οδηγός ανακύκλωσης
Χαρτί – πλαστικό – γυαλί – αλουμίνιο – λευκοσίδηρο – λαμπτήρες – ηλεκτρικές & ηλεκτρονικές συσκευές – τηγανέλαια – ορυκτέλαια – φάρμακα – ρούχα – μέταλλα – αυτοκίνητα – ελαστικά – μελάνια – μπαταρίες – συσσωρευτές – καταλύτες.
Δείτε το βίντεο της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου:
Ανακύκλωση, ένας θησαυρός στα σκουπίδια
Τουλάχιστον 500 κιλά σκουπιδιών παράγουμε ετησίως ο καθένας. Πάνω από το 90% από αυτά μπορεί να ανακυκλωθεί σε χρήσιμες πρώτες ύλες.
Ανακύκλωση είναι η επανεπεξεργασία απορριμμάτων, σε νέα προϊόντα.
Με την ανακύκλωση:
– Μειώνονται τα απορρίμματα και τα προβλήματα διαχείρισής τους.
– Εξοικονομούνται ενέργεια και φυσικοί πόροι, ξαναβάζοντας στο ρεύμα παραγωγής τα υλικά.
– Μειώνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας, η μόλυνση του εδάφους και των υπόγειων υδάτων.
– Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας
Ανακυκλώνουμε σωστά στους μπλε κάδους
Χαρτί: Χάρτινες συσκευασίες και χαρτοκιβώτια, χαρτοσακούλες, συσκευασίες τύπου τετραπάκ, εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά κ.α.
Δεν ανακυκλώνουμε, χαρτοπετσέτες, χαρτομάντιλα, χαρτιά υγείας, μικρά χαρτάκια, εισιτήρια και σκισμένες σελίδες, βρεγμένα ή λαδωμένα χαρτιά.
Πλαστικό: Πλαστικές συσκευασίες από π.χ. μπουκάλια νερού, αναψυκτικά, τρόφιμα, είδη καθαρισμού. Όλα τα πλαστικά είδη, πλαστικές θήκες, πλαστικές σακούλες και σακουλάκια, κ.α.
Δεν ανακυκλώνονται οι βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες σακούλες, καλαμάκια, πλαστικά μαχαιροπίρουνα, αφρολέξ, φελιζόλ, συσκευασίες από τοξικά υλικά (ορυκτέλαια, εντομοκτόνα).
Αλουμίνιο. Συσκευασίες από αλουμίνιο π.χ. κουτάκια από αναψυκτικά, μπύρες κ.α
Δεν ανακυκλώνονται τα αλουμινόχαρτα
Λευκοσίδηρο. Λευκοσιδηρές συσκευασίες από π.χ. γάλατα εβαπορέ, κονσέρβες, ζωοτροφές, τοματοπολτό, μεταλλικά ταψάκια κλπ.
Γυαλί. Γυάλινες συσκευασίες από π.χ. νερά, γάλατα, χυμούς, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, αρώματα, χυμούς, φάρμακα, βαζάκια τροφίμων κ.α.
Δεν ανακυκλώνουμε σπασμένα γυαλιά, μπουκάλια, τζάμια ή καθρέφτες, κεραμικά, πήλινα.
Για το γυαλί εχουν τοποθετηθεί σε πολλούς Δήμους ειδικοί κάδοι (καμπάνες).
Δεν ανακυκλώνουμε στους μπλε κάδους:
Τα υλικά που ανήκουν σε άλλα συστήματα ανακύκλωσης: μπαταρίες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ελαστικά, φάρμακα, μελάνια, λαμπτήρες κ.α
Λάθη που κάνουμε στην ανακύκλωση:
Ογκώδη αντικείμενα: Πρέπει να τσακίζουμε τα χαρτόκουτα και να συμπιέζουμε τα πλαστικά μπουκάλια του νερού.
Βρώμικες συσκευασίες: Μπουκάλια με υγρά, συσκευασίες έτοιμου φαγητού που είναι γεμάτες λάδια και λίπη, αυξάνουν το μικροβιακό φορτίο στα εργοστάσια διαλογής και εκθέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους. Κάνουμε ένα μικρό ξέπλυμα ή ένα απλό σκούπισμα.
Ελλιπής διαχωρισμός: Διαχωρίζουμε τα υλικά π.χ. όταν υπάρχει χαρτί ενωμένο με πλαστικό.
Στα γυάλινα μπουκάλια βγάζουμε τα πλαστικά ή μεταλλικά καπάκια
Σφιχτοδεμένες σακούλες: Για εύκολη διαλογή πρέπει τα σκουπίδια να είναι χύμα.
Κλείνουμε ξανά τους κάδους, για να προστατεύσουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά από τη βροχή.
Στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών τα υλικά διαχωρίζονται, συμπιέζονται, δεματοποιούνται και προωθούνται στις αντίστοιχες βιομηχανίες για αξιοποίηση τους.
Πλαστικά καπάκια
Τα πλαστικά καπάκια από μπουκάλια νερού, αναψυκτικών απορυπαντικών κλπ. αποτελούνται από συμπυκνωμένο πλαστικό, δεν έχουν όγκο και ανακυκλώνονται εύκολα.
Που ανακυκλώνουμε: Διάφορα σχολεία και κοινωνικοί φορείς τα συγκεντρώνουν, διαθέτοντας το ανταποδοτικό όφελος σε κοινωφελείς δράσεις.
Ηλεκτρικές & Ηλεκτρονικές συσκευές
Όλες οι συσκευές που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα
Οι συσκευές αποσυναρμολογούνται σε ειδικές μονάδες, απομακρύνονται οι βλαβερές ουσίες, κάποια αξιοποιήσιμα μέρη τους διοχετεύονται στην αγορά και τα υπόλοιπα στην ανακύκλωση.
Α. Μεγάλες (ογκώδεις) συσκευές: Τηλεφωνoύμε στην υπηρεσία του Δήμου μας. Το κατάστημα που αγοράζουμε νέα συσκευή, είναι υποχρεωμένο να παραλάβει την παλιά για ανακύκλωση.
Β. Μικρές συσκευές: Μεταφέρουμε τη μικροσυσκευή σε ένα από τα σημεία της περιοχής μας που υπάρχουν κάδοι της εταιρείας «Ανακύκλωση Συσκευών» www.electrocycle.gr
Λαμπτήρες
Οι λαμπτήρες και τα φωτιστικά μας μπορούν να ανακυκλωθούν υπεύθυνα, συστηματικά και αποτελεσματικά, έως και 98%, εύκολα και δωρεάν!
Ανακυκλώνονται λαμπτήρες φθορισμού (οικονομίας), λαμπτήρες LED παντός τύπου.
Δεν ανακυκλώνονται οι κοινοί λαμπτήρες πυρακτώσεως και αλογόνου.
Οι λαμπτήρες προωθούνται σε ειδικές βιομηχανίες ανακύκλωσης και από αυτούς προκύπτουν ΓΥΑΛΙ – ΜΕΤΑΛΛΑ – ΠΟΥΔΡΑ ΦΘΟΡΙΣΜΟΥ – ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ τα οποία επαναχρησιμοποιούνται.
Προσοχή. Πολλοί από τους λαμπτήρες οικονομίας περιέχουν υδράργυρο. Κρατάμε τους λαμπτήρες από την πλαστική βάση τους και όχι από το γυάλινο κάλυμμα.
Σε περίπτωση που σπάσει: Αερίζουμε το χώρο, μαζεύουμε τα υπολείμματα με γάντια. Δεν χρησιμοποιούμε ηλεκτρική σκούπα γιατί ο υδράργυρος θα απλωθεί σε ολόκληρο το χώρο.
Που ανακυκλώνουμε: Στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης λαμπτήρων της Φωτοκύκλωσης Α.Ε http://www.fotokiklosi.gr
Τηγανέλαιο
ΔΕΝ το πετάµε στην: – αποχέτευση γιατί τη βουλώνει, – στα σκουπίδια γιατί τα κάνει εύφλεκτα.
– στη θάλασσα γιατί διώχνει πλαγκτόν και ψάρια, – στην ύπαιθρο γιατί µολύνει τη φύση.
Ανακυκλώνουμε: σπορέλαια (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο), ελαιόλαδο, πυρηνέλαιο.
Το χρησιµοποιηµένο λάδι μετατρέπεται σε προϊόν σαπωνοποιίας ή χρησιμοποιείται στην παραγωγή βιοκαυσίμων (βιοντίζελ) και βιολιπαντικών
Που ανακυκλώνουμε: Αναζητείστε στη περιοχή σας κάδους ανακύκλωσης.
Ορυκτέλαια – λιπαντικά και οι συσκευασίες τους
Τα χημικά στοιχεία και οι ενώσεις που περιέχονται είναι επικίνδυνα (καρκινογόνα) για το φυσικό περιβάλλον και την υγεία μας. Χρησιμοποιούνται επίσης παράνομα ως καύσιμα σε βιοτεχνίες, σπίτια, θερμοκήπια. Ανακυκλώνονται παράγοντας νέο ορυκτέλαιο.
Που ανακυκλώνουμε: Αφήνουμε τα παλιά λάδια και τις συσκευασίες τους σε συνεργεία αυτοκινήτων που συνεργάζονται με αδειοδοτημένους φορείς παραλαβής ορυκτελαίων.
Μπαταρίες
Είναι ιδιαίτερα τοξικές διότι περιέχουν καρκινογόνα βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδο, υδράργυρο ή κάδμιο και διαβρωτικά οξέα. Αν τις πετάξουμε θα καταλήξουν στις χωματερές, από εκεί στον υδροφόρο ορίζοντα και μπορεί να τα ξαναβρούμε στο πιάτο ή στο ποτήρι μας.
Αν ανακυκλωθούν χρησιμοποιούνται για την παραγωγή νέων μπαταριών ή άλλων προϊόντων.
Που ανακυκλώνουμε: Στους ειδικούς κάδους συλλογής μπαταριών της «ΑΦΗΣ» www.afis.gr .
Συσσωρευτές
Περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες όπως μόλυβδο, θειικό οξύ κ.α.
Σύμφωνα με το νόμο δεν επιτρέπεται η εγκατάλειψη τους στο περιβάλλον, αλλά επιβάλλεται η παράδοση τους στα σημεία πώλησης.
Που ανακυκλώνουμε: Στα ηλεκτρολογεία αυτοκινήτων που έχουν ειδικούς κάδους συλλογής.
Καταλύτες
Οι καταλύτες έχουν χαρακτηριστεί “στερεά απόβλητα”. Τα συνεργεία αυτοκινήτων πρέπει να παραδίδουν τους καταλύτες σε αδειοδοτημένες εταιρείες διαχείρισης όπου σε υψικαμίνους γίνεται επαναπόκτηση των ευγενών μετάλλων ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν.
Μελάνια εκτυπωτών
Ανακυκλώνοντας τα άδεια δοχεία μελανιών, συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και εξοικονομούμε χρήματα.
Γίνεται ανακατασκευή και επαναχρησιμοποίηση των άδειων κεφαλών και δοχείων για inkjet και laser εκτυπωτές, για φωτοτυπικά μηχανήματα και για συσκευές τηλεομοιοτυπίας (fax).
Αναζητείστε εταιρείες ανακύκλωσης μελανιών στη περιοχή σας
Μέταλλα
Με την ανακύκλωση τα μέταλλα επανέρχονται στην αρχική τους μορφή.
Σίδηρος, Ανοξείδωτα, Μαντέμι, Μπρούτζος, Χαλκός (παλιά αντικείμενα, σκεύη, υδραυλικά κ.α.), Αλουμίνιο (κουφώματα, σκεύη, συσκευασίες κ.α.), Μόλυβδο (υδραυλικά κ.α).
Αναζητείστε τις εταιρείες ανακύκλωσης μετάλλων στη περιοχή σας
Παλιά αυτοκίνητα
Τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα αποτελούν απόβλητα που ρυπαίνουν το περιβάλλον.
Η ανακύκλωση αυτοκινήτων γίνεται στην Ελλάδα, από την «Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος» www.edoe.gr/ . Σε ειδικές μονάδες αφαιρούνται τα τοξικά υγρά και στερεά. Ορισμένα μέρη τους χρησιμοποιούνται ως μεταχειρισμένα ανταλλακτικά, ενώ άλλα ανακυκλώνονται.
Η διαγραφή του οχήματος γίνεται μόνο αν παραδοθούν σε νόμιμη μονάδα με το σήμα της ΕΔΟΕ.
Ελαστικά
Τα ελαστικά κατασκευάζονται από φυσικό και συνθετικό καουτσούκ.
Περιέχουν χάλυβα, λινά, οξείδιο ψευδαργύρου, θείο και διάφορες άλλες οργανικές ουσίες.
Δεν επιτρέπεται να πετάγονται στο περιβάλλον ή στα σκουπίδια και δεν πρέπει να καίγονται.
Τα ελαστικά μετά τη χρήση τους είτε αναγομώνονται και επαναχρησιμοποιούνται, είτε παραδίδονται για κοπή, κοκκοποίηση και χρήση ως πρόσθετων σε ασφαλτοτάπητες.
Που ανακυκλώνουμε: Σε όλα τα καταστήματα ελαστικών.
Οργανικά απορρίμματα, κομποστοποίηση
Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία που μετατρέπει τα οργανικά υλικά (φύλλα, κλαδιά, χόρτα, λαχανικά, φρούτα, αποφάγια, χαρτί, υπολείμματα καφέ ) σε κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό, τέλειο λίπασμα για τον κήπο μας. Υπάρχουν ειδικοί κάδοι για κάθε περίπτωση. Τα βακτήρια, οι μύκητες και άλλα μικρόβια είναι οι «εργάτες» της κομποστοποίησης.
Κλαδιά
Οι Δήμοι της περιοχής πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες για αξιοποίηση των κλαδιών με θρυμματισμό και κομποστοποίηση. Μέρος αυτών μπορεί να μετατρέπεται σε πέλλετ.
Απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (μπάζα)
Σύμφωνα με τα άρθρα 15 και 17 Νόμου 2939/2001, επιβάλλεται η θέσπιση μέτρων με στόχο την επαναχρησιμοποίηση ή/και αξιοποίηση των υλικών αυτών
Οι Δήμοι κάθε περιοχής πρέπει να εξεύρουν χώρους και συστήματα διαχείρισης για να λύσουν το πρόβλημα της ανεξέλεγτης εναπόθεσης μπάζων .
Επαναχρησιμοποίηση
Η επαναχρησιμοποίηση των προϊόντων είναι μία περιβαλλοντικά προτιμητέα εναλλακτική λύση, επειδή εξοικονομείται ενέργεια, πρώτες ύλες, και μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων.
Συσκευές και άλλα είδη που θέλουμε να αντικαταστήσουμε, μπορούν να εξυπηρετήσουν ανθρώπους που δεν μπορούν να αγοράσουν καινούριες.
Έπιπλα, οικιακά είδη, βιβλία, παιχνίδια, ιατρικός εξοπλισμός ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, φάρμακα, ρούχα, παπούτσια κ.α.
Τα μεταχειρισμένα μας προϊόντα μπορούμε
– να τα χαρίσουμε σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη ή σε κοινωνικούς φορείς,
– να τα ανταλλάξουμε σε Δίκτυα Ανταλλαγών,
– να τα πουλήσουμε σε ηλεκτρονικές σελίδες ή σε κάποιο παζάρι μεταχειρισμένων προιόντων
Υπάρχει ανάγκη για ένα οργανωμένο σύστημα συλλογής – επισκευής – αποθήκευσης – επαναχρησιμοποίησης μεταχειρισμένων ειδών σε κάθε περιοχή.
Φάρμακα
Τα φάρμακα που δεν χρειαζόμαστε πια δεν πρέπει να μένουν στο σπίτι γιατί είναι επικίνδυνα ειδικά όταν υπάρχουν ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά. Πετώντας τα φάρμακα, στα σκουπίδια, επιβαρύνουμε το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα με επικίνδυνες χημικές ουσίες.
Επαναχρησιμοποίηση: Τα μη ληγμένα φάρμακα τα δίνουμε σε Κοινωνικά Φαρμακεία ή σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, ώστε να χρησιμοποιηθούν από ανασφάλιστους πολίτες
Β. Συλλογή και ασφαλής καταστροφή: Τα ληγμένα φάρμακα και τα υπολείματα φαρμάκων τα αποσύρουμε στους ειδικούς κάδους του ΙΦΕΤ που υπάρχουν σε όλα τα φαρμακεία.
Πριν να ανακυκλώσουμε πρέπει να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων.
– Προτιμάμε τα προϊόντα που η συσκευασία τους είναι μικρή και φιλική προς το περιβάλλον.
– Αποφεύγουμε τις συσκευασίες µιας χρήσης.
– Επιλέγουμε επιστρεφόμενες φιάλες και προϊόντα σε οικονομικές συσκευασίες.
– Σκεφτόμαστε ότι κάτι που δεν χρειαζόμαστε εμείς ίσως είναι χρήσιμο σε κάποιον άλλον.
– Χρησιμοποιούμε πάνινη τσάντα αντί για πλαστικές σακούλες.
– Προτιμάμε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες
Προσέχουμε τα σήματα στις συσκευασίες:
Ανακυκλωμένο υλικό (προέρχονται από ανακυκλωμένη πρώτη ύλη)
Ανακυκλώσιμο υλικό (μπορεί να ανακυκλωθεί)
Πράσινη πρόταση
Η “Διαλογή στην Πηγή” είναι ο διαχωρισμός διακριτών κατηγοριών απορριμμάτων στο σημείο της παραγωγής τους με σκοπό τη ξεχωριστή συλλογή και ανακύκλωση τους. Και σημείο παραγωγής είναι το σπίτι μας, η δουλειά μας, τα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα κ.λ.π.. Απαιτεί δηλαδή την εμπλοκή του καθενός μας στη διαλογή των υλικών σε όποιο σημείο αυτά παράγονται, με στόχο να έχουμε αποδοτική ανακύκλωση τους.
Η υλοποίηση ενός προγράμματος εφαρμογής στη πράξη της “Διαλογής στην Πηγή” στα σχολεία θα εκπαίδευε και τους μαθητές και τους γονείς.