Οργιάζουν οι διαδικτυακές απάτες PDF Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κυριακή, 21 Ιανουάριος 2018 20:41

Πόσο κοστίζει μια καμπαρντίνα Burberry’s; Πάντως όχι 50 ευρώ, όπως πίστεψε μια 45χρονη γυναίκα που παρήγγειλε σε ηλεκτρονική διεύθυνση … αγνώστου ταυτότητας προϊόντα του γνωστού brand και κατέθεσε 300 ευρώ για να αποκτήσει εκτός από καμπαρντίνα, μπότες, μπουφάν, γυαλιά και τσάντα. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εταιρείας 395 ευρώ κοστίζει το κασκόλ…. Μετά από δύο ολόκληρους μήνες από τις αγορές «κελεπούρι» της εστάλησαν τρία μονόχρωμα νάιλον μπλουζάκια «μαϊμού», τα οποία δεν πωλούνται ούτε στα παζάρια της Ομόνοιας. Τα Gucci παπούτσια που η εταιρεία πουλά 1.120 ευρώ και αγοράστηκαν από ιστοσελίδα μέσω πιστωτικής με 120 ευρώ, δεν έφτασαν ποτέ σε μια γυναίκα που «άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά».

Είναι δύο χαρακτηριστικές καταγγελίες από τις 95 που δέχτηκε μέσα στο 2017 η Ένωση Καταναλωτών Βόλου για ηλεκτρονικές αγγελίες και ιστοσελίδες – απομιμήσεις γνωστών εταιρειών, όπου πωλούνται σε πολύ φτηνές τιμές διάφορα είδη για τα οποία τα θύματα πλήρωσαν με πιστωτικές το ποσό, αλλά δεν τα έλαβαν ποτέ.

Οι καταγγελίες που κατατέθηκαν όλη τη χρονιά αφορούσαν πώληση συσκευών κινητής τηλεφωνίας τύπου smartphone σε δελεαστικές τιμές, πώληση πάμφθηνων αυτοκινήτων και ανταλλακτικών, πώληση παράνομων σκευασμάτων και φαρμάκων (αναβολικά, διεγερτικά κ.λπ.), ταξίδια στο εξωτερικό (Λονδίνο, Ντουμπάι κ.λπ.) με πάμφθηνα «πακέτα» διακοπών, δημοπρασίες και πλειστηριασμοί ανύπαρκτων αντικειμένων.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου κ. Κουτσελίνης τόνισε ότι οι 95 καταγγελίες είναι η κορυφή του παγόβουνου καθώς εκατοντάδες καταναλωτές έχουν πέσει θύματα αλλά δεν θέλουν να μπλέξουν με διαδικασίες που πιστεύουν πως δεν θα τους οδηγήσουν πουθενά.

Ο ίδιος τόνισε ότι χρόνο με τον χρόνο υπάρχει σημαντική αύξηση σε περιστατικά οικονομικής εξαπάτησης πολιτών μέσω διαδικτύου.

Για το έτος 2017, από το σύνολο των καταγγελιών που εξακριβώθηκαν ως παράνομες, το 48% αφορούσε οικονομικές απάτες. Η συγκεκριμένη κατηγορία οικονομικού εγκλήματος για πρώτη φορά καταλαμβάνει την πλειοψηφία των καταγγελιών. Οι καταγγελίες που έλαβε η Ένωση για διαδικτυακές οικονομικές απάτες αφορούσαν κυρίως διαδικτυακές αγορές όπου τις περισσότερες φορές οι καταγγέλλοντες δεν παρέλαβαν ποτέ το προϊόν παραγγελίας τους ή το προϊόν που παρέλαβαν δεν ανταποκρινόταν στο προϊόν που είχαν επιλέξει. Πολλά περιστατικά επίσης αφορούσαν στο ότι δεν τηρούνταν οι όροι επιστροφής χρημάτων ή αλλαγής προϊόντων. Άλλες καταγγελίες αφορούσαν περιστατικά όπου, κατόπιν πληρωμής, αναγραφόταν στην ιστοσελίδα ότι το tracking number της παραγγελίας είναι προσωρινώς μη διαθέσιμο. Οι καταγγέλλοντες είναι ενήλικες οι οποίοι είτε ζητούν τρόπο να αποζημιωθούν, είτε να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, είτε ζητούν να αφαιρεθούν απ’ το διαδίκτυο οι εν λόγω ιστοσελίδες/διαφημίσεις προκειμένου να μην υπάρξουν περισσότερα μελλοντικά θύματα.

Στο φάσμα της οικονομικής απάτης κυριαρχούν οι δελεαστικές διαφημίσεις προϊόντων σε πολύ χαμηλές τιμές που εντοπίστηκαν από καταναλωτές κυρίως στο κοινωνικό δίκτυο Facebook.

Η Ένωση Καταναλωτών προώθησε ως όφειλε τις ύποπτες σελίδες για οικονομική απάτη στη Διεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ενώ παράλληλα ενημέρωσε τους καταγγέλλοντες για τα βήματα που έπρεπε να ακολουθήσουν σε περίπτωση που επιθυμούσαν να κινηθούν δικαστικά καθώς είναι ο μόνος τρόπος να διεκδικήσουν τα χρήματά τους.

Η Ένωση καταναλωτών συνιστά την προσοχή των χρηστών όταν πραγματοποιούν οικονομικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου. Για το εάν το e-shop που επιλέξατε είναι αξιόπιστο αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην εφαρμογή «feel safe @e-commerce» που δημιουργήθηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε συνεργασία με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και στον οδηγό για ασφαλείς αγορές του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου .

«Να θυμούνται οι καταναλωτές ότι κανείς δεν θέλει να τους χαρίσει χρήματα. Αντίθετα πολλοί απατεώνες θα ήθελαν τα χρήματα τους, τους κωδικούς του τραπεζικού λογαριασμού, της πιστωτικής κάρτας και άλλα προσωπικά τους στοιχεία».
Κ. Τασσοπούλου ΘΕΣΣΑΛΙΑ

 
Ένωση Καταναλωτών Βόλου