ΑρχικήΣυνεντεύξειςH covid-19 “πρωταγωνιστεί” στην ηλεκτρονική απάτη “phishing”. Συνέντευξη στην ΕΡΤ Βόλου

H covid-19 “πρωταγωνιστεί” στην ηλεκτρονική απάτη “phishing”. Συνέντευξη στην ΕΡΤ Βόλου

Μήνυμα απάτη: “Μπορεί να έχετε μολυνθεί. Έχουν αναφερθεί κρούσματα covid19. Κάντε κλικ στον σύνδεσμο για να δείτε τη λίστα: http:/www./covidlink “

Πέρα από ευρηματικοί είναι και επίκαιροι και απολύτως εναρμονισμένοι με το κλίμα της εποχής οι απατεώνες του διαδικτύου. Έχουν αναγάγει το phishing σε τέχνη. Τελευταία καλοστημένη απάτη για την οποία έγινε καταγγελία στην Ένωση Καταναλωτών Βόλου, έχει ως θέμα τον covid-19 και την πιθανή μόλυνση του αποδέκτη του email, όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών, Αλέξανδρος Κουτσελίνης.

Το μελλοντικό θύμα δέχεται ένα email, που μοιάζει να το αποστέλλει ο οργανισμός (δημόσιος κυρίως) στον οποίο εργάζεται, καθώς διαθέτει και τα σχετικά λογότυπα και υπογραφές. Τον καλεί δε να πατήσει ένα σύνδεσμο για να οδηγηθεί σε μία λίστα, όπου καταγράφονται οι μολύνσεις από κορονοϊό στον οργανισμό που εργάζεται. «Κάποιοι προβληματίζονται, κάποιοι διόλου και πατούν το σύνδεσμο και μετά τους ζητούνται στοιχεία προσωπικά εγγραφής να δουν αν αυτοί έχουν μολυνθεί και τι ακριβώς μέτρα πρέπει να τηρήσουν στο πλαίσιο του οργανισμού που εργάζονται», εξήγησε ο κ. Κουτσελίνης. Η μέθοδος phishing είναι η ίδια, αυτό που αλλάζει είναι το τι «εφευρίσκουν» για να πείσουν κάποιον στην ψυχική κατάσταση των ημερών να «πατήσει» το link  και να προχωρήσει εγκαθιστώντας έτσι στο υπολογιστή του ένα κακόβουλο λογισμικό.

«Εξελίσσονται συνεχώς. Την προηγούμενη φορά είχαμε πει να προσέχουν τον αποστολέα του email, καθώς οι διευθύνσεις ήταν και κάπως περίεργες με σημαιούλες από ξένο κράτος κλπ. Τώρα όμως φαίνονται σαν να είναι από οργανισμό που εργάζεται κάποιος. Έχουν συνεργάτες στην Ελλάδα και τα κείμενα είναι σε καλά ελληνικά, πλήρως εντοπισμένα σε οργανισμό ή περιοχή και ο αποστολέας φαίνεται αξιόπιστος. Οι πολίτες πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα», κατέληξε ο κ. Κουτσελίνης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ