Τρεις απόψεις για τα αδέσποτα PDF Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο 
ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ - ΜΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ
Σάββατο, 29 Νοέμβριος 2014 21:06

1. Αδέσποτα : Kείμενο Πρωτοβουλίας φοιτητών Π.Θ ενάντια στις δράσεις του δημάρχου Κυριακή 19 Οκτωβρίου. Το δημοτικού συμβούλιο , οι «εθελοντές» του και ο μπόγιας  κατέβηκαν στην παραλία του Βόλου με σκοπό να  καθαρίσουν την πόλη από τα αδέσποτα , οδηγώντας τα στον εγκλεισμό. Απέναντι σε αυτές τις παράνομες ενέργειες υπήρξε αντίδραση από πολίτες του Βόλου, οι οποίοι βίωσαν τον τραμπουκισμό και τη βία του μπόγια και των παρατρεχάμενων. Βία η οποία ασκήθηκε σε αυτούς που προσπάθησαν να υπερασπιστούν τα νόμιμα δικαιώματα των ζώων, κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει από τις αρχές. Λόγω των μαζικών αντιδράσεων η περισυλλογή πάγωσε μέχρι και την 13η Νοεμβρίου όπου πριν ακόμα και την πραγματοποίηση του έκτακτου διαγωνισμού για την ανάθεση της διαδικασίας σε ιδιώτη, βανάκια του δήμου (μέσα σε αυτά και του μπόγια –ιδιώτη Πολύζου) όργωσαν κεντρικά σημεία της πόλης και μάζεψαν όποιο σκυλί έπεφτε στο δρόμο τους. Οι δράσεις περισυλλογής συνεχίστηκαν και στο επόμενο διάστημα (κυρίως βραδινές και πρωινές ώρες) με σκοπό τον καθαρισμό της πόλης από «αδέσποτους κοπρίτες» που μάλλον απειλούν την λάμψη του γιορτινού άστρου του δημάρχου.

Όπως ο νόμος 4039/2012 ορίζει: Σχετικά με την περισυλλογή, την ύπαρξη κατάλληλων οχημάτων μεταφοράς και ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία στο χειρισμό των ζώων (κτηνίατροι). Σχετικά με το καταφύγιο ορίζεται να πληρούνται τα κατάλληλα κριτήρια όσον αφορά τις κτηριακές υποδομές, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την σίτιση και τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης. Σκοπός του καταφυγίου είναι η ηλεκτρονική σήμανση, η στείρωση και ο εμβολιασμός των ζώων, με στόχο την υιοθεσία και την επανένταξη τους στο αστικό περιβάλλον ,απαγορεύοντας παράλληλα το μάντρωμά τους.

Σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω ο δήμαρχος προχώρησε στην περισυλλογή χωρίς ειδικευμένο προσωπικό και κατάλληλα οχήματα, μεταφέροντάς τα σε ένα καταφύγιο το οποίο δεν πληροί καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις όπως ύπαρξη κτηνίατρου , κατάλληλων συνθηκών υγιεινής και προστασίας από καιρικά φαινόμενα. Επίσης ο αριθμός των θέσεων (κλουβιών) είναι περιορισμένος σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες με αποτέλεσμα ο δήμαρχος να στοιβάζει ζώα σε μη αδειοδοτημένες περιφραγμένες εκτάσεις.

Όλα αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν την ξεκάθαρη φασιστική μεθόδευση  του δημάρχου, ο οποίος δημόσια βροντοφωνάζει  «εγώ είμαι ο νόμος». Φράση που δηλώνει ξεκάθαρα τη γενικότερη πολιτική συμπεριφορά του δημάρχου να δρα ενάντια ακόμα και την αστική νομιμότητα, καθιστώντας τον εαυτό του τον «απόλυτο άρχοντα ».Βασιζόμενος στην νομιμοποίηση της εκλογής του, επιδεικνύει συνεχώς αυταρχική συμπεριφορά μην αφήνοντας περιθώριο για οποιαδήποτε έκφραση διαφορετικής άποψης. Αυτού του είδους η συμπεριφορά εφαρμόστηκε αρχικά στα αδέσποτα αλλά εύκολα καταλαβαίνουμε ότι θα αποτελέσει πρόδρομο για παρόμοια αντιμετώπιση σε όλα τα ζητήματα της πόλης και της καθημερινότητάς μας. Ότι είναι άσχημο για τον Μπέο θα εξαφανίζεται. Οι πρακτικές του Μπέου εξυπηρετούν στην κατασκευή των μελλοντικών θεμελίων της κοινωνίας που θα αποδέχεται κάθε είδους «κάθαρση» στους δρόμους. Όσο και αν το ζήτημα των αδέσποτων δεν κρίνεται ως άμεση προτεραιότητα από όλους μας , θα πρέπει να μας προβληματίζει κάθε μορφής αυταρχική παρέμβαση στον δημόσιο και αστικό χώρο που όλοι ζούμε,δρούμε και εν τέλει μας ανήκει. Η πόλη, ο δρόμος ανήκουν σε όλους μας και δεν μπορούν να νοούνται ως ιδιοκτησία κανενός , πόσο μάλλον ζώα συντροφιάς που ομορφαίνουν τη ζωή μας στο ζοφερό αστικό περιβάλλον.  
Οι προτάσεις μας
Σωστές συνθήκες καταφυγίου
Έλεγχος του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς του Βόλου (ηλεκτρονική σήμανση) για την αποφυγή διαιώνισης του προβλήματος της εγκατάλειψης
Ταΐστρες και ποτίστρες (ως άλλο Μονακό!)

2. Αγαπητοί φοιτητές του ΠΘ (όσοι από σας συμφωνείτε με το σχετικό mail),
επειδή φαντάζομαι σας αρέσει η ανταλλαγή απόψεων, σας καταθέτω τις δικές μου απόψεις.
Συμμερίζομαι την ευαισθησία σας για τα ζώα διότι σίγουρα είναι δείγμα πολιτισμού σε μια ανεπτυγμένη χώρα. Δυστυχώς όμως, δεν ζούμε σε μια ανεπτυγμένη χώρα, ζούμε σε μια φτωχή χώρα και κατ’ επέκταση πόλη.

Θα σας μιλήσω σαν μητέρα και πολίτης που γεννήθηκε και αγαπά το Βόλο. Ναι, να υπερασπιστώ τα δικαιώματα των αδέσποτων. Αυτά όμως δεν καταλαβαίνουν φυσικά ότι καταπατάνε τα δικαιώματα των ανθρώπων και περισσότερο των παιδιών όταν όλα τα πάρκα (αυτά που έχουμε τέλος πάντων)  και τα πεζοδρόμια είναι βρώμικα από τις ακαθαρσίες τους. Όταν η εικόνα της εισόδου της πόλης είναι 11 σκυλιά βρώμικα και άρρωστα έξω από ένα μάρκετ στην είσοδο της πόλης να γαβγίζουν, να απειλούν ή έστω να κοιμούνται. Τα έχω φωτογραφίσει με το κινητό μου διότι μου κάνανε μεγάλη εντύπωση πριν κανένα μήνα.

Απαιτείτε ειδικά οχήματα, ανθρώπινο δυναμικό, κτιριακές υποδομές ακόμη και εμβόλια και πολύ σωστά θα ήταν όλα αυτά αν τα είχαμε και για τα παιδιά μας. Φαντάζομαι θα ξέρετε ότι πολλά παιδιά πλέον δεν εμβολιάζονται λόγω δυσχερών οικονομικών των οικογενειών τους για να μη μιλήσω γενικά για την κατάσταση της υγείας στην Ελλάδα. Είστε ευαισθητοποιημένα άτομα και γνωρίζετε.

Αλλά για ποια προστασία από καιρικά φαινόμενα μιλάτε, έτσι που κυκλοφορούν τα αδέσποτα άρρωστα και πεινασμένα είναι καλύτερα; Και αν θέλετε να τα λέτε ζώα συντροφιάς θα πρέπει όλα να  ταϊστούν και να υιοθετηθούν. Δεν νομίζω να υπάρχει αυτή η δυνατότητα για τόσα ζώα μεγάλα που υπάρχουν στο Βόλο. Το βασικό είναι να μάθουμε οι άνθρωποι να μην εγκαταλείπουμε τα ζώα όταν μεγαλώνουν.

Τώρα όμως πρέπει να γίνει κάτι δραστικό με τις καλύτερες  υπάρχουσες δυνατότητες της πόλης. Δεν χρειάζεται ο Βόλος να γίνει «Μονακό», ας γίνει όμως από εγκαταλελειμμένη,  μια καθαρή ανθρώπινη πόλη που θα μεγαλώσει ευτυχισμένα πολιτισμένα παιδιά, η ομορφιά της υπάρχει ακόμη, αρκεί να την αναδείξουμε. Και ίσως τότε αυτά τα παιδιά να γίνουν πιο ευαίσθητοι ενήλικες με τα θέματα των αδέσποτων αλλά και των κατοικίδιων που επίσης χρειάζονται σωστή περιποίηση και όχι να βρωμίζουν με τη σειρά τους δρόμους και πάρκα λόγω έλλειψης πολιτισμού των ανθρώπων.
Μια Βολιώτισσα εργαζόμενη του ΠΘ και μητέρα


3. “Δραστικό με τις καλλίτερες υπάρχουσες δυνατότητες της πόλης”, φτηνό, χωρίς να χρειαστεί να ξοδευτούν λεφτά.... Δηλαδή να προσανατολιζόμαστε και προς τις φόλλες; Η, πιό πολιτισμένα, μαζικές ευθανασίες σκύλων; Δεκαπέντε χρόνια ζω σ’ αυτή την πόλη, χωρίς ακόμη να μπορέσω να καταλάβω τις αντιδράσεις μερίδας πολιτών. Μα γιατί δεν βλέπετε παραδίπλα; Παραδείγματα υπάρχουν. Στην Καβάλα, σε συνεργασία Δήμου, κτηνιάτρων, και φιλοζωικών οργανώσεων τα αδέσποτα στειρώθηκαν, εμβολιάστηκαν, ορισμένα απο αυτά υιοθετήθηκαν (όχι πολλά είναι η αλήθεια), όσα χρειαζόταν ιατρική φροντίδα έμειναν στο δημοτικό κτηνιατρείο μέχρι να βελτιωθεί η κατάστασή τους, και τα υπόλοιπα αφέθηκαν και πάλι ελεύθερα. Η εκστρατεία αυτή χρειάζεται να επαναλαμβάνεται ανα περιόδους, αλλά μετά είναι σχετικά εύκολη. Τα στειρωμένα και εμβολιασμένα ζώα δεν είναι πιά επιθετικά, δεν σχηματίζουν αγέλες, έχει βρεί το καθένα την περιοχή του, κάτοικοι και καταστηματάρχες τα φροντίζουν με τροφή και νερό –γιατί αποτελούν πιά φιλική συντροφιά- και τα ζωάκια φορούν περιλαίμιο φωσφορίζον που γράφει ΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟ – ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟ. Το παράδειγμα αυτό δεν είναι ούτε απο τις Σκανδιναυικές χώρες, ούτε απο τον Καναδά. Πόσο δύσκολο είναι να εφαρμοστεί και στο Βόλο;

Κ. Λαλένης
ΤΜΧΠΠΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

 
Ένωση Καταναλωτών Βόλου