Χιλιάδες τα μη ασφαλή προϊόντα στην Ε.Ε. PDF Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
ΘΕΜΑΤΑ - ΑΓΟΡΕΣ
Κυριακή, 15 Απρίλιος 2018 18:38

Αποτελέσματα Συστήματος RAPEX, για το 2017
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε, τα αποτελέσματα του συστήματος RAPEX, για το 2017. Το σύστημα RAPEX είναι σύστημα ταχείας ειδοποίησης (συναγερμού), για μη ασφαλή προϊόντα (εκτός τροφίμων), που εντοπίζονται, στην Ευρωπαϊκή Αγορά. Η τοποθέτηση, στην αγορά, μόνο ασφαλών προϊόντων είναι βασική αρχή της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς. Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία εγγυάται ότι όλα τα προϊόντα, που χρησιμοποιούν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ασφαλή και δε θέτουν, σε κίνδυνο, την υγεία, τη σωματική τους ακεραιότητα, ή την περιουσία τους.

Στο σύστημα, συμμετέχουν 31 χώρες: Οι 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε., η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία. Τα βασικά αποτελέσματα είναι:

· Το 2017, 2.201 προειδοποιήσεις, για μη ασφαλή προϊόντα, που έθεταν, σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών, έγιναν στο RAPEX.Οι προειδοποιήσεις αυτές οδήγησαν στη λήψη 3.952 μέτρων (π.χ. ανακλήσεις προϊόντων).

· Οι χώρες, με τις περισσότερες κοινοποιήσεις είναι:

o Γερμανία (354 κοινοποιήσεις – 16%)

o Ισπανία (222 κοινοποιήσεις – 10%)

o Ουγγαρία (191 κοινοποιήσεις – 9%).

· Οι χώρες, με τις περισσότερες αντιδράσεις, στις προειδοποιήσεις, είναι:

o Φινλανδία (489 αντιδράσεις).

o Πολωνία (315 αντιδράσεις)

o Βουλγαρία (308 αντιδράσεις)

o Σουηδία (268 αντιδράσεις)

· Τα προϊόντα, που κοινοποιήθηκαν είναι:

o Παιχνίδια (29% των κοινοποιήσεων – 636 κοινοποιήσεις)

o Οχήματα (20% των κοινοποιήσεων – 436 κοινοποιήσεις)

o Είδη ένδυσης και προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας (12% των κοινοποιήσεων – 258 κοινοποιήσεις)

o Ηλεκτρικές συσκευές (6% των κοινοποιήσεων – 145 κοινοποιήσεις)

o Προϊόντα παιδικής φροντίδας (5% των κοινοποιήσεων – 109 κοινοποιήσεις)

· Οι κίνδυνοι, που παρουσίασαν τα μη ασφαλή προϊόντα, ήταν:

o Τραυματισμοί (28% των κοινοποιήσεων)

o Χημικοί (22% των κοινοποιήσεων)

o Πνιγμοί (17% των κοινοποιήσεων)

o Ηλεκτροπληξίες (10% των κοινοποιήσεων)

o Εγκαύματα (6% των κοινοποιήσεων)

· Οι χώρες προέλευσης των μη ασφαλών προϊόντων είναι:

o Κίνα (και Χονγκ Κονγκ): 1167 κοινοποιήσεις (53%)

o Ευρωπαϊκή Ένωση: 574 κοινοποιήσεις (26%)

Τα αποτελέσματα, όμως, του συστήματος RAPEX, για το 2017, δείχνουν ότι συνεχίζουν να «ξεγλιστρούν», από τους ελέγχους, επικίνδυνα προϊόντα και να μπαίνουν, στην Ενιαία αγορά. Αυτό αποτελεί παραβίαση, από τους παραγωγούς και τους πωλητές, της υποχρέωσής τους να πωλούν μόνο ασφαλή προϊόντα. Φοβόμαστε, ότι αυτά τα 2.201 επικίνδυνα προϊόντα είναι απλά, η κορυφή του παγόβουνου και πολλά επικίνδυνα προϊόντα, που κυκλοφορούν, στην αγορά, δεν έχουν ανακαλυφθεί.

Τα αποτελέσματα του συστήματος RAPEX, για το 2017, σύμφωνα με τη κ.Μονίκ Γκόγιενς, Διευθύντρια της BEUC (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών): «Οι καταναλωτές δεν έχουν το ίδιο επίπεδο ασφάλειας, σε όλα τα κράτη-μέλη. Όσο περισσότερο οι Αρχές ψάχνουν, για ελαττωματικά προϊόντα, τόσο περισσότερα ανακαλύπτουν. Όμως, υπάρχουν τεράστιες αποστάσεις, από τη μία χώρα, στην άλλη. Τα κράτη-μέλη πρέπει επειγόντως να αυξήσουν τον αριθμό των ελέγχων και τα ποσά των προστίμων, για όλες τις κατηγορίες καταναλωτικών αγαθών. Τα συνδεδεμένα, στο διαδίκτυο, προϊόντα, που θέτουν, σε κίνδυνο, παιδιά, μπορούν, ακόμα, να κυκλοφορούν, στην Ευρωπαϊκή Αγορά, γιατί το νομοθετικό πλαίσιο, είναι ξεπερασμένο. Τα κράτη-μέλη δεν έχουν τη δυνατότητα να αποσύρουν, από την αγορά, προϊόντα, όπως η Κάυλα, «κούκλα κατάσκοπος». Απαιτούνται επειγόντως, κανόνες, που θα προστατεύουν, πραγματικά, τους καταναλωτές».

KEΠKA

 
Ένωση Καταναλωτών Βόλου