ΑρχικήΕνημέρωσηΥγείαΑς πρασινίσουμε το σπίτι μας: Ας επιλέξουμε καθαριστικά με σήμα Ecolabel

Ας πρασινίσουμε το σπίτι μας: Ας επιλέξουμε καθαριστικά με σήμα Ecolabel

Η άνοιξη ήρθε και θέλουμε το σπίτι μας να αστράφτει από καθαριότητα. Χρησιμοποιούμε υγρά καθαρισμού, σκόνες πλυντηρίου, ταμπλέτες και τόσα άλλα. Όμως, τα κοινά καθαριστικά δεν είναι τόσο υγιεινά, όσο νομίζουμε. Τα περισσότερα περιέχουν συστατικά, που βλάπτουν το περιβάλλον και την υγεία μας. Προβληματικές ουσίες μπορούν να τρυπώσουν στο νερό, να μολύνουν ποτάμια και να καταλήξουν στο πιάτο και στο ποτήρι μας.

Μήπως είναι ώρα να “πρασινίσουμε” το σπίτι μας; Υπάρχει λύση! Ας επιλέξουμε καθαριστικά με σήμα Ecolabel, για την ανοιξιάτικη καθαριότητά μας. Υπάρχουν 5 λόγοι, για να αλλάξουμε συμπεριφορά:

Εξοικονομούμε ενέργεια (και χρήματα): Τα καθαριστικά, με σήμα Ecolabel, είναιRead Moreαποτελεσματικά, στις χαμηλές θερμοκρασίες, επιτρέποντάς μας να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήματα. Για παράδειγμα, τα απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων είναι πιο αποτελεσματικά, στους 30°C. Tα καθαριστικά αυτά είναι πολύ συμπυκνωμένα και μια μικρή ποσότητα κάνει όλη τη δουλειά. Εάν ακολουθούμε, σωστά τη δοσολογία, μπορούμε να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα και τον προϋπολογισμό μας.

Προστατεύουμε την υγεία μας: Τα καθαριστικά, με σήμα Ecolabel, περιέχουν λιγότερες προβληματικές χημικές ουσίες, σε σχέση με τα υπόλοιπα προϊόντα. Μειώνουν, λοιπόν, τη συνολική μας έκθεση, σε χημικές ουσίες. Για παράδειγμα ουσίες, που μπορεί να προκαλούν καρκίνο, αλλαγές στο DNA, ή αναταράσσουν την αναπαραγωγική διαδικασία, απαγορεύονται, αυστηρά, στα προϊόντα, με σήμα Ecolabel, όχι όμως στα άλλα καθαριστικά. Αλλεργιογόνες ουσίες, αρωματικές ουσίες, ή συντηρητικά που βλάπτουν το περιβάλλον, ή την ανθρώπινη υγεία, είναι περιορισμένα, σε σημαντικό βαθμό. Και βέβαια, οι πιο προβληματικές ουσίες απαγορεύονται, εντελώς.

Προστατεύουμε το περιβάλλον: Για να λάβουν το σήμα Ecolabel, τα καθαριστικά δεν πρέπει να είναι τοξικά στους υδρόβιους οργανισμούς και πρέπει να είναι βιοδιασπώμενα. Και αυτό, γιατί πρέπει να γλυτώσουμε από τα φωσφορικά άλατα, που προκαλούν την υπερτροφία των φυκιών, απειλούν την υδρόβια ζωή και μειώνουν τα επίπεδα του οξυγόνου, στο νερό. Επιπλέον, το σήμα Ecolabel δεν απονέμεται, σε απολυμαντικά, τα οποία μπορούν, μακροπρόθεσμα, να κάνουν τα βακτήρια ανθεκτικά, δηλαδή να μην μπορούμε να τα σκοτώσουμε.

Περιορίζουμε τη χρήση του πλαστικού: Κάθε χρόνο, οι Ευρωπαίοι παράγουν 25,8 εκατομμύρια τόνους πλαστικών αποβλήτων, από τους οποίους μόνον 30% ανακυκλώνεται. Στη συσκευασία των καθαριστικών, με σήμα Ecolabel, προτιμώνται τα ανακυκλωμένα υλικά, η συσκευασία είναι ανακυκλώσιμη, περιέχει λιγότερο πλαστικό, από τις υπόλοιπες συσκευασίες και προωθεί τα επαναγεμιζόμενα δοχεία. Τα προϊόντα, με σήμα, Ecolabel, δεν περιέχουν “μικροπλαστικά”, αυτά τα τοξικά σωματίδια πλαστικού, που καταλήγουν στα ψάρια, στα οστρακόδερμα, ή στο πλαγκτόν. Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση σκέφτεται να περιορίσει τη χρήση “μικροπλαστικού”, στα καθαριστικά, αυτά με σήμα Ecolabel, βρίσκονται, ήδη, ένα βήμα μπροστά.

Αποφεύγουμε τους ψεύτικους πράσινους ισχυρισμούς: Αντίθετα, με πολλά λογότυπα και σήματα, που αυτοανακηρύσσονται φιλικά, στο περιβάλλον, το σήμα Ecolabel, με το λουλούδι, εγγυάται, με σιγουριά, καθαριστικά, φιλικά, στο περιβάλλον. Αυτό συμβαίνει, χάρη στις αυστηρές προδιαγραφές, με τις οποίες οι κατασκευαστές πρέπει να συμμορφώνονται, για να αποκτήσουν το σήμα. Οι έλεγχοι δείχνουν ότι τα καθαριστικά, με σήμα Ecolabel, είναι το ίδιο αποτελεσματικά, με τα υπόλοιπα.

Μπορούμε να βρούμε, εύκολα, αυτά τα καθαριστικά, στα ράφια των σούπερ-μάρκετ. Το Σεπτέμβριο του 2017, περίπου 5.300 καθαριστικά προϊόντα, με σήμα Ecolabel, είχαν καταγραφεί, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και φυσικά, το λουλούδι Ecolabel έχει απονεμηθεί, σε πολλά άλλα διαφορετικά προϊόντα. Για 25 χρόνια το λουλούδι αυτό απονέμεται, σε προϊόντα φιλικά στο περιβάλλον, όπως χαρτοπετσέτες, μπογιές, αφρόλουτρα, παπούτσια, υπολογιστές, ακόμα και ξενοδοχεία.

Ας αναζητήσουμε, λοιπόν το λουλούδι Ecolabel, κάθε φορά, που ψωνίζουμε!

ΚΕΠΚΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ