Στη Βουλή η αναφορά της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου για τα διόδια PDF Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο 
ΔΡΑΣΕΙΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Δευτέρα, 07 Απρίλιος 2014 19:52

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ Για τον κ. Υπουργό
Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Θέμα: Να εξεταστούν τα 21 αναπάντητα ερωτήματα της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας για τις αυξήσεις των διοδίων
Ο βουλευτής Μαγνησίας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, μεταβιβάζει, ως αναφορά, την Επιστολή διαμαρτυρίας της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας, σχετική με τις υπερβολικές αυξήσεις των διοδίων, μετά από σωρεία καταγγελιών από πολίτες.
Η ΕΝΚΑ Βόλου και Θεσσαλίας καταγγέλλει την παράνομη επιβολή διοδίων ως χαράτσι για δρόμους που δεν έχουν κατασκευαστεί ακόμη και όχι ως ανταποδοτικό τέλος για τη χρήση ολοκληρωμένων και συντηρημένων αυτοκινητόδρομων όπως θα έπρεπε, ενώ στηλιτεύει τον περιορισμό της ελευθερίας κίνησης των πολιτών εντός της Επικράτειας, κατά παράβαση του Συντάγματος, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή ασφαλών παράπλευρων ή εναλλακτικών οδών. Επικρίνει την, κατά παράβαση της οδηγίας 1999/62/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Ιουνίου 1999, επιβολή διοδίων σε επικίνδυνους δρόμους, όπως των Τεμπών ή της Κορίνθου-Πατρών, που δεν έχουν χαρακτηριστικά αυτοκινητόδρομου. Μεταξύ άλλων, ερωτά γιατί οι συμβάσεις εφαρμόζονται μόνο ως προς τα δικαιώματα και όχι ως προς τις υποχρεώσεις των εργολάβων.

Ζητά την διερεύνηση των τεθέντων ερωτημάτων, τονίζοντας ότι η αύξηση έως και 60% στις τιμές των διοδίων, τη στιγμή που η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει συρρικνωθεί κατά 30-40%, δεν είναι δυνατόν να μπορεί να συμβάλλει στην μείωση των τελικών τιμών των προϊόντων, που αναζητά η κυβέρνηση μέσω μεταρρυθμίσεων.

Επισυνάπτεται η Επιστολή
Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Αθήνα, 01/04/2014

Ο καταθέτων βουλευτής

Αλέξανδρος Μιχ. Μεϊκόπουλος

 
Ένωση Καταναλωτών Βόλου