πτωχευτικός νόμος. Συνέντευξη της Νομικής Συμβούλου της Εν. Κα. Βόλου Κ....

Νέος πτωχευτικός νόμος. Συνέντευξη της Νομικής Συμβούλου της Εν. Κα. Βόλου Κ. Ευσταθίου στο Ράδιο ΕΝΑ

Νέα δεδομένα στη ρύθμιση των χρεών των οφειλετών θα ισχύσουν με τον νέο Πτωχευτικό νόμο, που έφερε η κυβέρνηση, που για πρώτη φορά το αίσθημα της χρεοκοπίας θα το νιώσουν και φυσικά πρόσωπα και όχι μόνο επιχειρήσεις. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη η δικηγόρος κ. Κωνσταντίνα Ευσταθίου εξήγησε αναλυτικά τι θα συμβεί με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών αλλά και με την κύρια κατοικία.

Με το προηγούμενο καθεστώς, γνωστό σε όλους ως νόμο Κατσέλη, σύμφωνα με την κ. Ευσταθίου, δόθηκε μία ευκαιρία στους δανειολήπτες, οι οποίοι είχαν έρθει σε αδιέξοδο, να μπορέσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να τύχουν μεγάλης απαλλαγής και διαγραφής. Ωστόσο, όπως η ίδια σημείωσε , το νέο πλαίσιο δεν έχει καμία σχέση με τον προηγούμενο νόμο, πρόκειται για κάτι τελείως διαφορετικό. Υπογράμμισε πως αφενός θεσπίζονται διατάξεις, που αφορούν σε εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Δίνεται η δυνατότητα να ρυθμιστούν μέσω τις ίδιας πλατφόρμας και οφειλές προς το ελληνικό δημόσιο και σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης , υπάρχουν διατάξεις που ο οφειλέτης μπορεί να τύχει επιδότησης από το ελληνικό δημόσιο για δάνεια που σχετίζονται με την κύρια κατοικία του και αφετέρου θεσπίζεται το νέο πλαίσιο του πτωχευτικού κώδικα.

Πως θα λειτουργήσει ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Μιλώντας η κ. Ευσταθίου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό που προβλέπεται με τον νέο νόμο εξήγησε ότι σύμφωνα με τη διαδικασία αυτή οποιοσδήποτε έχει οφειλές σε χρηματοδοτικούς φορείς, σε πιστωτικά ιδρύματα αλλά και προς το ελληνικό δημόσιο και σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης μπορεί από 1/1/2021 να υποβάλλει αίτημα μέσω μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία θα ανοίξει με τη νέα χρονιά και να αναδιαρθρώσει το χρέος του και με αυτό τον τρόπο να μπεί ξανά στην οικονομική ζωή της χώρας.

Η διαδικασία αυτή έχει προϋποθέσεις και δεν είναι υποχρεωτικό να συμμετάσχει σ’ αυτή ο πιστωτής. Δηλαδη μπορεί να υποβάλει αίτημα ο οφειλέτης και ο πιστωτής να μην συμμετέχει στην διαδικασία.

Εάν δεν συμμετέχει ο πιστωτής και δεν υποβάλλει πρόταση αναδιάρθρωσης χρέους η διαδικασία θεωρείται λήξασα και δεν μπορεί να συμμετέχει ούτε το ελληνικό δημόσιο, ούτε οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Εάν είναι πολλοί οι πιστωτές και δεν επιτευχθεί ρύθμιση με την πλειοψηφία- ορίζεται το 60% επί του συνόλου- θα μπλοκαριστεί η διαδικασία.

Σίγουρα, σημείωσε η ίδια, δεν θα πρέπει το 90% του συνόλου των οφειλών να αφορά και να αντιστοιχεί σε έναν μόνο χρηματοδοτικό φορέα και οι οφειλές να είναι μικρότερες των 10.000 ευρώ. Αυτο γινεται καθώς τότε ο οφειλέτης θα μπορεί να υποβάλλει κάποια εξωδικαστική ρύθμιση.

Επιπλέον, δεν θα πρέπει ο αιτών να έχει τεθεί σε καθεστώς πτώχευσης. Αυτή η διαδικασία, επεσήμανε η κ. Ευσταθίου δεν έχει σχέση με την πτωχευτική, αφορά σε εξωδικαστική ρύθμιση. Οι ρυθμισεις του μηχανισμού αυτού, ανήκουν στον πτωχευτικό νόμο, αποτελούν όμως ξεχωριστό κομμάτι. Είναι διαδικασία πριν την πτώχευση κι εφόσον επιτευχθεί, ο οφειλέτης δεν χάνει την περιουσία του κι έχει αναδιάρθρωση των χρεών του με δυνατότητα να επιδοτηθεί η μηνιαία δόση των δανείων που συσχετίζονται με την πρώτη κατοικία , δηλαδή έχουν εξασφάλιση προσημείωση υποθήκης της πρώτης κατοικίας , δυνατότητα επιδότησης από το ελληνικό δημόσιο με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Θα πρέπει ο οφειλέτης να έχει ήδη ρυθμίσει τις οφειλές του με τη διαδικασία που θεσπίζεται με τον νέο νόμο και να μην έχει καθυστερήσει πάνω από 90 ημέρες τις ρυθμισμένες δόσεις. Η επιδότηση είναι για πέντε χρόνια και για να τη δικαιούται κάποιος θα πρέπει οι οφειλές να είναι τουλάχιστον 20.000 ευρώ και το δάνειο που σχετίζεται με την κύρια κατοικία να μην περνά τις 130.000 ευρώ και το δάνειο να μην έχει καταγγελθεί σε χρονικό διάστημα πέραν του ενός έτους από την υποβολή της αίτησης ρύθμισης.

Σε ότι αφορά στις οφειλές του ελληνικού δημοσίου και μπορούν να υπαχθούν σ’ αυτή τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 1,5 εκ. ευρώ και σε σύνολο μικρότερες από το σύνολο των απαιτήσεων των χρηματοδοτικών φορέων, δηλαδή των πιστωτικών ιδρυμάτων, αυτά που προέρχονται από δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα.

Η ρύθμιση που αφορά σε οφειλές προς το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 240 μηνιαίες δόσεις και το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ορίζεται στα 50 ευρώ.

Τι συμβαίνει με την κύρια κατοικία και την πτώχευση

Με τον νέο νόμο, εξήγησε η κ. Ευσταθίου, θεσπίζονται διατάξεις που αφορούν σε προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης επιχειρήσεων, δηλαδή δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να προβούν σε μια συμφωνία με τους πιστωτές έτσι ώστε να υπάρχει μία εξυγίανση και να μην καταλήξουν στην πτώχευση, δηλαδή στην ολική εκκαθάριση της περιουσίας του αιτούντος την πτώχευση.

Με τον νέο νόμο για πρώτη φορά πτωχεύουν και φυσικά πρόσωπα , που δεν έχουν εμπορική ιδιότητα. Οι οφειλές προκύπτουν από δάνειο, στεγαστικά, καταναλωτικά κτλ. Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα σε έναν οφειλέτη που δεν έχει εμπορικά δάνεια, να μπορεί να υποβάλλει αίτηση για πτώχευση και εκκαθάριση της περιουσίας του.

«Όταν λέμε πτώχευση εννοούμε ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας του οφειλέτη. Δεν είναι μία ευχάριστη διαδικασία και στον νέο νόμο θεσπίζεται κι ένας φορέας απόκτησης κι επαναμίσθωσης σε περιπτώσεις που κάποιες ευάλωτες ομάδες θελήσουν να προστατεύουν την κύρια κατοικία, μπορούν να καταθέσουν αίτημα μεταβίβασης ή μίσθωσης της κύριας κατοικίας τους σε φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης», ανέφερε η ίδια.

Συμπλήρωσε πως σε αυτή την περίπτωση, αγοράζει την κύρια κατοικία του οφειλέτη ένας φορέας , που θα οριστεί από το κράτος και ο οφειλέτης μισθώνει την κύρια κατοικία του για 12 έτη και μετά την πάροδο της 12ετίας θα έχει δικαίωμα επανάκτησής της εάν και εφόσον μπορεί , σε τίμημα που θα ορίζεται με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών και θα σχετίζονται με την εμπορική αξία της ιδιοκτησίας του.

«Φαντάζει δύσκολο πως μετά από 12 χρόνια κάποιος θα βρει το κεφάλαιο να ανακτήσει την κύρια κατοικία του κι αν δεν μπορεί τι θα γίνει, γιατί μετά προφανώς δεν θα μπορεί να διαμένει εκεί», σχολίασε η δικηγόρος χαρακτηριστικά και ανέφερε πως η επαναμίσθωση της κύριας κατοικίας γίνεται σε περίπτωση που το αίτημα που υποβάλλεται είτε λόγω πτώχευσης του δικαιούχου, είτε λόγω επίσπευσης αναγκαστικής εκτέλεσης δηλαδή κατάσχεσης. Σ’ αυτή την περίπτωση μπορεί ο ευάλωτος οφειλέτης να αιτηθεί την επαναμίσθωση της κύριας κατοικίας του.

Σχολιάζοντας τις νέες διατάξεις κι αν αυτές αποτελούν μέσο πίεσης για τους οφειλέτες, η κ. Ευσταθίου υπογράμμισε πως «Δεν πιστεύω οτι αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο πίεσης για αποπληρωμή των οφειλών, γιατί όταν κάποιος πραγματικά δεν μπορεί να αποπληρώσει τις οφειλές του ό,τι μέσο πίεσης του ασκηθεί , δεν θα υπάρχει αποτέλεσμα, εάν δεν υπάρχει πηγή εισοδήματος ικανή. Το πρώτο κομμάτι του νόμου πραγματικά μπορεί να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία, στο κομμάτι δηλαδή του εξωδικαστικού μηχανισμού. Από κει και πέρα εάν κάποιος δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για αναδιάρθρωση χρέους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού και καταλήξει στη διαδικασία μεταβίβασης της κύριας κατοικίας του στον φορέα απόκτησης , διότι αυτό που διαβάζουμε, δεν είναι απαραίτητο να πτωχεύσει κάποιος για να μπει σ’ αυτό τον φορέα , αρκεί να υπάρχει επίσπευση αναγκαστικής εκτέλεσης. Δηλαδή εάν έχει φτάσει σε σημείο να κατασχεθεί η κύρια κατοικία του μπορεί να αιτηθεί αυτή τη διαδικασία μέσω του φορέα απόκτηση και επαναμίσθωση και να του δοθεί η ευκαιρία να μείνει στο σπίτι του για 12 χρόνια και να πασχίσει να συγκεντρώσει το κεφάλαιο επαναγορας του ακινήτου.

Προβληματιζόμαστε για το πως θα λειτουργήσει ο νόμος, θα αποκτήσουμε ολοκληρωμένη άποψη με την εφαρμογή του, διαβάζοντας όμως το σχέδιο νόμου μας προβληματίζει γιατί επί της ουσίας ο δανειολήπτης εάν δεν καταφέρει να ρυθμίσει τις οφειλές του μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού , που αν αρνηθούν οι πιστωτές να συμμετέχουν , οδηγείται στην πτώχευση. Αυτό είναι το αποτέλεσμα. Στην πτώχευση θα οδηγηθούν οφειλέτες που έχουν δάνεια υψηλά και έχουν να κάνουν με περισσότερο από έναν πιστωτή. Από την εμπειρία μου βλέπω ότι εάν κάποιος έχει δάνεια μέχρι 100.000 -200.000 ευρώ και έχει να κάνει με έναν χρηματοδοτικό φορέα υπάρχουν ελπίδες εξωδικαστικής ρύθμισης. Όταν τα δάνεια είναι πάνω από 300.000 και δεν μπορεί ο οφειλέτης να ανταποκριθεί τότε είναι πιο δύσκολα τα πράγματα. Εύχομαι να αποφευχθούν οι επιλογές της πτώχευσης με τον εξωδικαστικό μηχανισμό», κατέληξε η ίδια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ