ΑρχικήΕνημέρωσηΗλεκτρονικές ΑπάτεςΣτα πλοκάμια «μαϊμού» επενδύσεων οι Βολιώτες

Στα πλοκάμια «μαϊμού» επενδύσεων οι Βολιώτες

Συνέντευξη του προέδρου της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας Κωνσταντίνου Λυχναρόπουλου στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

Στήνονται κομπίνες μέσω εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης- Οι δύο απάτες που προκάλεσαν την κινητοποίηση της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου

Επενδύσεις χιλιάδων ευρώ σε κρυπτονομίσματα και επενδυτικά σχήματα είναι οι νέες μέθοδοι που έχουν «επιστρατεύσει» οι απατεώνες στην περιοχή της Μαγνησίας, προκειμένου να εξαπατήσουν τα ανυποψίαστα θύματα και να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Καθημερινά πολίτες του Βόλου προχωρούν σε καταγγελίες είτε μέσω της αστυνομίας είτε μέσω της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας είτε ακόμη και μέσω των κοινωνικών δικτύων.

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει» είναι το μήνυμα του προέδρου της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας Κωνσταντίνου Λυχναρόπουλου μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ο ίδιος αναφέρει ότι τα περιστατικά που φτάνουν σε εκείνους πέρα από το γεγονός ότι είναι αυξανόμενα είναι όλο και πιο επικίνδυνα.

«Μιλάμε πια για «ειδήμονες» της απάτης και ειδικότερα της τεχνολογίας. Επιστρατεύουν τεχνολογικά μέσα, τα οποία στους περισσότερους από τους πολίτες είναι άγνωστα» αναφέρει ο κ. Λυχναρόπουλος και συνεχίζει λέγοντας ότι η ηχογράφηση της φωνής οικείου προσώπου μέσω εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης, με σκοπό την παράνομη χρήση της είναι ένα σύνηθες φαινόμενο.

Στον Βόλο, ειδικότερα, υπήρξαν το τελευταίο διάστημα δύο περιστατικά όπου άτομα από το εργασιακό περιβάλλον τηλεφώνησαν σε ανυποψίαστα θύματα και ζητούσαν την επένδυση μεγάλων χρηματικών ποσών.

«Αφορά δύο περιπτώσεις με την ίδια ακριβώς μέθοδο, την ίδια αιτία, αλλά εντελώς διαφορετικά περιστατικά. Στην πρώτη περίπτωση, τηλεφώνησαν σε γυναίκα και προσποιήθηκαν το αφεντικό της, το οποίο της ζήτησε χρήματα, ώστε να επενδύσει σε ένα νέο επενδυτικό σχήμα, με σκοπό να βγάλει μεγαλύτερο κέρδος. Η γυναίκα κατάλαβε ότι πρόκειται για απάτη και έκλεισε το τηλέφωνο» αναφέρει ο κ. Λυχναρόπουλος.

«Η δεύτερη περίπτωση αφορά και πάλι εργαζόμενο σε επιχείρηση, που αυτή τη φορά τηλεφώνησε συνάδελφος από το οικονομικό τμήμα και ειδικότερα της μισθοδοσίας. Το ανυποψίαστο θύμα δεν κατάλαβε, αρχικά, ότι πρόκειται για απάτη και συνέχιζε κανονικά την κουβέντα μέχρι που το άτομο στην άλλη άκρη του τηλεφώνου του ζήτησε ένα εξωφρενικά μεγάλο χρηματικό ποσό. “Μα καλά δεν ξέρεις πόσα βγάζω; Τι μου ζητάς τώρα;” ήταν η απάντηση του θύματος που πολύ γρήγορα κατάλαβε ότι πρόκειται για απάτη και έκλεισε το τηλέφωνο» συμπληρώνει ο κ. Λυχναρόπουλος.

Όπως αναφέρει οι δράστες ζητούσαν από τα θύματα να καταβάλλουν το ποσό σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό και όχι να πατήσουν σε κάποιον υπερσύνδεσμο, όπως είθισται.

Επενδύσεις μέσω… δημοσιογράφων

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Λυχναρόπουλος τονίζει ότι είναι πολλά τα περιστατικά σε πανελλαδικό επίπεδο όπου ανυποψίαστοι πολίτες έχουν σηκώσει το τηλέφωνό τους ή έχουν ανοίξει κάποιο διαδικτυακό μήνυμα όπου από την άλλη πλευρά είναι ένα πρόσωπο της showbiz από ηθοποιούς, τραγουδιστές, ακόμη και δημοσιογράφου, στο όνομα των οποίων στήνονται κομπίνες εν αγνοία τους.

«Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της δημοσιογράφου Μαρίας Σαράφογλου, όπου σε ένα βίντεο από το κεντρικό δελτίο που παρουσιάζει φαίνεται να διαφημίζει εφαρμογή διαδικτυακού καζίνου, στην οποία οι περισσότεροι πολίτες βγάζουν αμύθητα κέρδη. Η αντιγραφή της εικόνας και του ήχου της κ. Σαράφογλου είναι πραγματικά μοναδική και πολύ εύκολα μπορεί να παραπλανήσει κάποιον, ο οποίος βλέποντας ένα πρόσωπο κύρους θα θελήσει να επενδύσει τα χρήματά του.

ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ