Αρχική Ειδήσεις Μείωση της χρήσης των πλαστικών από το 2021

Μείωση της χρήσης των πλαστικών από το 2021

Έρευνες καταναλωτικών ομάδων σε όλη την Ευρώπη αποκαλύπτουν πως τα μικροπλαστικά έχουν διεισδύσει στη ζωή μας. Για παράδειγμα το Συμβούλιο Καταναλωτών της Δανίας όπως και ομάδες καταναλωτών της Αυστρίας και του Βελγίου ανακάλυψαν μικροπλαστικά στο 70% του αλατιού και των θαλασσινών.

Ακόμη, τα παρακάτω αποτελέσματα, αφήνουν λίγα στη φαντασία μας: Την περασμένη εβδομάδα ο Αυστριακός Οργανισμός Περιβάλλοντος βρήκε μικροπλαστικά σε δείγματα κοπράνων.

“Τα πλαστικά που απελευθερώνονται στο περιβάλλον επιστρέφουν σε εμάς.. και μέσα από εμάς”.

Πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης όπως πιάτα, μαχαιροπίρουνα, καλαμάκια, μπαστουνάκια για μπαλόνια ή μπατονέτες, θα απαγορευθούν στην ΕΕ στο πλαίσιο των σχεδίων που εγκρίθηκαν την Τετάρτη.

Αυτά τα προϊόντα, που αποτελούν πάνω από το 70% των θαλάσσιων απορριμμάτων, θα πρέπει να απαγορευθούν από την αγορά της ΕΕ από το 2021, σύμφωνα με το προκαταρκτικό σχέδιο που έχει εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.

Οι ευρωβουλευτές προσθέτουν στον κατάλογο των πλαστικών προς απαγόρευση από την αγορά της ΕΕ από το 2021: τα προϊόντα που κατασκευάζονται από οξο-διασπώμενα πλαστικά, όπως τσάντες ή τα δοχεία συσκευασίας και οι συσκευασίες fast-food από διογκωμένη πολυστερίνη.

Ακόμη, συμφώνησαν να συμπεριληφθούν στα παραπάνω μέτρα απορρίμματα τσιγάρων που περιέχουν πλαστικό. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως είναι το δεύτερο πιο ρυπογόνο προϊόν μιας χρήσης και πως μία γόπα τσιγάρου ρυπαίνει από 500 έως 1000 λίτρα νερού και εάν την πετάξεις στον αυτοκινητόδρομο θα χρειαστούν έως και 12 χρόνια για να διασπαστεί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ