Νέα αγωνία για τους δανειολήπτες που δεν μπόρεσαν να τηρήσουν τις ρυθμίσεις στις τράπεζες, καθώς από την Τρίτη 1η Ιουνίου 2021 ξεκινούν ξανά οι πλειστηριασμοί ακινήτων, που είχαν ανασταλεί στο διάστημα της πανδημίας.
Ο Αλέκος Κουτσελίνης πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δ. Καρεκλίδη και τόνισε ότι είναι απορίας άξιο πώς θεωρούν ότι οι επιπτώσεις σε μία ομάδα ανθρώπων που είχαν μπει σε αναστολή εργασίας ή ακόμη έχασαν τη δουλειά τους σε αυτό το διάστημα, ξαφνικά από την 1η Ιουνίου μπορούν να διορθωθούν και να πάμε στην προηγούμενη κατάσταση και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ή να πάμε κατευθείαν σε πλειστηριασμούς!
Ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών τόνισε ότι οι εργασιακές και οικονομικές συνέπειες στους εργαζόμενους που οφείλουν αυτά τα δάνεια συνεχίζουν να υπάρχουν και γι’ αυτό δεν κατανοεί αυτή την απόφαση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μένει το τελευταίο νομοσχέδιο, το νέο πτωχευτικό δίκαιο που αφορά όχι μόνο μικρές επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά πλέον και προβλέπει μία διαδικασία πρόληψης της υπερχρέωσης, ωστόσο ποτέ δεν υπήρξε μία συγκεκριμένη πολιτική πρόληψης της υπερχρέωσης, κάτι που είχε νόημα να γίνει πριν 10 χρόνια με την έναρξη της οικονομικής κρίσης.
“Τώρα, δεν νομίζω να υπάρχει κάποιο πρόβλημα υπερχρέωσης, δηλαδή οι πολίτες να αρχίζουν και χρεώνονται ξαφνικά πέρα από τις δυνατότητές τους, άλλωστε δεν τους επιτρέπουν και οι τράπεζες, που χορηγούν τα δάνειά τους με πολύ φειδωλό τρόπο”, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών.
Έδιναν χρήματα και κάρτες χωρίς όρια
Ο κ. Κουτσελίνης τόνισε ότι οι τράπεζες, έδιναν χρήματα μέσω δανείων και πιστωτικών καρτών χωρίς όριο, αλλά χρηματοδοτήθηκαν για άλλη μια φορά και ενώ υπάρχουν ευθύνες τόσο των τραπεζών, όσο και πολιτικές ευθύνες για όλη αυτή την κατάσταση, πάντα θα την πληρώνει ο δανειολήπτης, που καλείται να επιστρέψει όλα τα χρήματα που πήρε ή να εκπλειστηριαστούν τα περιουσιακά του στοιχεία.
“Η μόνη περίπτωση για να αποφύγει κάποιος τον πλειστηριασμό, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι ο δανειολήπτης να καταφέρει να μπει σε αυτή την πλατφόρμα εξωδικαστικού συμβιβασμού και να ζητήσει μία ρύθμιση για τα δάνεια του, που δεν είναι όπως γινόταν με το νόμο Κατσέλη, όπου υπήρχε ένας φυσικός δικαστής, έβαζε τα υπέρ και τα κατά, την οικονομική και οικογενειακή κατάσταση και τις ανάγκες και αποφάσιζε αν θα μειώσει τις δόσεις και το ποσό του δανείου.
«Οι τράπεζες αποφασίζουν για τον συμβιβασμό»
Τώρα έχουμε μία πλατφόρμα, όπου βάζει κάποιος τα στοιχεία του (εισοδήματα, περιουσιακά και οικονομικά στοιχεία) και οι τράπεζες αποφασίζουν αν θα κάνουν δεκτό ή όχι έναν συμβιβασμό”, τόνισε ο Αλ. Κουτσελίνης.
Ο ίδιος είπε, ότι η αν η ρύθμιση δεν γίνει δεκτή από τις τράπεζες, τότε πάμε σε πλειστηριασμό ή σε έναν νέο θεσμό ενός fund που θα διαχειρίζεται άμεσα και με πολύ γρήγορες διαδικασίες την περιουσία των οφειλετών. Στο σημείο αυτό θεσπίστηκε η δυνατότητα για να μη χάσει κάποιος στο σπίτι του να το κρατήσει για 10 χρόνια, πληρώνοντας ενοίκιο στο fund που έχει αποκτήσει την περιουσία του, και αφού περάσουν τα 10 χρόνια, να επαναγοράσει το σπίτι του αν έχει και χρήματα, με την αντικειμενική αξία που θα έχει τότε η κατοικία.
Τέλος ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών, ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες διατάξεις για επιδότηση των δόσεων, αλλά οι προϋποθέσεις είναι πολύ αυστηρές και αφορούν μόνο ανέργους ή οφειλέτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα.