ΑρχικήΣυνεντεύξειςAλλοπρόσαλλα και ανεφάρμοστα τα μέτρα της κυβέρνησης ...

Aλλοπρόσαλλα και ανεφάρμοστα τα μέτρα της κυβέρνησης Συνέντευξη στον “Ταχυδρόμο”

Είστε ικανοποιημένος από τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ για τα νοικοκυριά;

Τα μέτρα της κυβέρνησης ανακοινώθηκαν σε ένα περιβάλλον όπου:

εδώ και αρκετούς μήνες έχουμε πληθωρισμό που κυμαίνεται στο 12%, που σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή έχει μειωθεί αντίστοιχα,

– οι τεράστιες αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά πνίγουν τα νοικοκυριά, τη στιγμή που οι μισθοί είναι καθηλωμένοι για χρόνια.

– πολλές επιχειρήσεις με το πρόσχημα των αυξήσεων στην ενέργεια αυξάνουν υπερβολικά τις τιμές των προϊόντων τους ενώ για να παραπλανήσουν τους καταναλωτές, μειώνουν τις ποσότητες, τροποποιούν τις συσκευασίες και χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους, για να κερδοσκοπήσουν.

– η απουσία ελέγχων στην αγορά όχι μόνο της ενέργειας όλων των προϊόντων, έχει οδηγήσει σε μαυραγορίτικες πρακτικές και αισχροκέρδεια σε βάρος του καταναλωτή.

Η κυβέρνηση επιμένει σε μια επιδοματική πολιτική που μπορεί να δίνει μικρές ανάσες σε περιορισμένο αριθμό νοικοκυριών, η μεγάλη μάζα όμως των πολιτών βρίσκεται στο έλεος των τοπικών και των διεθνών κερδοσκοπικών παιχνιδιών. Δεν ακούσαμε για διαρθρωτικά και ουσιαστικά μέτρα όπως η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα, ούτε για πολιτικές ενεργειακής αυτονομίας της χώρας όπως θα ήταν η επιδότηση των φωτοβολταϊκών στις στέγες και στις ταράτσες ώστε κάθε νοικοκυριό, κάθε επιχείρηση, κάθε δημόσια ή δημοτική υπηρεσία να παράγει το ρεύμα που καταναλώνει.

Ειδικά για τη θέρμανση πως βλέπετε την πολιτική της κυβέρνησης;

Αντί να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα επιδότησης ή ορισμού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, εξαγγέλλονται αποσπασματικά, αντιφατικά, αλλοπρόσαλλα και ανεφάρμοστα μέτρα όπως η επιδότηση του πετρελαίου και οι παραινέσεις για αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης φυσικού αερίου με συστήματα θέρμανσης πετρελαίου.

Αν είχε την οικονομική δυνατότητα ο καταναλωτής να αλλάξει τις εγκαταστάσεις του για να χρησιμοποιήσει πετρέλαιο τον χειμώνα και όχι φυσικό αέριο, πιστεύετε ότι μπορεί να είναι ήσυχος ότι δεν θα γίνουν μεγάλες αυξήσεις τιμών στο πετρέλαιο;

Μετά από μια περίοδο όπου οι καταναλωτές ξόδεψαν ένα μεγάλο μέρος από το εισόδημά τους για να αλλάξουν το ρυπογόνο σύστημα θέρμανσης πετρελαίου, που λόγω της εξομοίωσης της τιμής του με το πετρέλαιο κίνησης έγινε πανάκριβο και να το αντικαταστήσουν με το φτηνότερο και πιο οικολογικό φυσικό αέριο, μόνο σαν αστείο ακούγεται η εξαγγελθείσα πολιτική επιδότησης του πετρελαίου. Με δεδομένο μάλιστα ότι δεν γνωρίζουμε πως θα κινηθούν του χρόνου οι τιμές των καυσίμων, μας προβληματίζει ιδιαίτερα ο ερασιτεχνισμός και ή έλλειψη σοβαρότητας τέτοιων προτάσεων.

Τι θα συμβούλευα τε τον καταναλωτή να κάνει τον χειμώνα για να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης και ταυτόχρονα να κάνει οικονομία;

Πρέπει να βρούμε τρόπους να εξοικονομήσουμε ενέργεια οι επίσημοι φορείς αντί για ευχολόγια θα έπρεπε να έχουν οργανώσει μεγάλη καμπάνια με τους τρόπους μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Η Ένωση καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας έχει επεξεργαστεί ένα πλήρη οδηγό με 149 τρόπους για να μειώσουμε το κόστος της θέρμανσης και του ηλεκτρικού ρεύματος που μπορούν οι καταναλωτές να τον αναζητήσουν στις ηλεκτρονικές σελίδες της.

Η μόνη εναλλακτική λύση που έχει ο καταναλωτής είναι η περιορισμένη χρήση των κλιματιστικών για θέρμανση. Είναι το μόνο ηλεκτρικό θερμαντικό μέσο που παράγει σχετικά φτηνή θέρμανση σε αντίθεση με τα κοινά ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα που μπαίνουν στη πρίζα και είναι πολύ ενεργοβόρα.

Ένας μεγάλος αριθμός νοικοκυριών στη Μαγνησία θα ζεσταθεί φέτος με τζάκι και ξυλόσομπες που δεν χρησιμοποιούσε μέχρι σήμερα, ενώ το φαινόμενο της αιθαλομιχλης είναι ήδη έντονο κάθε χειμώνα. Αποτελεί λύση αυτό, με δεδομένο ότι ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα;

Η εμπειρία από τις προηγούμενες χρονιές, όπου η αύξηση του πετρελαίου οδήγησε πολλούς καταναλωτές στη χρήση ξύλου και πέλετ για τη θέρμανση, δείχνει ότι στις αστικές περιοχές αναπτύσσεται ένα επικίνδυνο και σε κάποιες περιπτώσεις θανατηφόρο νέφος αιθαλομίχλης, που προστίθεται στα άλλα προβλήματα αέριας ρύπανσης της περιοχής μας και κάνει την ατμόσφαιρα στη πόλη αποπνικτική. Επειδή φαίνεται από τώρα ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αγορά καυσόξυλων πρέπει να συστήσουμε στους καταναλωτές να χρησιμοποιήσουν τα τζάκια και τις σόμπες μόνο σαν έσχατη λύση και μόνο όταν οι καιρικές συνθήκες όπως βροχή, άνεμος κλπ. εμποδίζουν τη δημιουργία αιθαλομίχλης.

Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό νοικοκυριών διαβιεί στον Βόλο και τη Μαγνησία χωρίς ρεύμα. Πιστεύετε ότι έχουν αυξηθεί αυτά τα νοικοκυριά σήμερα και αν ναι σε τι βαθμό και τι θα γίνει τον χειμώνα σύμφωνα με τα μηνύματα που έχετε από τους καταναλωτές;

Η κυβέρνηση αντί να επιδοτεί με τεράστια ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό, τις εταιρείες, θα έπρεπε να επιβάλει πλαφόν στη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και ταυτόχρονα να επιδοτεί τους καταναλωτές.

Τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις είναι ακόμα χρεωμένοι από τους προηγούμενους λογαριασμούς φυσικού αερίου και κυρίως από τους φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος με τις αυθαίρετες χρεώσεις της ρήτρας αναπροσαρμογής. Πολλοί είναι αυτοί που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ρυθμίσεις, ενώ οι εταιρείες τους πιέζουν με τις εισπρακτικές εταιρείες και τα δικηγορικά γραφεία και τους απειλούν με διακοπή της ρευματοδότησης ακόμα και για μικρά ποσά. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα κόβουν το ρεύμα και εξαναγκάζουν τους καταναλωτές σε επιπλέον έξοδα επανασύνδεσης, ενώ αυξάνονται συνεχώς τα νοικοκυριά που υποχρεώνονται να στερηθούν το βασικό για την επιβίωσή τους ηλεκτρικό ρεύμα και να οδηγηθούν στο κοινωνικό περιθώριο.

Όλες οι χώρες στην Ευρώπη παίρνουν μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας. Εμείς τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνουμε;

Η ενέργεια που καταναλώνουμε στην Ελλάδα προέρχεται κατά 78% από εισαγόμενα υγρά καύσιμα και φυσικό αέριο (ΦΑ), ενώ μόλις το 22% προέρχεται από τους εγχώριους λιγνίτες και τις ΑΠΕ.

Η αυξημένη εξάρτηση της χώρας μας από το φυσικό αέριο, η έλλειψη μακροχρόνιων συμβάσεων, εναλλακτικών προμηθευτών και αποθηκευτικών χώρων, οδήγησαν τη χώρα έρμαιο στη διεθνή κερδοσκοπία.

Είναι απαραίτητο πέρα από τα μέτρα που συνολικά θα πάρει η Ευρωπαϊκή ένωση να καταρτίσουμε και να εφαρμόσουμε άμεσα ένα Εθνικό σχέδιο για την ενέργεια το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει:

Θέσπιση κινήτρων που θα οδηγούν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Επίσπευση και επέκταση προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης

Κίνητρα και επιδοτήσεις για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε στέγες και ταράτσες

Αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών και δημιουργία αποθηκευτικών χώρων για το φυσικό αέριο.

Προώθηση επενδύσεων για όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παραγωγή βιοκαυσίμων και συνθετικών καυσίμων.

Αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που υπάρχουν στην Ελλάδα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ