Η σχέση διατροφής και υγείας είναι αποδεδειγμένη. Στη σημερινή εποχή του υπερκαταναλωτισμού, οι άνθρωποι αρρωσταίνουν και πεθαίνουν από το πολύ και το κακής ποιότητας φαγητό
Δείτε το βίντεο της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου:
Στη κοινωνία της αφθονίας, μας «βομβαρδίζουν» καθημερινά με διαφημίσεις για χιλιάδες προϊόντα που πρέπει να αγοράσουμε
Τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα με επεξεργασμένα τρόφιμα σε όμορφες ελκυστικές συσκευασίες
Οι καταναλωτικές μας συνήθειες επηρεάζουν άμεσα την υγεία μας, το περιβάλλον, τις οικονομίες μας κ.α
Διατροφή και περιβάλλον
Η βιοποικιλότητα και η διατροφική ασφάλεια απειλείται από τους περιορισμούς που επιβάλλει η βιομηχανία σπόρων. Η παραγωγή των τροφίμων και ειδικά των κρεάτων απαιτεί μεγάλα ποσά ενέργειας και παράγει περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από όλα τα μεταφορικά μέσα μαζί .
Αγοράζουμε τις ποσότητες τροφίμων που πραγματικά θα χρειαστούμε. Το 20% σχεδόν των τροφίμων που βάζουμε στο σπίτι μας καταλήγει στις χωματερές χωρίς να καταναλωθεί.
Διατροφικά προβλήματα της εποχής μας
Εντατική καλλιέργεια
Διατροφικά σκάνδαλα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ορμόνες, αντιβιοτικά.
Οι μηχανισμοί ελέγχου στην πρωτογενή παραγωγή είναι ανεπαρκείς.
Ένα κοκτέιλ τοξικών ουσιών, φτάνει τελικά στο πιάτο μας και συσσωρεύεται σταδιακά στον οργανισμό μας.
Η εντατική γεωργία και κτηνοτροφία έχει θυσιάσει την ποιότητα για την ποσότητα, βλάπτει τα οικοσυστήματα, απειλεί την υγεία μας.
Μεταλλαγμένα
Οι μεταλλαγμένοι ή γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί προέρχονται από παρεμβάσεις του ανθρώπου, στο DNA τους ώστε να αποκτήσουν νέα χαρακτηριστικά π.χ. να γίνουν πιο ανθεκτικοί
Ενοχοποιούνται για επικίνδυνες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις τόσο στην υγεία μας, όσο και στο περιβάλλον
Τα μεταλλαγμένα εισάγονται στη χώρα μας κυρίως για ζωοτροφές με βασικό προϊόν τη σόγια.
Οι καταναλωτές απαιτούμε απαγόρευση εισαγωγών, ενημέρωση και συστηματικούς ελέγχους για την ανίχνευση μεταλλαγμένων οργανισμών σε τρόφιμα.
Πρόσθετα τροφίμων Ε
Είναι χημικές ουσίες, που προστίθενται στα τρόφιμα, για αύξηση του χρόνου διατήρησης και τη βελτίωση της γεύσης, της οσμής, του χρώματος κ.α.
Οι πιο γνωστές κατηγορίες, είναι τα συντηρητικά, τα αντιοξειδωτικά, οι χρωστικές, οι αρωματικές ύλες και τα γλυκαντικά. (δείτε περισσότερα για τα πρόσθετα Ε στη σελίδα μας στο: http://www.enkavolou.gr/index.php/2010-12-19-20-43-23 )
Η συχνή κατανάλωση έτοιμων συσκευασμένων τροφίμων επιβαρύνει τον οργανισμό με χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας
Γρήγορο – έτοιμο φαγητό
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ευνοεί την κατανάλωση έτοιμων συσκευασμένων φαγητών από το Μάρκετ, το fast food, τις πιτσαρίες και τα delivery
Τα συστατικά αυτών των έτοιμων φαγητών είναι συνήθως το κρέας, το λίπος, τα τυριά
και οι σάλτσες (κέτσαπ, μουστάρδα, μαγιονέζα)
Τα έτοιμα, επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα ή «σκουπιδοτρόφιμα» όπως λέγονται, περιέχουν πολύ αλάτι ή ζάχαρη και πρόσθετες λιπαρές και χημικές ουσίες για να είναι νόστιμα
Σχολικά κυλικεία
Αν και οι τροφές, που επιτρέπονται να πωλούνται στα σχολικά κυλικεία ορίζονται με νόμο, στην πράξη τίποτα δεν εφαρμόζεται.
Έτσι, οι μικροί μαθητές, μέσα στο σχολικό περιβάλλον, μαθαίνουν την “κακή διατροφή” αγοράζοντας χωρίς έλεγχο με το χαρτζιλίκι τους τσιπς με τόνους αλάτι, αναψυκτικά με τόνους ζάχαρη, σάντουιτς με αμφίβολης ποιότητας ζαμπόν και τυριά.
Οι διατροφικές συνήθειες διαμορφώνονται σε μικρή ηλικία.
Γονείς και δάσκαλοι πρέπει να ελέγχουμε τα κυλικεία.
Μπορούμε να ετοιμάζουμε από το σπίτι το κολατσιό.
Είναι πιο υγιεινό και οικονομικό.
Τα συμπληρώματα διατροφής
Τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα δεν πρέπει να αποτελούν «μόδα»
Είναι αναγκαία σε συγκεκριμένες ομάδες ατόμων, στην κατάλληλη δοσολογία και με ιατρική καθοδήγηση
Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι η λύση για τη λήψη των απαραίτητων βιταμινών και ιχνοστοιχείων
Τα αναβολικά, κυρίως σε παιδιά και εφήβους, μπορεί να έχουν οδυνηρές συνέπειες.
Η χρήση αναβολικών στεροειδών είναι πολλαπλά επικίνδυνη αφού είναι δυνατόν να προκαλέσει οξεία ηπατική βλάβη και άλλες μακροχρόνιες ασθένειες
Αλκοόλ
Προκαλεί γαστρίτιδα, έλκη, υπέρταση, κίρρωση του ήπατος, αλλά και τροχαία ατυχήματα.
Περιορίζουμε την κατανάλωση του αλκοόλ στα 1-2 ποτήρια κόκκινο κρασί την ημέρα. (κάντε ένα αλκοτέστ στον εαυτό σας στο:
http://www.enkavolou.gr/index.php/2013-04-26-19-39-09 )
Προβλήματα στην υγεία μας από την σύγχρονη διατροφή
Παχυσαρκία
Ξεκινά από την παιδική ηλικία, όταν και διαμορφώνονται οι διατροφικές συνήθειες
και οφείλεται:
– στα κορεσμένα λίπη που περιέχονται σε κρέατα, αλλαντικά, αυγά, βούτυρα, πλήρη γαλακτοκομικά
– στη ζάχαρη που υπάρχει στα γλυκά, τα παγωτά, τα αναψυκτικά, τους χυμούς και τις μαρμέλαδες
Λίπος – Χοληστερίνη
Προκαλεί αρτηριοσκλήρυνση, υπέρταση, εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια, αλλά και καρκίνο στομάχου και παχέος εντέρου.
Τα λίπη που είναι επικίνδυνα για την υγεία μας είναι τα κορεσμένα λίπη (ζωικά) και τα τρανς λιπαρά (μαργαρίνες, προπαρασκευασμένα τρόφιμα) ενώ τα πολυακόρεστα Ω-3 (ψάρια), και τα μονοακόρεστα (ελαιόλαδο) είναι ωφέλιμα όταν καταναλώνονται με μέτρο
Αποφεύγουμε ζωικά λίπη, αλλαντικά, αυγά, βούτυρα, πίτσες, πλήρη γαλακτοκομικά, τηγανητά. Προτιμάμε άπαχα λευκά κρέατα
Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
Είναι «ύπουλη» ασθένεια διότι μπορεί να υπάρχει για χρόνια χωρίς να προκαλεί συμπτώματα αλλά προκαλώντας βλάβες σε καρδιά, εγκέφαλο και νεφρά.
Έλεγχος του σωματικού βάρους (Διατήρηση ιδανικού βάρους)
Δίαιτα- υγιεινή διατροφή (Μικρά και συχνά γεύματα)
Έλεγχος λιπιδίων. Προσοχή στη ζάχαρη, τα γλυκά, τα παγωτά, τα αναψυκτικά, τους χυμούς και τις μαρμελάδες. Άσκηση.
Αρτηριακή υπέρταση
Αποκαλείται και «σιωπηλός δολοφόνος» και προκαλεί εμφράγματα και εγκεφαλικά
Αποφεύγουμε το οινόπνευμα, το αλάτι, τα αλμυρά σνακς (πατατάκια, γαριδάκια κ.λπ.),
τα γεύματα σε “fast – food”, τα παστά, τα αλλαντικά, τα αλμυρά τυριά και γενικά τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Προτιμάμε τρόφιμα πλούσια σε κάλιο (φρούτα, λαχανικά, ξερά φρούτα, ξηροί καρποί, σοκολάτα, φακές, μαύρα φασόλια, πατάτες, ντομάτες, γαλακτοκομικά) και φυτικές ίνες.
Άσκηση
Καρκίνος
Η διατροφή φαίνεται να σχετίζεται με το 40% των καρκίνων στους άνδρες και το 60 % των καρκίνων στις γυναίκες
ΑΙΤΙΑ: Παχυσαρκία, λίπη, τοξικές ουσίες, πρόσθετα, συντηρητικά τροφίμων,
αλκοόλ, καφές, αλάτι, τσιγαριστά, καπνιστά, καμένα
ΠΡΟΛΗΨΗ: Άφθονα φρούτα και λαχανικά καλά πλυμένα, χρήση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες, έλεγχος βάρους, κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν βιταμίνες A, C, E, B12, αντιοξειδωτικές ουσίες
Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τους διατροφικούς κινδύνους
Βιολογικά Προϊόντα
Η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία μπορεί να είναι η απάντηση στο πρόβλημα
Η καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων στηρίζεται στις γνώσεις του
παραδοσιακού αγρότη και στην αναζήτηση της επιστήμης για υγιεινές λύσεις
Οι βιοκαλλιεργητές επιτρέπουν την φυσική ωρίμανση των καρπών χωρίς να εντατικοποιούν ή να επιταχύνουν την παραγωγή με τεχνητές μεθόδους
Η καταπολέμηση των ασθενειών των φυτών καθώς και η λίπανση του εδάφους γίνονται με φυσικές μεθόδους και οργανικά εφόδια, με την ανακύκλωση φυτικών και ζωικών υπολειμμάτων.
Δείτε περισσότερα για τα βιολογικά προϊόντα στη σελίδα μας στο :
Πράσινη ανάπτυξη
Η βιολογική γεωργία αποτελεί κομμάτι ενός αειφόρου μοντέλου οικονομίας, που συνδυάζει με επιτυχία την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών απασχόλησης
Στη χώρα μας, με το μικρό κλήρο και το ημιορεινό έδαφος μπορεί να έχει εφαρμογή με σημαντικά οφέλη τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνική συνοχή των αγροτικών περιοχών.
Πρέπει να γίνουν χρηματοδοτικά προγράμματα και άλλα κίνητρα για να στραφούν οι γεωργοί στη βιολογική παραγωγή
Μεσογειακή διατροφή
Είναι η παραδοσιακή μας διατροφή, για να ζούμε πολλά χρόνια με υγεία
Φυτικές ίνες
Η πρόσληψη σε καθημερινή βάση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια,δημητριακά, και ψωμί ολικής άλεσης είναι σημαντική για τη σωστή διατροφή μας
Μαγείρεμα
Τρώμε σπιτικά φαγητά βραστά, ψητά και στη σχάρα και αποφεύγουμε τα τηγανητά και τα έτοιμα φαγητά
Μικρά γεύματα
Με τα συχνά, μικρά γεύματα αποφεύγουμε τη συσσώρευση λίπους
Ετικέτες τροφίμων
Στην Ευρώπη, σχεδόν όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα πρέπει να φέρουν ετικέτα.
Στις ετικέτες είναι υποχρεωτικό να απαριθμούνται όλα τα συστατικά που περιλαμβάνονται στο τρόφιμο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων ουσιών (Ε).
Επιπρόσθετα, 12 ενδεχομένως αλλεργιογόνα συστατικά τροφίμων έχουν καθιερωθεί, τα οποία πρέπει πάντα να ονομάζονται με σαφήνεια.
Ποιο γάλα πρέπει να πίνουμε;
Το γάλα που έχει υποστεί τη χαμηλότερη θερμική επεξεργασία
Το φρέσκο παστεριωμένο γάλα που έχει διάρκεια ζωής 3-5 ημέρες
Όσο πιο υψηλή είναι η θερμική επεξ/σία, τόσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα διατηρείται αλλά και τόσο μεγαλύτερο μέρος της θρεπτικής αξίας χάνεται. Καταστρέφονται ευαίσθητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
Τα γάλατα υψηλής παστερίωσης, μακράς διάρκειας, συμπυκνωμένα κλπ. παρασκευάζονται από εισαγόμενα γάλατα, λίπη κλπ.
Το κατσικίσιο γάλα είναι υψηλότερης θρεπτικής αξίας.
Τα βιολογικά γάλατα υπερέχουν σε ποιότητα και ασφάλεια
Νερό
Πίνουμε 1,5-2 λίτρα νερό την ημέρα ανάμεσα στα γεύματα και όχι κατά τη διάρκεια τους.
Πίνουμε επίσης φυσικούς χυμούς, τσάι κ.λπ., όχι όμως, αναψυκτικά με ζάχαρη και αλκοολούχα ποτά
(δείτε για τα εμφιαλωμένα νερά στη σελίδα μας στο:
Διατροφική θεραπεία
Τα φάρμακα δεν είναι η λύση για κάθε πρόβλημα υγείας.
Αντίθετα η πολυφαρμακία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία μας.
(δείτε για τη πολυφαρμακία στη σελίδα μας στο:
Η διατροφική θεραπεία είναι η πιο καλά μελετημένη φυσική μέθοδος θεραπείας και στοχεύει στην ενδυνάμωση του οργανισμού και στην
αντιμετώπιση των ασθενειών
Πολλές συνήθεις παθήσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν ικανοποιητικά με την λήψη διαιτητικών μέτρων
Βότανα, Φυτοθεραπεία, Ανθοϊάματα
Τα φυτά έχουν χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς από την αρχαιότητα
Με την ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας κατά τον 20ο αιώνα τα φυτικά φάρμακα παραμερίστηκαν, παρότι μεγάλο ποσοστό των φαρμάκων προέρχονται ή περιέχουν φυτικά συστατικά
Σήμερα όμως όλο και περισσότεροι καταφεύγουν στις φαρμακευτικές ιδιότητες των φυτών
Τρώω Ελληνικά
Στη χώρα μας παράγονται όλα τα βασικά προϊόντα διατροφής.
Πολλά από αυτά φημίζονται διεθνώς για τη ποιότητα τους και εξάγονται.
Αν αποφασίζαμε όλοι από σήμερα να αγοράζουμε μόνο Ελληνικά προϊόντα, όχι μόνο θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση, αλλά θα εκμηδενίζαμε την ανεργία.
Στη φύση, τα απορρίμματα ενός οργανισμού, αποτελούν χρήσιμη πρώτη ύλη για κάποιον άλλο.
– Αποφεύγουμε τις συσκευασίες μιας χρήσης, αγοράζουμε αναψυκτικά
σε επιστρεφόμενα γυάλινα μπουκάλια.
– Χρησιμοποιούμε τσάντα που μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί,
αντί για τις πλαστικές σακούλες.
– Χρησιμοποιούμε την οικιακή κομποστοποίηση για τα οργανικά σκουπίδια.