Επιστολή στην ΕΠΑ Θεσσαλίας για το φυσικό αέριο PDF Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο 
ΔΡΑΣΕΙΣ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Παρασκευή, 20 Φεβρουάριος 2009 17:43

Δημοσιοποιούμε την επιστολή που αποστείλαμε στην ΕΠΑ Θεσσαλίας με κοινοποίηση στους: Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γεώργιο Βλάχο, Γ. Γ. Υπ. Ανάπτυξης Καταναλωτή κ. Ιωάννη Οικονόμου, Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), Ανεξάρτητη Αρχή Επιτροπή Ανταγωνισμού, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).Στις 18-2-09 η ΕΠΑ Θεσσαλίας έδωσε κάποιες διευκρινήσεις για τις τιμές.
Εμείς κρίνουμε ότι οι εξηγήσεις αυτές δεν είναι επαρκείς. Η άμεση μείωση των τιμών κατά 14%, που
έτσι κι αλλιώς ήταν γνωστή, δεν ανακουφίζει ούτε στο ελάχιστο τους καταναλωτές. Η δε μείωση των τιμών σε χρονικό ορίζοντα δύο μηνών σε ποσοστό έως 34% αποτελεί πραγματικό εμπαιγμό, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι η χειμερινή περίοδος θα έχει ήδη παρέλθει και καμιά εγγύηση δεν έχουμε ότι τον επόμενο χειμώνα οι τιμές θα χαμηλές.

Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι η ανάπτυξη και επέκταση του Φυσικού Αερίου είναι απαραίτητη στην πόλη μας για την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία των πολιτών, γι’ αυτό αποδέχθηκε την από κοινού έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου.
Η ΕΠΑ όμως φαίνεται δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος:
- Ότι η πολιτική της να επιβάλει αυξήσεις 50% σε σχέση με πέρυσι μπορεί προσωρινά να γεμίσει τα ταμεία της, μακροπρόθεσμα όμως θα ζημιώσει και την ίδια, αφού υπάρχει όχι μόνο αναστολή αλλά και αναστροφή της τάσης αντικατάστασης των καυστήρων πετρελαίου.
- Ότι υπάρχουν νοικοκυριά που ξόδεψαν πολλά χρήματα για να αντικαταστήσουν τους καυστήρες πετρελαίου με την υπόσχεση για 20% φθηνότερο καύσιμο.
- Ότι υπάρχουν άνεργοι και οικονομικά αδύναμες ομάδες πολιτών οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τα 700,800 και 1000 ευρώ του λογαριασμού ενός διμήνου. Εδώ να σημειώσουμε ότι αν η ΕΠΑ δεν κάνει γενναίο διακανονισμό, όπως υποσχέθηκε, θα δημιουργήσει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα για ανθρώπους που αδυνατούν να πληρώσουν αυτά τα χρήματα.
Επανερχόμαστε λοιπόν και επιμένουμε λοιπόν σ’ αυτά που ζητήσαμε στην επιστολή μας.
- Άμεση προσαρμογή από τον τρέχοντα μήνα της τιμής του Φυσικού Αερίου στα επίπεδα του 10-35% μειωμένο επί της τιμής του πετρελαίου, όπως ορίζει σαφώς η ΔΕΠΑ στην τιμολογιακή της πολιτική.
- H ΕΠΑ Θεσσαλίας και η κρατική ΔΕΠΑ που είναι κατά 51% μέτοχος της να αποδεχθούν, όπως η ΕΠΑ Αττικής, ενιαίο διαφανή τρόπο διαμόρφωσης των τιμών για οικιακή χρήση μειωμένο κατά 20% επί της τιμής του πετρελαίου
Η Ένωση Καταναλωτών με βάση τις εκατοντάδες καταγγελίες στο Γραφείο καταναλωτή, και προκειμένου να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα των καταναλωτών της Μαγνησίας, προχωράμε στις παρακάτω ενέργειες:
Α. Εντατικοποίηση των ελέγχων από τη Διεύθυνση Εμπορίου στους τομείς της αρμοδιότητας της
Β. Άμεση προσφυγή στο συνήγορο του καταναλωτή , στο συνήγορο του πολίτη, και στην Ανεξάρτητη Αρχή Επιτροπή Ανταγωνισμού
Γ. Η Νομική στήριξη του Γραφείου Καταναλωτή, τεκμηριώνει τη νομική βάση για δικαστική διερεύνηση με βάση τις καταγγελίες για:
- παραπλανητική διαφήμιση
- καταστρατήγηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της ισονομίας των Ελλήνων πολιτών (διαφορά 50% μεταξύ ΕΠΑ Αττικής και ΕΠΑ Θεσσαλίας)
- εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά της περιοχής μας, αφού ο καταναλωτής δεν μπορεί επιλέξει εναλλακτικό πάροχο φυσικού αερίου, γεγονός που αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 703/77 «έλεγχος μονοπωλίων, ολιγοπωλίων, ελεύθερος ανταγωνισμός»
Για την την εξέλιξη των παραπάνω ενεργειών θα σας ενημερώνουμε συνεχώς

 

 
Ένωση Καταναλωτών Βόλου