ΑρχικήΕνημέρωσηΠεριβάλλον135 απλές οικολογικές ιδέες για το σπίτι

135 απλές οικολογικές ιδέες για το σπίτι

Η διαφήμιση, η τεχνολογία, η μόδα, μας κάνουν να αγοράζουμε και να χρησιμοποιούμε καθημερινά χημικές και τοξικές ουσίες που συνθέτουν τα περισσότερα προϊόντα που έχουμε στο σπίτι μας.

Δείτε το βίντεο για τα χημικά στο: http://www.enkavolou.gr/index.php/2011-10-25-08-31-39

Μπορούμε να ζήσουμε σ’ ένα σπίτι καθαρό και υγιεινό εφαρμόζοντας απλές οικολογικές ιδέες.

– Προτιμάμε ασφαλή, οικολογικά και κυρίως μη τοξικά, υλικά δόμησης, χρώματα με βάση το νερό, ατοξικές βαφές με ειδικές eco προδιαγραφές και μη τοξικά βερνίκια.

– Επιλέγουμε φυσικά υλικά και υφάσματα και περιορίζουμε οτιδήποτε συνθετικό ή με πολλά χημικά παράγωγα.

– Αγοράζουμε έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές, που δεν περιέχουν τοξικές ουσίες ή που φέρουν το οικολογικό σήμα eco-label της Ε.Ε.

– Αποφεύγουμε τα τεράστια χαλιά και τις μοκέτες.

– Έχουμε πολλά φυτά μέσα και έξω από το σπίτι. Προτιμάμε αυτά που βοηθούν στον καθαρισμό του αέρα από τα επικίνδυνα αιωρούμενα μικροσωματίδια.

– Με έξυπνους, εύκολους, ανέξοδους και κυρίως φιλικούς προς την υγεία μας και το περιβάλλον τρόπους, εφαρμόζουμε τα μυστικά της οικολογικής καθαριότητας.

Α. Καθαρισμός σπιτιού

Για την υγιεινή του σπιτιού και για μια σωστή διαβίωση αποφεύγουμε τα σύνθετα χημικά ισχυρά απορρυπαντικά που αποτελούν τοξικές «βόμβες», μετατρέπουν το σπίτι σε «αντιδραστήριο» και προκαλούν από δερματικούς ερεθισμούς και αναπνευστικά προβλήματα έως ασθένειες του αίματος και καρκινικές αλλοιώσεις με τη χρόνια χρήση.

Η χρήση φυσικών προϊόντων με καθαριστική δράση, τα οποία είναι φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον είναι απαραίτητος όρος για τη ζωή μας.

Μαγειρική σόδα (φαγητού)

Πρόκειται για ακίνδυνο, φτηνό αλκαλικό υλικό, που μπορεί να εξαφανίζει όξινους λεκέδες και έχει τεράστιες δυνατότητες στο καθάρισμα και το γυάλισμα. Διαλύουμε 4 κουταλιές σόδας σε 4 φλιτζάνια ζεστό νερό και έχουμε ένα καθαριστικό για κάθε χρήση . Αν ρίξουμε λίγη μαγειρική σόδα σε ένα βρεγμένο πανί, μπορούμε να καθαρίσουμε και θα αρωματίσουμε όλες τις επιφάνειες της κουζίνας και του μπάνιου.

Ξύδι

Καθαρίζει, απολυμαίνει την ατμόσφαιρα και διώχνει τις ανεπιθύμητες οσμές. Διαλυμένο σε νερό ή μόνο του, θεωρείται «θαυματουργό» για τα τζάμια, για αφαίρεση αλάτων ή για τον καθαρισμό της τουαλέτας σε συνδυασμό με σόδα. Σε συνδυασμό με αλάτι αποτελεί ισχυρό καθαριστικό επιφανειών.

Αλάτι

Είναι ισχυρό καθαριστικό λόγω της κρυσταλλικής μοριακής δομής του, ενώ παράλληλα απολυμαίνει.

Λεμόνι

Μόνο του ή σε συνδυασμό με αλάτι αποτελεί ισχυρό καθαριστικό επιφανειών.

Πράσινο σαπούνι

Το παραδοσιακό αγνό πράσινο σαπούνι από ελαιόλαδο φημίζεται για τις δερματολογικές, αντιρρυπαντικές και οικολογικές αρετές του. Εδώ και αιώνες ήταν το μοναδικό καθαριστικό μέχρι που ανακαλύψαμε τα δεκάδες χημικά – τοξικά παρασκευάσματα και γεμίσαμε μ’ αυτά το σπίτι μας.

Βότανα – αιθέρια έλαια

Διαθέτουν απολυμαντικές καθαριστικές και αρωματικές ιδιότητες. Η λεβάντα, το φασκόμηλο, το γεράνι κ.ά. είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

Καθαρίζουμε οικολογικά (με αλφαβητική σειρά)

Αλουμινένια σκεύη

Τα βράζουμε μέσα σε καυτό νερό μαζί με ροδέλες κρεμμυδιών για 10 – 15 λεπτά.

Ασημικά  

1. Απλώνουμε μια πάστα από 3 μέρη σόδα και 1 μέρος νερό, αφήνουμε να στεγνώσει και μετά γυαλίζουμε με μαλακό πανί. Τα τρίβουμε με στάχτη από τζάκι.

2. Αν είναι μαυρισμένα τα σκεπάζουμε με σόδα και τα βάζουμε για 15 λεπτά σε ένα δοχείο με ζεστό νερό και αλάτι τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο και μετά γυαλίζουμε με μαλακό πανί.

Αυτοκόλλητα

Για να ξεκολλήσουμε αυτοκόλλητα από τζάμια ή γυαλικά, βγάζουμε το μέρος που ξεκολλάει εύκολα και τρίβουμε το υπόλοιπο με λεμόνι ή ξύδι.

Βάζα – γυάλινα μπουκάλια

Ρίχνουμε μέσα λίγο χονδρό αλάτι βρεγμένο με ξύδι, το κουνάμε καλά και μετά ξεπλένουμε.

Βραστήρας

Για να απομακρύνουμε τα άλατα από το βραστήρα μας τον γεμίζουμε με ένα μείγμα από νερό και ξίδι σε ίσες ποσότητες, το βράζουμε και το αφήνουμε όλη τη νύχτα. Την άλλη μέρα αδειάζουμε το μείγμα, ξαναβράζουμε σκέτο νερό και ξεπλένουμε.  

Βρύσες

Για να αφαιρέσουμε τα σκληρά υπολείμματα από άλατα που συσσωρεύονται γύρω από τις βρύσες, τις καλύπτουμε με χαρτί κουζίνας ή πανιά βουτηγμένα με ξίδι κατά τη διάρκεια μιας νύχτας.

Γενικής χρήσης καθαριστικό και απολυμαντικό

Για να καθαρίσουμε και να απολυμάνουμε κάθε επιφάνεια βάζουμε σε ένα λίτρο νερό, 50 ml μαγειρική σόδα, 20 ml ξύδι και πράσινο σαπούνι σε νιφάδες.

Γυάλινο τραπέζι

Καθαρίζουμε τη γυάλινη επιφάνεια με μια χαρτοπετσέτα και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.

Έπιπλα ξύλινα

Ανακατεύουμε 2 μέρη ελαιόλαδο και 1 μέρος χυμό λεμονιού ή ξύδι. Με ένα μαλακό καθαρό πανί γυαλίζουμε την ξύλινη επιφάνεια.  

Θερμός

Αν μυρίζει το θερμός, το γεμίζουμε με ζεστό νερό, προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας σόδα φαγητού, το αφήνουμε κλειστό για είκοσι λεπτά,  το ξεπλένουμε και αφήνουμε για λίγο ανοιχτό.

Κάδος σκουπιδιών

Ρίχνουμε μαγειρική σόδα στο κάδο για να απορροφά τις άσχημες μυρουδιές

Καθρέφτης

Για να λάμψουν οι καθρέπτες, χρησιμοποιούμε λευκό οινόπνευμα.

Καφετιέρα

1. Γεμίζουμε το δοχείο με νερό, ρίχνουμε 1 ή 2 κουταλιές σόδα φαγητού και την αφήνουμε να βράσει και να περάσει μέσα στην κανάτα.

2. Γεμίζουμε το δοχείο μισό με νερό και μισό με ξύδι. Αφού πέσει το μισό μείγμα στην κανάτα, κλείνουμε την καφετιέρα για μισή ώρα και μετά ολοκληρώνουμε. Επαναλαμβάνουμε μόνο με νερό.

Κατσαρόλα

Για να καθαρίσουμε το καμένο φαγητό στο πάτο της κατσαρόλας, αφού τον ξύσουμε τον σκεπάζουμε με νερό και μία κούπα ξύδι και τα βράζουμε. Μετά ρίχνουμε 2 κουταλιές μαγειρική σόδα και μετά από λίγο πλένουμε καλά.

Κουβέρτες

Στο ξέπλυμα ρίχνουμε 500ml ξύδι για να φύγουν τα υπολείμματα σαπουνιού και να γίνουν μαλακές σαν καινούργιες.

Κούπες – φλιτζάνια     

Για ίχνη, λεκέδες και υπολείμματα από άλατα σε φλιτζάνια, κούπες του καφέ και του τσαγιού, γεμίζουμε την κούπα ή το δοχείο λευκό ξίδι και το αφήνουμε να δράσει όλη νύχτα.

Κουρτίνα μπάνιου

Για να μη λερώσει και μουχλιάσει η κουρτίνα του μπάνιου την περνάμε με ένα στρώμα baby oil. Εναλλακτικά ψεκάζουμε συχνά με νερό και ξύδι. Εάν έχει ήδη κάνει λεκέδες, χρησιμοποιούμε σόδα φαγητού και χλιαρό νερό για να την καθαρίσουμε.

Λεκάνη τουαλέτας

Αντί για χλωρίνη ρίχνουμε στην λεκάνη μαγειρική σόδα.

Μάρμαρα

Διαλύουμε στο νερό πράσινο σαπούνι σε νιφάδες, πλένουμε, ξεβγάζουμε και το τρίβουμε με ένα στεγνό μάλλινο πανί. 

Μοκέτες

Τις ψεκάζουμε με λίγο νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει ξίδι, πριν τις σκουπίσουμε με την ηλεκτρική σκούπα.

Μπάνιο

Ρίχνουμε  στη λεκάνη σόδα και στη συνέχεια  ψεκάζουμε με ξίδι και τρίβουμε καλά. 

Μπανιέρα

Απλώνουμε με ένα  σφουγγάρι ξίδι και την τρίβουμε δυνατά με σόδα σαν να ήταν σκόνη καθαρισμού. Ξεβγάζουμε καλά.

Μπρούτζινα είδη (ορειχάλκου) 

1. Παίρνουμε 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι, 1 κουταλιά αλάτι, 1 κουταλιά μαγειρική σόδα, προσθέτουμε τόσο ξύδι ή λεμόνι ώστε να γίνει πάστα, την απλώνουμε στην επιφάνεια και μετά από λίγο την αφαιρούμε τρίβοντας απαλά. Κατόπιν πλένουμε με σαπούνι διαλυμένο σε ζεστό νερό και σκουπίζουμε απαλά.

Νεροχύτης

Διαλύουμε μερικά κουταλάκια μαγειρικής σόδας σε ένα δοχείο με ζεστό νερό και τον τρίβουμε γερά. 

Ντουζιέρα με συρταρωτές πόρτες

Για να καθαρίσουμε τους οδηγούς από τις πόρτες, φτιάχνουμε μία πάστα με 4 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και 2 ξύδι. Με μια οδοντόβουρτσα τρίβουμε τους οδηγούς και τις γωνίες.

Ξύλινες επιφάνειες κοπής

Τις καθαρίζουμε με σκέτο ξύδι.

Πάγκος κουζίνας

Με μισό λεμόνι  καθαρίζουμε την επιφάνεια εργασίας στην κουζίνα. Αφήνουμε το λεμόνι να δράσει για 20 λεπτά και μετά ξεβγάζουμε με νερό.

Για λεκέδες φτιάχνουμε μια αλοιφή με μαγειρική σόδα και νερό. Τρίβουμε απαλά και μετά ξεπλένουμε.

Παπούτσια

Αν μυρίζουν τα παπούτσια μας ρίχνουμε μέσα λίγη μαγειρική σόδα.

Παράθυρο αλουμινίου

Καθαρίζουμε τη κορνίζα και τους οδηγούς με μείγμα από 2 μέρη μαγειρικής σόδας και ένα μέρος ξύδι. Μετά σκουπίζουμε με βρεγμένο σε νερό πανί.

Πατώματα ξύλινα

Χρησιμοποιούμε ένα μείγμα από ένα μέρος λευκό ξύδι και 3 μέρη ελαιόλαδο και σφουγγαρίζουμε με μαλακό πανί.

Πατώματα με πλακάκια (όχι μάρμαρα)

Χρησιμοποιούμε μείγμα από 3 κουταλιές ξύδι διαλυμένο σε 4 λίτρα νερού και πράσινο σαπούνι σε νιφάδες.

Πλακάκια – αρμοί

Τρίβουμε τους αρμούς με μια οδοντόβουρτσα και πάστα από 2 μέρη μαγειρικής σόδας και ένα μέρος ξύδι και μετά ξεπλένουμε.

Πλακάκια μπάνιου

Για να απολυμάνουμε και να γυαλίσουμε τα πλακάκια του μπάνιου, χρησιμοποιούμε μείγμα από 1 μέρος λευκό ξύδι διαλυμένο σε 5 μέρη νερού.

Πλακάκια κουζίνας

Ψεκάζουμε με νερό, καλύπτουμε με μαγειρική σόδα και ξαναψεκάζουμε με νερό. Μετά από 15 λεπτά τρίβουμε απαλά με σφουγγάρι.

Πλαστικά σκεύη

1. Βυθίζουμε τα πλαστικά σκεύη για λίγη ώρα πριν τα πλύνουμε σε ένα διάλυμα από 1 κουταλιά σόδα σε 4 λίτρα ζεστό νερό.

2. Για να τα καθαρίσουμε από φαγητά που έχουν μείνει μέσα μέρες, τρίβουμε με λεμόνι σε όλη την επιφάνεια του δοχείου και το αφήνουμε να στεγνώσει στον ήλιο.

Πλυντήριο πιάτων

Αντί για γυαλιστικό πιάτων βάζουμε ξύδι

Για να απολυμάνουμε το πλυντήριο, βάζουμε μισή κούπα ξύδι στη θήκη του απορρυπαντικού και θέτουμε το πλυντήριο σε λειτουργία (χωρίς πιάτα).

Πλυντήριο ρούχων

Για φρεσκάδα και απαλότητα στα ρούχα, προσθέτουμε μια κούπα λευκό ξύδι στο ξέβγαλμα ή στη θέση του μαλακτικού.

Πορσελάνες

Καθαρίζουμε το σερβίτσιο πορσελάνης από τα ίχνη του τσαγιού τρίβοντας το απαλά με ένα πανί με αλάτι και ξύδι.

Ποτήρια

Για κρυστάλλινα ποτήρια που έχουν θαμπώσει από άλατα, απλώνουμε σκόνη μαγειρικής σόδας, τρίβουμε με μαλακό βαμβάκι, ξεπλένουμε με χλιαρό νερό και τα σκουπίζουμε με μαλακό πανί.

Σκουπιδοτενεκές

Για να διώξουμε την μυρωδιά από τα δοχεία των σκουπιδιών τα πλένουμε με νερό και ξίδι, τα αφήνουμε να στεγνώσουν στον ήλιο, και μετά τοποθετούμε φλούδες πορτοκαλιού ή λεμονιού.

Σωλήνες αποχέτευσης.

1. Ρίχνουμε στη σωλήνα μισή κούπα σόδα μαγειρική και μιάμιση κούπα ξύδι.  Αφήνουμε το μείγμα να αφρίσει για 10 λεπτά, και μετά ρίχνουμε αρκετό καυτό νερό.  Εναλλακτικά, μισή κούπα σόδα μαγειρική και μισή κούπα αλάτι και στη συνέχεια ρίξτε 6 φλιτζάνια καυτό νερό. Αφήνουμε όλη τη νύχτα και την άλλη μέρα ρίχνουμε στο σωλήνα άφθονο νερό.

2. Ρίχνουμε τα υπολείμματα του γαλλικού καφέ στον νεροχύτη. Θα βοηθήσουν πολύ στον καθαρισμό των σωλήνων από τα λίπη.

Ταπετσαρίες

Βρέχουμε αμέσως το λεκέ με σόδα (αναψυκτικό) και σκουπίζουμε με καθαρό λευκό πανί.

Τζάμια

1. Σε έναν ψεκαστήρα χρησιμοποιούμε αδιάλυτο ξύδι ή αναμειγνύουμε ίσα μέρη ξύδι και νερό. Ψεκάζουμε και καθαρίζουμε με μία εφημερίδα.

2. Σε 1 λίτρο νερό προσθέτουμε 50ml ξύδι και πράσινο σαπούνι σε νιφάδες.

2. Ψεκάζουμε με διάλυμα 2 φλιτζανιών νερού και 1/2 φλιτζανιού χυμού λεμονιού. Αν έχουν μικρούς λεκέδες, τρίβουμε με μισό λεμόνι.

3. Για τζάμια με στίγματα , αναμειγνύουμε 1/4 φλιτζανιού λευκό ξίδι , 1 κουταλιά καλαμποκάλευρο και 4 φλιτζάνια ζεστό νερό σε έναν ψεκαστήρα, ψεκάζουμε και σκουπίζουμε με μία εφημερίδα.

Τηλέφωνο του ντους:

Για να εξαφανιστούν τα άλατα, βουτάμε το τηλέφωνο του ντους 2-10 ώρες σε ένα διάλυμα από 2 φλιτζάνια λευκό ξίδι και 2 φλιτζάνια νερό.

Φούρνος

1. Ψεκάζουμε το φούρνο με αρκετό νερό και μετά τον καλύπτουμε με μαγειρική σόδα ώστε να γίνει λευκός. Ψεκάζουμε λίγο νερό ακόμη για να κολλήσει η σόδα, το αφήνουμε τη νύχτα να δράσει και μετά σκουπίζουμε και σαπουνίζουμε.

2. Αν χύθηκαν υγρά ή φαγητά, απλώνουμε ένα στρώμα αλάτι και σόδα μαγειρικής. Αν έχουν ξεραθεί τα βρέχουμε πρώτα. Όταν κρυώσει ο φούρνος ξύνουμε τα σημεία και τα πλένουμε.  

Φούρνος μικροκυμάτων

Βάζουμε ένα μπολάκι με ένα φλιτζάνι νερό και λίγες κουταλιές ξύδι στο φούρνο, τον ανάβουμε για ένα λεπτό. Βγάζουμε το μπολάκι, βρέχουμε ένα πανί με ξύδι και σκουπίζουμε το εσωτερικό του φούρνου. 

Χάλκινα.

Ψεκάζουμε με διάλυμα από λευκό ξίδι με 3 κουταλιές αλάτι και μετά από 3 λεπτά καθαρίζουμε με ένα πανάκι.

Χαλιά

1. Καθαρίζουμε με λευκό ξύδι και νερό (1:3). Τρίβουμε με μια βούρτσα ειδική για χαλιά.

2. Ρίχνουμε ένα ελαφρό στρώμα σόδας επάνω στο χαλί, αφήνουμε μισή ώρα και μετά τη ρουφάμε με την ηλεκτρική σκούπα

Χρυσά κοσμήματα

Τα βυθίζουμε σε μια κούπα μηλόξυδο για 15 λεπτά και μετά σκουπίζουμε με μαλακό πανάκι.

Ψυγείο

Καθαρίζουμε με διάλυμα νερό και ξύδι σε ίσα μέρη.

Αν το απενεργοποιήσουμε για μεγάλο διάστημα βάζουμε μέσα ένα μπολάκι με μαγειρική σόδα και αφήνουμε την πόρτα του ψυγείου ανοικτή.

Β. Αποσμητικά χώρου

Τα αποσμητικά χώρου του εμπορίου, δεν καθαρίζουν τον αέρα, αλλά αντίθετα τον μολύνουν. Περιέχουν χημικές αρωματικές ουσίες και πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs).

Αιθέρια έλαια

Μπορούν να αλλάξουν την καθημερινή ρουτίνα της καθαριότητας του σπιτιού

1. Τα πιάτα θα μοσχοβολούν  αν προσθέσουμε 5-7 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού μέσα στο νερό με την σαπουνάδα.

2. Για να αρωματίσουμε τη κουζίνα, βάζουμε ένα διάλυμα με 2 φλιτζάνια νερό και 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο, σε έναν ψεκαστήρα και το τοποθετούμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος . Περνάμε με αυτό όλες τις επιφάνειες.

3. Για το σφουγγάρισμα των δαπέδων. Ρίχνουμε 20 σταγόνες αρωματικά έλαια λίγο ξίδι και αγνό σαπούνι σε νιφάδες σε 8 λίτρα νερού και τα πάντα θα μοσχοβολούν.

4. Αποσμητικό χώρου. Ρίχνουμε σε νερό μερικές σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο, έλαιο λεβάντας ή μέντας και ψεκάζουμε.

Βανίλια

1. Για να έχουμε πάντα ένα ευχάριστο και υγιεινό άρωμα στο σπίτι, ρουφάμε με τη σκούπα δύο δόσεις σκόνη βανίλιας την ώρα που καθαρίζουμε το σπίτι.

2. Τοποθετούμε σε ένα μπολ μέσα στο ψυγείο ή κάπου στη κουζίνα μία ποσότητα καθαρής βανίλιας μέσα σε βαμβακερό ύφασμα.

Κανέλα και γαρίφαλα

Βάζουμε τα μπαχαρικά σε μία γάζα ή ένα τούλι, και βράζουμε το  πουγκί μέσα σε νερό για 1-2 ώρες.

Κανέλα με ζάχαρη

Βράζουμε σε μια κατσαρόλα λίγη κανέλα με ζάχαρη σε πολύ χαμηλή φωτιά.

Καφές

Ρίχνουμε λίγη σκόνη ελληνικού καφέ στο ζεστό μάτι της κουζίνας για να φύγουν οι δυσάρεστες μυρωδιές. 

Κεριά

Χρησιμοποιούμε κεριά με φυσικό μελισσοκέρι με βαμβακερά φυτίλια.

Κουνουπίδι – μπρόκολο

Αν ρίξουμε ένα κομμάτι ψωμί στην κατσαρόλα που μαγειρεύουμε το μπρόκολο ή το κουνουπίδι, αυτό θα απορροφήσει τις δυσάρεστες οσμές.

Λεμόνι και πορτοκάλι

Βράζουμε τις φλούδες σε ένα κατσαρόλι με νερό για 1 ώρα.

Μαγειρική σόδα

Τοποθετούμε ένα πιατάκι με μαγειρική σόδα σε ένα ράφι του ψυγείου ή σε κάποιο ντουλάπι. Τα αντικαθιστούμε κάθε δύο μήνες, ρίχνοντας την παλιά σόδα μέσα στο νεροχύτη, για να απαλλάξουμε και αυτόν από τις οσμές.

Λευκό ξύδι

Μικρά  μπολάκια με λευκό ξύδι σε διάφορα σημεία του χώρου απορροφούν τις οσμές. Βράζουμε 1 κουταλιά ξυδιού σε 1 φλιτζάνι νερό για τις μυρωδιές από το μαγείρεμα.

Πατάτα και λεμόνι

Μπορούμε να κάψουμε μέσα σε ένα σταχτοδοχείο φλούδες πατάτας και λεμονιού. Είναι το καλύτερο αποσμητικό χώρου.

Πορτοκάλι

Για να αρωματίσουμε το σπίτι, ψήνουμε για λίγη ώρα τις φλούδες από πορτοκάλια ή μανταρίνια, ή απλά τοποθετούμε φλούδες πορτοκαλιού πάνω στα κλιματιστικά μηχανήματα.

Ντουλάπια

Βράζουμε ένα  φλιτζάνι φρέσκο γάλα και το τοποθετούμε στο χαμηλότερο ράφι του ντουλαπιού.  Όταν κρυώσει και ανοίγουμε την πόρτα και η μυρωδιά της  κλεισούρας θα έχει εξαφανιστεί.

Βαλίτσες: Βάζουμε στο εσωτερικό τους 2-3 κύβους ζάχαρη και τις ξανακλείνουμε . Η ζάχαρη θα απορροφήσει την υγρασία και η δυσάρεστη μυρωδιά θα εξαφανιστεί .

Παπούτσια που μυρίζουν

Ρίχνουμε μέσα μαγειρική σόδα, τα αφήνουμε για 12 ώρες και τα τινάζουμε.

Τσιγάρο μυρωδιές

1. Τοποθετούμε πάνω στο καλοριφέρ ένα γυάλινο μπολ με νερό και λίγο ξίδι.

2. Ρίχνουμε στα τασάκια λίγη βανίλια σε σκόνη. 

Φυτά

Βάζουμε φυτά μέσα στο σπίτι μας

Ψυγείο

Σε ένα από τα ράφια του ψυγείου τοποθετούμε ένα μπαστουνάκι κανέλας ή ένα μπολάκι με ξύδι. Τόσο η κανέλα όσο και το ξίδι απορροφούν τις μυρωδιές.

Γ. Λεκέδες στα ρούχα

– Στους περισσότερους λεκέδες η χρήση σαπουνιού αντενδεικνύεται, και αυτό γιατί υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να τους σταθεροποιήσει.

– Σε κάθε περίπτωση η περιοχή του λεκέ δεν πρέπει να μουσκεύεται ή να τρίβεται πολύ με το χέρι ή με βούρτσα.

– Ο λεκές δουλεύεται πάντα από το εξωτερικό μέρος προς το κέντρο του.

–  Όλοι οι λεκέδες πρέπει να αντιμετωπίζονται αμέσως ή το συντομότερο δυνατόν. Όσο περισσότερο μένουν τόσο πιο δύσκολα αφαιρούνται.

– Στην περίπτωση που ο λεκές κάνει στρώμα η αφαίρεσή του γίνεται με ένα κουτάλι, μία σπάτουλα ή με τη στρογγυλή άκρη ενός μη κοφτερού μαχαιριού.

– Οποιοδήποτε διάλυμα χρησιμοποιηθεί πρέπει πρώτα να δοκιμαστεί σε κάποιο μη εμφανές σημείο προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι δεν θα ξεβάψει ή δεν θα καταστρέψει το ύφασμα.

– Γενικά προσπαθούμε να αφαιρέσουμε τους λεκέδες πλένοντας με αποσταγμένο νερό.

Αίμα 

Αν το ύφασμα είναι χρωματιστό ή ευαίσθητο, καλύπτουμε το λεκέ με μία πάστα από αλεύρι και νερό. Μόλις στεγνώσει, βουρτσίζουμε το σημείο και πλένουμε. Αν το ύφασμα είναι λευκό, το βουτάμε για ένα βράδυ σε κρύο νερό με μια κούπα μαγειρική σόδα και μια κούπα ξύδι και μετά πλένουμε. Για τα μάλλινα, τρίβουμε το λεκέ με ασπιρίνη διαλυμένη σε λίγο νερό και μετά πλένουμε.

Γάλα

Βουτάμε το λεκέ σε κρύο νερό. 

Γράσα

Καλύπτουμε το λεκέ με ταλκ, αφήνουμε 3 λεπτά και βουρτσίζουμε δυνατά. 

Σε δέρμα καστόρι τρίβουμε απαλά το λεκέ με μια οδοντόβουρτσα που την έχουμε βουτήξει σε ξύδι. 

Ιδρώτας

Τρίβουμε με λευκό ξύδι, ή με χυμό λεμονιού αραιωμένο με νερό και μετά πλένουμε.

Καλτσόν

Όταν τα πλένουμε ρίχνουμε λίγο ξύδι στο νερό για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Καφές – τσάι

Ξεπλένουμε αμέσως με κρύο νερό και βουτάμε το ύφασμα για 30 λεπτά σε κρύο νερό. Συνεχίζουμε με διάλυμα ξιδιού, ξεβγάζουμε με νερό και στεγνώνουμε με απορροφητικό πανί.

Καφές

Σε λευκά ρούχα. Περνάμε το λεκέ με διάλυμα από ξίδι και οινόπνευμα.

Στα μάλλινα τρίβουμε το λεκέ με κρόκο αυγού διαλυμένο σε νερό.

Κερί

Ξύνουμε το κερί που έμεινε στην επιφάνεια του υφάσματος. Βάζουμε το ύφασμα ανάμεσα σε 2 κομμάτια από χαρτί κουζίνας ή απορροφητική πετσέτα κουζίνας και σιδερώνουμε μέχρι να λιώσει το κερί και να απορροφηθεί. Μετά τρίβουμε απαλά με πανί ή σφουγγάρι βρεγμένο με βενζίνη και πλένουμε.

Κηρομπογιές σε τοίχους

Τρίβουμε ελαφρά με μίγμα μαγειρικής σόδας και νερού και ξεπλένουμε με καυτό νερό.

Κρασί

Σκεπάζουμε με αλάτι για μισή ώρα, αφαιρούμε με ένα υγρό πανί και αφήνουμε το ύφασμα να μουλιάσει σε κρύο νερό.

Λάδι ή λίπη

Ρίχνουμε ταλκ. Βουρτσίζουμε και πλένουμε. 

Λευκά

Για να διατηρούμε τα λευκά ρούχα όσο πιο λευκά γίνεται, τα

βάζουμε να μουλιάσουν σε ζεστό νερό με μια φέτα λεμόνι για 10 λεπτά.

Λιπαροί λεκέδες στο χαλί

Απορροφούμε το λεκέ με χαρτί κουζίνας. Μουλιάζουμε το λεκέ με ένα σφουγγάρι με νερό, ρίχνουμε αρκετή ποσότητα σόδας και την επόμενη μέρα σκουπίζουμε με την ηλεκτρική σκούπα

Μελάνι  

Για βαμβακερό ύφασμα, βάζουμε ένα κομματάκι βαμβάκι στην ανάποδη μεριά του λεκέ και τρίβουμε με ένα άλλο κομμάτι βαμβάκι, βουτηγμένο σε γάλα.

Εάν η μπλούζα είναι χρωματιστή, τη μουλιάζουμε πολλές ώρες σε χλιαρό γάλα και μετά πλένουμε με νερό που μέσα θα στύψουμε λεμόνι.

Για συνθετικά υφάσματα, τρίβουμε το λεκέ με στημένη λεμονόκουπα.     

Εναλλακτικά για να βγάλετε τους λεκέδες από μελάνι από ένα ρούχο, βάλτε μια γενναία ποσότητα οδοντόκρεμας στους λεκέδες, αφήστε τη να στεγνώσει και μετά πλύντε το.

Μούχλα

Βουτάμε το λεκέ μέσα σε γάλα που βράζει και ξεπλένουμε.

Μπογιά

Ρίχνουμε αρκετό λευκό ξίδι περιμένουμε για λίγα λεπτά και πλένουμε με χλιαρό νερό, στο οποίο έχουμε ρίξει αρκετό λευκό ξίδι. 

Παγωτό σοκολάτα

Τρίβουμε το λεκέ της βαμβακερής μπλούζας με αλατισμένο νερό.

Πίσσα στην πετσέτα

Πριν τη βάλουμε στο πλυντήριο, τρίβουμε την περιοχή με βαζελίνη ή λάδι baby oil

Σάλτσα.   

Αφήνουμε το ρούχο να μουλιάσει για μια ώρα σε ζεστό νερό με γλυκερίνη 1:1  (την αγοράζουμε από super market ή φαρμακείο) και ο λεκές θα εξαφανιστεί. 

Σκουριά

Κάνουμε επαναλαμβανόμενες προσπάθειες με χυμό λεμονιού και αλάτι χωρίς να αφήνουμε να στεγνώσει το ύφασμα ενδιάμεσα.

Για λευκό ύφασμα τοποθετούμε στο λεκέ μια φέτα λεμόνι (αφού την ξεφλουδίσουμε), από πάνω βάζουμε ένα λευκό πανάκι και σιδερώνουμε με τόσο καυτό σίδερο ώστε να μην καεί. Αν ο λεκές επιμένει, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία.

Σοκολάτα

Σε μάλλινα ή μεταξωτά τρίβουμε ελαφρά σε νερό που πριν έχουμε διαλύσει σόδα φαγητού. Σε συνθετικά ή άλλα υφάσματα, τρίβουμε το λεκέ με χυμό λεμονιού.

Τσίχλα

Βάζουμε το ρούχο στην κατάψυξη, έτσι ώστε η τσίχλα παγώσει και να σπάσει σε κομματάκια.

Χέρια

Για λεκέδες από φρούτα (κεράσια, μούρα) πλένουμε τα χέρια μας με ξύδι.

Για άσχημες μυρωδιές τα τρίβουμε με ξύδι και μετά τα πλένουμε.

Χρωματιστά

Για χρωματιστά ρούχα που έχουν χάσει τη ζωντάνια τους, μουλιάζουμε σε 4 λίτρα χλιαρό νερό με 250 ml ξύδι και μετά ξεπλένουμε.

Δ. Εντομοκτόνα

Έντομα /  Παράσιτα

Βάζουμε μια κουταλιά της  σούπας υγρό πιάτων και μια κουταλιά σπορέλαιο, σε ένα γαλόνι νερού, το ανακατεύουμε καλά  και λούζουμε με αυτό τα δένδρα και φυτά, μέσα και  έξω απ’ το σπίτι, κάθε μια ή δύο εβδομάδες.

Εντομοκτόνο

Σε τρεις κούπες νερού, προσθέτουμε δυο κουταλιές της σούπας λιωμένο  σκόρδο, μισή κούπα τριμμένο μαϊντανό (ξηρό), βράζουμε το μείγμα μέχρι να μείνουν μόνο 2 κούπες νερού. Το στραγγίζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει και ψεκάζουμε τα δένδρα τα φυτά και λαχανικά. είναι  αποτελεσματικό για ένα μεγάλο αριθμό εντόμων, φθηνό και αβλαβές για την υγεία μας.

Κατσαρίδες

Τοποθετούμε ένα πιατάκι με μαγειρική σόδα με λίγη ζάχαρη στα μέρη που συχνάζουν.

Μυρμήγκια

Ρίχνουμε αιθέριο έλαιο λεβάντας ή ξύδι κατά μήκος των εισόδων για να τα εμποδίσουμε να μπουν. Εναλλακτικά ρίχνουμε φλούδες αγγουριών.

Παράσιτα χορτάρια

Ξύδι και αλάτι είναι  αποτελεσματικό, φθηνό και  ακίνδυνο μείγμα για να εξολοθρέψουμε τα διάφορα παράσιτα χορτάρια του κήπου ή γρασιδιού.

Ποντίκια

Σκορπάμε λίγη σόδα για λίγες  μέρες  και μετά την μαζεύουμε. Εναλλακτικά βάζουμε μαύρο πιπέρι στα μέρη που πηγαίνουν.

Σκόρος

Η ναφθαλίνη είναι καρκινογόνος ουσία. Βάζουμε στα ρούχα φυσική λεβάντα ή ολόκληρα κομμάτια από μπαχαρικό γαρύφαλλο.

Ε. Διάφορα

Αλάτι

1. Αν μας πέσει πολύ αλάτι στο φαγητό ρίχνουμε ένα κομμάτι ξερό ψωμί για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, το πετάμε και προσθέτουμε λίγο νερό.

Εναλλακτικά καθαρίζουμε 1 ή 2 πατάτες, τις ρίχνουμε στο φαγητό και τις βγάζουμε αφού ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. 

Δοχείο λαδιού

Το καλύτερο δοχείο για να φυλάξουμε το λάδι μας είναι το γυάλινο, σκούρου χρώματος που δεν αφήνει το φως να το επηρεάσει.

Ηλιακά εγκαύματα

1. Τρίβουμε  μία πατάτα ωμή και κάνουμε  κατάπλασμα εκεί όπου πονάμε.

2. Αλείφουμε με γιαούρτι

3. Κάνουμε κομπρέσες με ένα μείγμα  από 1/2 νερό και 1/2 ξίδι.

4. Φτιάχνουμε αφέψημα με μία χούφτα τίλιο, σε ½  λίτρο νερό, και κάνουμε συχνά κομπρέσες.

Κρεμμύδια

Για να μην δακρύζουμε καθαρίζουμε το κρεμμύδι κάτω από κρύο νερό. Εναλλακτικά, βάζουμε το κρεμμύδι για λίγο στην κατάψυξη, πριν το καθαρίσουμε ή μασάμε μια τσίχλα.

Ξύλινο πάτωμα

Αν το πάτωμα τρίζει με το περπάτημα , βάλτε ταλκ ανάμεσα στα ξύλα που έχουν ξεχωρίσει.

Πάγος.

Για να έχετε καθαρό και αγνό πάγο, βράστε το νερό πριν το καταψύξετε…

Πλάκα του σίδερου

Αν η πλάκα του σίδερου κολλάει, την τρίβουμε, όσο είναι ακόμα χλιαρή, με ένα λεπτό κομμάτι πανί, στο οποίο έχουμε βάλει επάνω τριμμένο κερί και μετά περνάμε την πλάκα με ένα μαλακό πανί.

Μέλι

Αν στερεοποιήθηκε το μέλι, το βάζουμε σε ένα γυάλινο δοχείο και το βυθίζουμε σε ένα κατσαρόλι με νερό, στους 45-55 βαθμούς. 

Μπογιά

Όταν έρχεται σε επαφή με το αέρα που μένει κλεισμένος στο κουτί, η μπογιά σχηματίζει μια κρούστα . Για να διατηρείται καιρό ένα κουτί μπογιάς που έχει ήδη ανοιχτεί, το τοποθετούμε ανάποδα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ