Αρχική Συνεντεύξεις Νέος πτωχευτικός κώδικας. Συνέντευξη στο Ράδιο Ακρόαμα

Νέος πτωχευτικός κώδικας. Συνέντευξη στο Ράδιο Ακρόαμα

Για την διαδικάσία που προβλέπεται μέσω του νέου πτωχευτικού κώδικά, αλλά και τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για την λειτουργία της αγοράς, μίλησε στο Ράδιο Ακρόαμα και την εκπομπή Mea Culpa, ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου, κ. Αλέκος Κουτσελίνης.

Περιγράφοντας την διαδικασία που προβλέπεται με τον νέο πτωχευτικό, ο κ. Κουτσελίνης, σημείωσε ότι αποτελεί μία διευθέτηση που μπορεί να οδηγήσει σε διευθέτηση του δανείου, έως 240 δόσεις και με κατώτατη δόση τα 50 ευρώ, στην οποία μπορούν να ενταχθούν τόσο οι μικρές επιχειρήσεις, όσο και οι ιδιώτες, με χρέη άνω των 30 χιλιάδων ευρώ και καθυστέρηση 6 μήνες, στην οποία έχουν δικαίωμα να προσφύγουν όχι μόνο οι οφειλέτες, αλλά και οι πιστωτές.

Ερωτηθείς για τα θετικά που μπορεί να έχει ο νέος νόμος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών σημείωσε ότι, υπό μία έννοια, κερδισμένος μπορεί να θεωρηθεί ο οφειλέτης του οποίου τα χρέη είναι μεγαλύτερα από την αξία της περιουσίας του, η οποία με βάση τον νέο νόμο ρευστοποιείται, χωρίς να εξαιρείται ακόμη και η πρώτη κατοικία.

Ένα από τα κύρια αρνητικά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κουτσελίνης, είναι ότι, πλέον, δεν υπάρχει κάποια ουδέτερη αρχή που να επιβλέπει την όλη διαδικασία, η οποία θα έπρεπε, μετά από ένα πολύ μεγάλο διάστημα παρατεταμένης κρίσης, να προβλέπει προστατευτικές διατάξεις για τους πληγέντες.

Τέλος, σε ότι αφορά τις πρακτικές των τραπεζών το τελευταίο διάστημα, ο κ. Κουτσελίνης σημείωσε ότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, χωρίς να ελέγχει κανείς τα τραπεζικά ιδρύματα για τις χρεώσεις που επιβάλλουν, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις είναι ενάντια στη νομοθεσία, ενώ σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για την λειτουργία της αγοράς τόνισε πως αυτό που πληρώνουμε είναι η αδυναμία που έχει το κράτος για αστυνόμευση και υγειονομική περίθαλψη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ