Συσκευές παρασκευής όζοντος. Λύση ή πρόβλημα για την υγεία μας;
Προς τη Γ. Γραμματεία Καταναλωτή
Συσκευές παρασκευής όζοντος. Λύση ή πρόβλημα για την υγεία μας;
Σε συνέχεια προφορικής παρέμβασης και θέλοντας να βοηθήσουμε την έρευνα που έχει ξεκινήσει η Γ. Γ. Καταναλωτή σας κοινοποιούμε τους παρακάτω προβληματισμούς που προέκυψαν μετά από έρευνα για το θέμα.
Οζονοθεραπεία
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το όζον διαθέτει αξιοσημείωτες θεραπευτικές ιδιότητες. Άλλοι υποστηρίζουν ότι τέτοιοι ισχυρισμοί στερούνται επιστημονικής βάσης αφού δεν έχουν αποδειχθεί από έρευνες.
Το όζον έχει την ικανότητα να οξειδώνει τις οργανικές ουσίες από τις οποίες αποτελείται κυρίως το ανθρώπινο σώμα. Επίσης είναι πολύ γνωστές οι τοξικές επιδράσεις στην αναπνευστική οδό επειδή το όζον βρίσκεται σαν συστατικό της αιθαλομίχλης, του αστικού νέφους.
Σε ιατρικές εφαρμογές χρησιμοποιείται επίσημα σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις και σε αυστηρά καθορισμένες δόσεις. Σε διεθνή ιατρικά περιοδικά προδημοσίευσης, έχουν δημοσιευτεί άρθρα για τα θετικά αποτελέσματα σε μια σειρά παθολογικών καταστάσεων.
Αντίθετα η θεραπευτική χρήση του όζοντος δεν δικαιολογείται από τις υπηρεσίες υγείας, τουλάχιστον στις αγγλόφωνες χώρες και σε κάποιες απ’ αυτές απαγορεύεται.
Ερευνητές που υποστηρίζουν την οζονοθεραπεία, ομολογούν πως όταν εισέρχεται στο αίμα, οξειδώνεται ταχύτερα από το διατομικό οξυγόνο και δημιουργεί ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν οξειδωτικό στρες, καταστροφή των κυττάρων και είναι ύποπτο για την ανάπτυξη ορισμένων εκφυλιστικών ασθενειών.
Συσκευές παραγωγής όζοντος
Όμως οι συσκευές παραγωγής όζοντος όπου χρησιμοποιούνται για ιατρική χρήση (εσωτερική λήψη), χρησιμοποιούν καθαρό ιατρικό οξυγόνο από φιάλες και όχι από ατμοσφαιρικό αέρα.
Ο ατμοσφαιρικός αέρας αποτελείται από 75% άζωτο και 21% οξυγόνο και από άλλα ευγενή αέρια. Το όζον στις συσκευές που πωλούνται στη χώρα μας, παράγεται μέσα σε ένα θάλαμο σπινθηρισμού δηλαδή σε ένα σκοτεινό σωλήνα που δημιουργούνται μικροί κεραυνοί, όπου εκτός από οξυγόνο εισέρχεται και το άζωτο του ατμοσφαιρικού αέρα και μάλιστα σε ποσότητα 4 φορές μεγαλύτερη από το οξυγόνο.
Με αυτόν τον τρόπο έχουμε πιθανή ταυτόχρονη παραγωγή από το άζωτο νιτρωδών ουσιών (οξείδια του αζώτου), σαν αυτές που παράγουν οι κεραυνοί στην ατμόσφαιρα και συμβάλουν μέσω της βροχής στην φυσική λίπανση του εδάφους. Αυτές οι ουσίες όταν εισέρχονται στον οργανισμό, είναι τουλάχιστον τοξικές και ύποπτες σαν καρκινογόνες.
Οι συσκευές λοιπόν που παράγουν όζον από τον αέρα της ατμόσφαιρας παράγουν μια ποσότητα όζοντος και πιθανόν μια πολλαπλάσια ποσότητα νιτρωδών ουσιών. Έτσι, παραμένει το ερώτημα, τα νιτρείδια που πιθανόν παράγονται τι θα προκαλέσουν στον οργανισμό μετά από ένα διάστημα συνεχούς χρήσης.
Στην τηλεόραση, σε ειδικές εκπομπές, αλλά και σε διαφημίσεις, οι συσκευές αυτές προβάλλονται ότι είναι ειδικά φτιαγμένες για παρασκευή όζοντος το οποίο μπορούμε να
καταναλώνουμε και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες 5-6 ποτήρια, δηλαδή 1,5-2 λίτρα την ημέρα.
Η διείσδυση στους καταναλωτές είναι πολύ μεγάλη και η χρήση του έχει γενικευτεί σε πολλά νοικοκυριά.
Αυτή τη στιγμή ίσως γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα στον Ελληνικό πληθυσμό για το τι μπορεί να προκαλέσει ένα μεταβαλλόμενο σε σύνθεση μίγμα διαλυτών αερίων στον ανθρώπινο οργανισμό.
Παρακαλούμε να διερευνήσετε:
Αν η προβολή θεραπευτικών ιδιοτήτων για όλες τις παθήσεις, και ταυτόχρονα η απόκρυψη των τυχόν παρενεργειών στον οργανισμό, των προϊόντων των συγκεκριμένων συσκευών, συνιστά παραπλανητική διαφήμιση.
Αν από τις συσκευές αυτές παράγονται, εκτός από το όζον και άλλα προϊόντα που είναι επικίνδυνα για τον οργανισμό.
Αν οι οικιακές συσκευές που παράγουν όζον από ατμοσφαιρικό αέρα, έχουν τις προδιαγραφές και τα πιστοποιητικά, είναι δηλ. κατασκευασμένες και εισάγονται για παρασκευή όζοντος για εσωτερική χρήση όπως διαφημίζονται, ή για εξωτερικές χρήσεις, όπως απολύμανση χώρων, καθαρισμό νερού, λαχανικών και φρούτων κλπ.
Αν έχουν πάρει έγκριση καταλληλότητας ή αν έχουν ελεγχθεί από τη Δ/νση τεχνικού ελέγχου της Γ. Γραμματείας Καταναλωτή, από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), και τις άλλες αρχές ελέγχου και πιστοποίησης της χώρας μας.
Παρακαλούμε να προβείτε άμεσα, τόσο στις παραπάνω ενέργειες όσο και σε όσες άλλες προβλέπει ο νόμος για την προστασία του καταναλωτικού κοινού.
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ) εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα, στην οποία τονίζει ότι:«O ΕΟΦ, στα πλαίσια της προστασίας της δημόσιας υγείας, απαγορεύει κάθε είδους διαφήμιση των συσκευών παραγωγής όζοντος, καθώς και κάθε σχετικό έντυπο που συνοδεύει τα προϊόντα αυτά, που περιλαμβάνουν ισχυρισμούς οι οποίοι προσδίδουν στο παραγόμενο οζονοποιημένο νερό θεραπευτικές ή προφυλακτικές ιδιότητες έναντι των ασθενειών. Οι ισχυρισμοί αυτοί εμπίπτουν στον ορισμό του φαρμάκου (βάσει της Οδηγίας 2001/83/ΕΚ όπως ισχύει) και η διάθεση των αντίστοιχων προϊόντων στην αγορά προϋποθέτει την χορήγηση άδειας κυκλοφορίας φαρμάκου από τον ΕΟΦ. Τέτοια άδεια δεν έχει χορηγηθεί μέχρι σήμερα και επομένως, δεν είναι γνωστές οι επιδράσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο ΕΟΦ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία ελέγχου με βάση τη νομοθεσία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, και τις συναρμόδιες αρχές συνεχίζει να διερευνά το ενδεχόμενο λήψης και επιπλέον μέτρων.»