Αρχική Συνεντεύξεις «Ένωση Καταναλωτών»: Υψηλότερες τιμές σε πολλά είδη και αναμένονται μεγαλύτερες! Συνέντευξη στο...

«Ένωση Καταναλωτών»: Υψηλότερες τιμές σε πολλά είδη και αναμένονται μεγαλύτερες! Συνέντευξη στο Ράδιο ΕΝΑ

Σημαντική μείωση αποδοχών, αλλά και …παράδοξα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΝ.ΚΑ.

Ανατιμήσεις σε αρκετά είδη πρώτης ανάγκης, παρατηρεί η Ένωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας, που «βλέπει» μεγαλύτερες αυξήσεις το επόμενο διάστημα, κάτι που επιβαρύνει τους εργαζόμενους που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται.
Ο Αλέκος Κουτσελίνης πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Γ. Καρεκλίδη και ανέφερε ότι φαίνεται ότι υπάρχουν αυξήσεις σε μια σειρά από μια ευρεία γκάμα καταναλωτικών αγαθών, όπως γαλακτοκομικά, ζάχαρη, καφέ, κρέας, χαρτικά, άλευρα, σπορέλαια ήδη και το χειρότερο είναι, ότι αναμένονται μεγαλύτερες αυξήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτσελίνη, η δικαιολογία είναι ότι υπάρχουν ανατιμήσεις διεθνώς στις πρώτες ύλες των καταναλωτικών αγαθών και αύξηση των καυσίμων, που θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΝ.ΚΑ. ενώ υπάρχει μια στασιμότητα στον πληθωρισμό και είναι λογικό αυτό, λόγω μείωσης της ζήτησης σε πολλά προϊόντα την περίοδο της πανδημίας, λόγω των περιορισμών και της οικονομικής ύφεσης σε πολλούς κλάδους εργαζομένων, συμβαίνει το παράδοξο ότι εφόσον έχει μειωθεί η ζήτηση, έπρεπε να μειώνονται οι τιμές των προϊόντων, αλλά όλο αυτό το διάστημα έμειναν σταθερές και έπαιρναν κάποιες μικρές αυξήσεις, κρυφές ή φανερές.
Επίσης χαρακτήρισε παράδοξο ότι ενώ φαίνεται ότι ο Γενικός Δείκτης Καταναλωτή (πληθωρισμός) είναι σε μια σταθερή βάση, ενώ θα έπρεπε να πέσει, έχουμε ανατιμήσεις και να αναμένουμε την ανατίμηση και άλλων προϊόντων.
Ο κ. Κουτσελίνης τόνισε ότι δεν υπάρχει ένας πραγματικός έλεγχος από την Πολιτεία στο πως διαμορφώνονται οι τιμές, κάτι που έχει αφεθεί στην τύχη του και στη λειτουργία της αγοράς, ενώ φαίνεται ότι έχουμε αφήσει την ελεύθερη αγορά να βρει τις ισορροπίες της, κάτι που ισχύει για χώρες που έχουν προχωρήσει αυτά τα θέματα και έχουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι μπορούν να εξασφαλίσουν ότι η ελεύθερη αγορά και ο ανταγωνισμός θα λειτουργήσει πραγματικά. «Στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν υπάρχει αυτό, υπάρχουν στρεβλώσεις στην οικονομία και στην ελεύθερη αγορά με τριγωνικές συναλλαγές, υπερτιμολογήσεις, τιμολογήσεις κάτω από το τραπέζι και διάφορα άλλα κόλπα, τα οποία μπορούν να αποφευχθούν μόνο με συστηματικούς ελέγχους», επισήμανε.
Σημαντική μείωση αποδοχών
Ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας, επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σημαντική μείωση των αποδοχών, που δεν έγινε μόνο της οικονομικής κρίσης, των συνεπειών της πανδημίας, αλλά και της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, που αποτελούν σύγχρονο «δουλεμπόριο».
Όπως ανέφερε, νέα παιδιά δουλεύουν εξαντλητικά σε διάφορες επιχειρήσεις, κάποια πληρώνονται κανονικά, κάποια «μαύρα», κάποια για λιγότερες ώρες απ’ ότι εργάζονται, ενώ με το νέο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί επιτείνεται η κατάσταση, με αποτέλεσμα να μειώνονται περαιτέρω οι αποδοχές των εργαζομένων και μειώνεται η αγοραστική τους δύναμη, κάτι που ισοδυναμεί με αύξηση του πληθωρισμού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ